Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jada się ją chętnie w całej Polsce, lecz najpopularniejsza jest ona na Mazowszu. Zakłada się, że to właśnie stamtąd pochodzi przepis na zupę z suszonych grzybów i że to mieszkańcy województwa mazowieckiego sprawili, że potrawa ta jest sławna w całym kraju. Od lat internauci spierają się, która zupa wigilijna bardziej pasuje do klimatu świątecznego- barszcz czy zupa grzybowa z suszonymi grzybami. Bez względu na wynik tego sporu, zupa ta nadaje się nie tylko na kolację wigilijną, ale także na sycący obiad czy rozgrzewający lunch. Istotą zupy grzybowej są oczywiście suszone grzyby. Najczęściej są obecne podgrzybki, pieczarki, borowiki i kurki. Dobrze jest zacząć przygotowywać potrawę dzień wcześniej. Grzyby należy namoczyć przez noc, aby osiągnęły pełnię smaku i wzbogaciły zupę swoim aromatem. Nie można wylewać wody użytej do moczenia- jest ona potrzebna do ugotowania grzybów następnego dnia.
Po całonocnym moczeniu grzybów, gotujemy je przez około 15 minut. Możemy również ugotować makaron. O szczegółach przygotowania podpowie nam instrukcja na opakowaniu. Możemy użyć jakiegokolwiek rodzaju makaronu, jednak najlepiej będą sprawdzać się świderki, rurki lub zwykła krajanka. Następnie, na pierwszy plan wchodzi bulion. Może być to wywar mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Po doprowadzeniu go do wrzenia, dodajemy wywar grzybowy i gotujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę należy zagęścić śmietaną. Nada jej to kremowego charakteru, a my będziemy bardziej syci. Możemy dodać warzywa z wcześniej ugotowanego rosołu. Idealna będzie marchewka.
Zupa z suszonych grzybów może być istnym popisem kreatywności. Od ponad trzystu lat istnieje podział na zupy grzybowe kwaśne, które są z dodatkiem octu oraz na zupy grzybowe słodkie, do których octu się nie dodaje. W książkach kulinarnych sprzed ponad 300 lat istnieją zapisy, według których do takiej zupy można dodać wywar z buraków oraz podsmażane pierożki grzybowe. Niektórzy zaprawiają zupę grzybową zasmażką z mąki i masła. Zamiast makaronu z paczki, można samemu przygotować kluski. Są też osoby, które zamiast mącznego dodatku wolą kaszę jęczmienną lub pęczak.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole musi być odpowiednio doprawiona. Oprócz soli i pieprzu ważną rolę odgrywają zioła. Zielona pietruszka albo koperek nadadzą jej cudowny aromat. Kiedy zupa jest odpowiednio doprawiona, wystarczy wlać ją do miski, dodać makaron i zaprosić gości do stołu- chyba że już od dawna przy nim czekają, zwabieni do kuchni pięknym zapachem grzybów. Smacznego!
Przygotowanie
54 min
Krok 1
15 min
Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Krok 2
35 min
Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
Krok 3
3 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
Krok 4
1 min
Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Krok 1
z
4
Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Krok 2
z
4
Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
Krok 3
z
4
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
Krok 4
z
4
Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0