Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

0
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2 
Pietruszka
1 
Fenkuł
200  g
Zielony groszek
600  ml
Woda
1  opakowanie
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
0.5 
Cytryna
2  łyżek
Mascarpone
0.5  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
25  g
Parmezan w płatkach
1 
Bagietka
2  ząbków
2  łyżek
Masło
trochę
Suszone zioła: oregano, bazylia, rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.39 g
Węglowodany
44.63 g
Tłuszcze
12.45 g
Wartość energetyczna
322.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1 - zupa brokułowa
6 min
Cebulę, pietruszki i fenkuł obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
25 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać groszek, zalać wodą (tak, aby przykryła ona warzywa) i gotować do miękkości.
Krok 3
3 min
Kiedy warzywa zmiękną, zblendować całość na gładki krem.
Krok 4
3 min
W 200ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupa Brokułowa Jak u Mamy WINIARY. Dolać do zupy wraz z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
Krok 5
5 min
Mascarpone rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłej zupy, dolać do garnka. Całość doprawić curry, słodką papryką, solą i pieprzem, zagotować.
Krok 6
1 min
Gotowy krem brokułowy serwować z czosnkowymi grzaneczkami i płatkami sera parmezan.
Krok 7 - czosnkowe grzaneczki
5 min
Ząbki czosnku obrać, bagietkę pokroić na kromki.
Krok 8
3 min
Każdą kromkę natrzeć czosnkiem i pokroić na małe grzanki.
Krok 9
2 min
Na patelni rozgrzać masło.
Krok 10
10 min
Pokrojone grzanki wymieszać z ziołami, wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć na złoty kolor.
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 1 - zupa brokułowa z 10

Cebulę, pietruszki i fenkuł obrać i pokroić na mniejsze części.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 2 z 10

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać groszek, zalać wodą (tak, aby przykryła ona warzywa) i gotować do miękkości.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 3 z 10

Kiedy warzywa zmiękną, zblendować całość na gładki krem.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 4 z 10

W 200ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupa Brokułowa Jak u Mamy WINIARY. Dolać do zupy wraz z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 5 z 10

Mascarpone rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłej zupy, dolać do garnka. Całość doprawić curry, słodką papryką, solą i pieprzem, zagotować.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 6 z 10

Gotowy krem brokułowy serwować z czosnkowymi grzaneczkami i płatkami sera parmezan.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 7 - czosnkowe grzaneczki z 10

Ząbki czosnku obrać, bagietkę pokroić na kromki.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 8 z 10

Każdą kromkę natrzeć czosnkiem i pokroić na małe grzanki.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 9 z 10

Na patelni rozgrzać masło.

Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Krok 10 z 10

Pokrojone grzanki wymieszać z ziołami, wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć na złoty kolor.

Aksamitna zupa brokułowa z dodatkiem chrupiących czosnkowych grzanek, posypana płatkami parmezanu to kompozycja kilku różnych smaków. Lekko słodki smak kremu z brokułów przełamują ziołowe grzanki i słony parmezan. Zupa brokułowa, którą przygotujemy w 30 minut, nasyci nas na co najmniej kilka godzin.

Jeśli smakuje ci fenkuł, inaczej koper włoski, zobacz też inne nasze przepisy:

Krem z marchwi i fenkuła

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zielona zupa

Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika