Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
54min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
9.24 g
Węglowodany
43.96 g
Tłuszcze
8.15 g
Wartość energetyczna
287.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1
15 min
Zupę zaplanuj dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz, przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody. Pozostaw do namoczenia na noc. Nazajutrz grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Krok 2
35 min
Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia, dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
Krok 3
3 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną, do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
Krok 4
1 min
Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Zupę grzybową przygotowuję na kilka sposobów. Nie ma co trzymać się jednego przepisu, gdy jest tak wiele możliwości! Wystarczy zmienić bazę lub przyprawy, a nawet tylko rodzaj dodanych grzybów, żeby uzyskać inny smak.
Dziś na obiad będzie zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole, podana klasycznie – z makaronem. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. To także sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu w inny sposób niż tradycyjna pomidorówka! :)
Dziś na obiad będzie zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole, podana klasycznie – z makaronem. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. To także sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu w inny sposób niż tradycyjna pomidorówka! :)
Komentarze 0