
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku to idealne danie dla wszystkich, którzy nie do końca są przekonani do zup rybnych. Dlaczego? Zupa jest pełna warzyw, które świetnie komponują się z delikatnymi kawałkami ryby. Na pewno wielu z Was ucieszy także fakt, że przygotujecie ją bez konieczności wcześniejszego gotowania wywaru rybnego – obejdzie się też bez sprawiania ryby, bowiem do zupy jak najbardziej nadają się filety.
Zupa z dorsza po kaszubsku jest szybka i prosta w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o tym, że ryba gotuje się błyskawicznie – jeśli będziecie zbyt długo zwlekać z wyłączeniem kuchenki po dodaniu pokrojonego na kawałki dorsza, będą się rozpadać.
A, i jeszcze jedno: koniecznie dodajcie do zupy fenkuł! Podczas gotowania straci on swój intensywny anyżowy aromat – i nawet jeśli do tej pory nie mogliście się do niego przekonać, zobaczycie, że jest naprawdę świetny!
Jeśli zasmakował wam fenkuł, zwany też koprem włoskim, to koniecznie sprawdźcie też inne nasze przepisy z tym aromatycznym warzywem:
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Krok 2 z 4
W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.

Krok 3 z 4
Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.

Krok 4 z 4
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0