Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Dodaj do CookBook

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

(1)
54 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Bulion
0.5  l
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybki
60  g
Marchewka z rosołu
200  g
Makaron
100  ml
Śmietana 30%
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.3 g
Wartość energetyczna
270.9 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jada się ją chętnie w całej Polsce, lecz najpopularniejsza jest ona na Mazowszu. Zakłada się, że to właśnie stamtąd pochodzi przepis na zupę z suszonych grzybów i że to mieszkańcy województwa mazowieckiego sprawili, że potrawa ta jest sławna w całym kraju. Od lat internauci spierają się, która zupa wigilijna bardziej pasuje do klimatu świątecznego- barszcz czy zupa grzybowa z suszonymi grzybami. Bez względu na wynik tego sporu, zupa ta nadaje się nie tylko na kolację wigilijną, ale także na sycący obiad czy rozgrzewający lunch. Istotą zupy grzybowej są oczywiście suszone grzyby. Najczęściej są obecne podgrzybki, pieczarki, borowiki i kurki. Dobrze jest zacząć przygotowywać potrawę dzień wcześniej. Grzyby należy namoczyć przez noc, aby osiągnęły pełnię smaku i wzbogaciły zupę swoim aromatem. Nie można wylewać wody użytej do moczenia- jest ona potrzebna do ugotowania grzybów następnego dnia.

Po całonocnym moczeniu grzybów, gotujemy je przez około 15 minut. Możemy również ugotować makaron. O szczegółach przygotowania podpowie nam instrukcja na opakowaniu. Możemy użyć jakiegokolwiek rodzaju makaronu, jednak najlepiej będą sprawdzać się świderki, rurki lub zwykła krajanka. Następnie, na pierwszy plan wchodzi bulion. Może być to wywar mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Po doprowadzeniu go do wrzenia, dodajemy wywar grzybowy i gotujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę należy zagęścić śmietaną. Nada jej to kremowego charakteru, a my będziemy bardziej syci. Możemy dodać warzywa z wcześniej ugotowanego rosołu. Idealna będzie marchewka.

Zupa z suszonych grzybów może być istnym popisem kreatywności. Od ponad trzystu lat istnieje podział na zupy grzybowe kwaśne, które są z dodatkiem octu oraz na zupy grzybowe słodkie, do których octu się nie dodaje. W książkach kulinarnych sprzed ponad 300 lat istnieją zapisy, według których do takiej zupy można dodać wywar z buraków oraz podsmażane pierożki grzybowe. Niektórzy zaprawiają zupę grzybową zasmażką z mąki i masła. Zamiast makaronu z paczki, można samemu przygotować kluski. Są też osoby, które zamiast mącznego dodatku wolą kaszę jęczmienną lub pęczak.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole musi być odpowiednio doprawiona. Oprócz soli i pieprzu ważną rolę odgrywają zioła. Zielona pietruszka albo koperek nadadzą jej cudowny aromat. Kiedy zupa jest odpowiednio doprawiona, wystarczy wlać ją do miski, dodać makaron i zaprosić gości do stołu- chyba że już od dawna przy nim czekają, zwabieni do kuchni pięknym zapachem grzybów. Smacznego!

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    15 min
    Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  • Krok 2

    35 min
    Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 1 z 4

Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 2 z 4

Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 3 z 4

Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 4 z 4

Zupę grzybową podawaj z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

(Brak tytułu)

Bardzo fajny, prosty przepis, całej rodzinie smakował także polecam
Karolinak (niezweryfikowany) 12/29/2024-10:11 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-04:29 CET
Bardzo nas to cieszy – super, że dałaś znać! To motywuje nas do dalszego działania :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu