
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dziś na obiad będzie zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole, podana klasycznie – z makaronem. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. To także sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu w inny sposób niż tradycyjna pomidorówka! :)
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
35 minKrok 3
3 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Krok 2 z 4
Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.

Krok 3 z 4
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.

Krok 4 z 4
Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0