Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

(0)
54min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Bulion
0.5  l
Woda
40  g
Suszone grzyby, np. podgrzybki
60  g
Marchewka z rosołu
200  g
Makaron
100  ml
Śmietana 30%
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.37 g
Węglowodany
41.32 g
Tłuszcze
7.89 g
Wartość energetyczna
270.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jada się ją chętnie w całej Polsce, lecz najpopularniejsza jest ona na Mazowszu. Zakłada się, że to właśnie stamtąd pochodzi przepis na zupę z suszonych grzybów i że to mieszkańcy województwa mazowieckiego sprawili, że potrawa ta jest sławna w całym kraju. Od lat internauci spierają się, która zupa wigilijna bardziej pasuje do klimatu świątecznego- barszcz czy zupa grzybowa z suszonymi grzybami. Bez względu na wynik tego sporu, zupa ta nadaje się nie tylko na kolację wigilijną, ale także na sycący obiad czy rozgrzewający lunch. Istotą zupy grzybowej są oczywiście suszone grzyby. Najczęściej są obecne podgrzybki, pieczarki, borowiki i kurki. Dobrze jest zacząć przygotowywać potrawę dzień wcześniej. Grzyby należy namoczyć przez noc, aby osiągnęły pełnię smaku i wzbogaciły zupę swoim aromatem. Nie można wylewać wody użytej do moczenia- jest ona potrzebna do ugotowania grzybów następnego dnia.

Po całonocnym moczeniu grzybów, gotujemy je przez około 15 minut. Możemy również ugotować makaron. O szczegółach przygotowania podpowie nam instrukcja na opakowaniu. Możemy użyć jakiegokolwiek rodzaju makaronu, jednak najlepiej będą sprawdzać się świderki, rurki lub zwykła krajanka. Następnie, na pierwszy plan wchodzi bulion. Może być to wywar mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Po doprowadzeniu go do wrzenia, dodajemy wywar grzybowy i gotujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę należy zagęścić śmietaną. Nada jej to kremowego charakteru, a my będziemy bardziej syci. Możemy dodać warzywa z wcześniej ugotowanego rosołu. Idealna będzie marchewka.

Zupa z suszonych grzybów może być istnym popisem kreatywności. Od ponad trzystu lat istnieje podział na zupy grzybowe kwaśne, które są z dodatkiem octu oraz na zupy grzybowe słodkie, do których octu się nie dodaje. W książkach kulinarnych sprzed ponad 300 lat istnieją zapisy, według których do takiej zupy można dodać wywar z buraków oraz podsmażane pierożki grzybowe. Niektórzy zaprawiają zupę grzybową zasmażką z mąki i masła. Zamiast makaronu z paczki, można samemu przygotować kluski. Są też osoby, które zamiast mącznego dodatku wolą kaszę jęczmienną lub pęczak.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole musi być odpowiednio doprawiona. Oprócz soli i pieprzu ważną rolę odgrywają zioła. Zielona pietruszka albo koperek nadadzą jej cudowny aromat. Kiedy zupa jest odpowiednio doprawiona, wystarczy wlać ją do miski, dodać makaron i zaprosić gości do stołu- chyba że już od dawna przy nim czekają, zwabieni do kuchni pięknym zapachem grzybów. Smacznego!

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    15 min
    Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  • Krok 2

    35 min
    Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 1 z 4

Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 2 z 4

Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 3 z 4

Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Krok 4 z 4

Zupę grzybową podawaj z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu