Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku
Dodaj do CookBook

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

(0)
24 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeże filety z dorsza
1 
Fenkuł
5  łodyg
Seler naciowy
2 
Marchewka
1 
Mała Cebula
0.5  l
Wywar warzywny lub woda (może być też wywar rybny)
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Oliwa
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.4 g
Wartość energetyczna
302.7 kcal
Tłuszcze
14.7 g
Białko
27.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku to idealne danie dla wszystkich, którzy nie do końca są przekonani do zup rybnych. Dlaczego? Zupa jest pełna warzyw, które świetnie komponują się z delikatnymi kawałkami ryby. Na pewno wielu z Was ucieszy także fakt, że przygotujecie ją bez konieczności wcześniejszego gotowania wywaru rybnego – obejdzie się też bez sprawiania ryby, bowiem do zupy jak najbardziej nadają się filety.

Zupa z dorsza po kaszubsku jest szybka i prosta w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o tym, że ryba gotuje się błyskawicznie – jeśli będziecie zbyt długo zwlekać z wyłączeniem kuchenki po dodaniu pokrojonego na kawałki dorsza, będą się rozpadać.

A, i jeszcze jedno: koniecznie dodajcie do zupy fenkuł! Podczas gotowania straci on swój intensywny anyżowy aromat – i nawet jeśli do tej pory nie mogliście się do niego przekonać, zobaczycie, że jest naprawdę świetny!


Jeśli zasmakował wam fenkuł, zwany też koprem włoskim, to koniecznie sprawdźcie też inne nasze przepisy z tym aromatycznym warzywem:

  • Krem z marchwi i fenkułu

  • Zupa z muli duszonych w białym winie

  • Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

  • Rosół z kaczki z pierożkami wonton

  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    15 min
    W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.
  • Krok 3

    3 min
    Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 1 z 4

Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 2 z 4

W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 3 z 4

Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 4 z 4

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu