
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Krem z marchwi i fenkułu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
60 minKrok 3
1 minKrok 4
1 minKrok 5
3 minKrok 6
3 minKrok 7
1 minKrok 8
4 minKrok 9
2 minKrok 10
2 minKrok 11
10 minKrok 12
1 min
Krok 1 z 12
Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2 z 12
Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.

Krok 3 z 12
Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.

Krok 4 z 12
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 5 z 12
W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.

Krok 6 z 12
Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.

Krok 7 z 12
Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.

Krok 8 z 12
Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Krok 9 z 12
Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.

Krok 10 z 12
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.

Krok 11 z 12
Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.

Krok 12 z 12
Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0