Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku to idealne danie dla wszystkich, którzy nie do końca są przekonani do zup rybnych. Dlaczego? Zupa jest pełna warzyw, które świetnie komponują się z delikatnymi kawałkami ryby. Na pewno wielu z Was ucieszy także fakt, że przygotujecie ją bez konieczności wcześniejszego gotowania wywaru rybnego – obejdzie się też bez sprawiania ryby, bowiem do zupy jak najbardziej nadają się filety.
Zupa z dorsza po kaszubsku jest szybka i prosta w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o tym, że ryba gotuje się błyskawicznie – jeśli będziecie zbyt długo zwlekać z wyłączeniem kuchenki po dodaniu pokrojonego na kawałki dorsza, będą się rozpadać.
A, i jeszcze jedno: koniecznie dodajcie do zupy fenkuł! Podczas gotowania straci on swój intensywny anyżowy aromat – i nawet jeśli do tej pory nie mogliście się do niego przekonać, zobaczycie, że jest naprawdę świetny!
Jeśli zasmakował wam fenkuł, zwany też koprem włoskim, to koniecznie sprawdźcie też inne nasze przepisy z tym aromatycznym warzywem:
Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
15 min
W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.
Krok 3
3 min
Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.
Krok 4
1 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 1
z
4
Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
z
4
W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.
Krok 3
z
4
Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.
Krok 4
z
4
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0