Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

0
24min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Świeże filety z dorsza
1 
Fenkuł
5  łodyg
Seler naciowy
2 
Marchewka
1 
Mała Cebula
0.5  l
Wywar warzywny lub woda (może być też wywar rybny)
4 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  ząbek
3  łyżek
Oliwa
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.82 g
Węglowodany
15.42 g
Tłuszcze
14.71 g
Wartość energetyczna
302.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
15 min
W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.
Krok 3
3 min
Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.
Krok 4
1 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 1 z 4

Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 2 z 4

W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 3 z 4

Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Krok 4 z 4

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku to idealne danie dla wszystkich, którzy nie do końca są przekonani do zup rybnych. Dlaczego? Zupa jest pełna warzyw, które świetnie komponują się z delikatnymi kawałkami ryby. Na pewno wielu z Was ucieszy także fakt, że przygotujecie ją bez konieczności wcześniejszego gotowania wywaru rybnego – obejdzie się też bez sprawiania ryby, bowiem do zupy jak najbardziej nadają się filety.

Zupa z dorsza po kaszubsku jest szybka i prosta w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o tym, że ryba gotuje się błyskawicznie – jeśli będziecie zbyt długo zwlekać z wyłączeniem kuchenki po dodaniu pokrojonego na kawałki dorsza, będą się rozpadać.

A, i jeszcze jedno: koniecznie dodajcie do zupy fenkuł! Podczas gotowania straci on swój intensywny anyżowy aromat – i nawet jeśli do tej pory nie mogliście się do niego przekonać, zobaczycie, że jest naprawdę świetny!


Jeśli zasmakował wam fenkuł, zwany też koprem włoskim, to koniecznie sprawdźcie też inne nasze przepisy z tym aromatycznym warzywem:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika