Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

(0)
54min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Rosół
0.5  l
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybki
60  g
Marchewka z rosołu
200  g
Makaron
100  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.24 g
Węglowodany
43.96 g
Tłuszcze
8.15 g
Wartość energetyczna
287.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
15 min
Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Krok 2
35 min
Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
Krok 3
3 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
Krok 4
1 min
Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 1 z 4

Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 2 z 4

Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 3 z 4

Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 4 z 4

Zupę grzybową podawaj z makaronem.

Zupę grzybową przygotowuję na kilka sposobów. Nie ma co trzymać się jednego przepisu, gdy jest tak wiele możliwości! Wystarczy zmienić bazę lub przyprawy, a nawet tylko rodzaj dodanych grzybów, żeby uzyskać inny smak.

Dziś na obiad będzie zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole, podana klasycznie – z makaronem. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. To także sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu w inny sposób niż tradycyjna pomidorówka! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha