Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z marchwi i fenkułu
Krem z marchwi i fenkułu
Krem z marchwi i fenkułu
Krem z marchwi i fenkułu
Dodaj do CookBook

Krem z marchwi i fenkułu

(0)
1 godz 29 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Bulion jarzynowy
1 
Fenkuł (ok. 350 g)
800  g
Marchewka
2 
Cebula szalotka
4  ząbków
Czosnek
3  cm
Kawałek imbiru
0.5 
Papryczka chili
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
1 
Sok z 1/2 pomarańczy
3  łyżek
Miód
1  szczypta
Przyprawy: szczypta słodkiej papryki, kolendry i cynamonu, sól, pieprz
trochę
Orzechy włoskie
trochę
Orzechy pekan
trochę
Orzechy nerkowca
trochę
Płatki migdałowe
trochę
Płatki chilli
1  pęczek
Świeża kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35 g
Wartość energetyczna
281.9 kcal
Tłuszcze
15.5 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. To mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Na potrzeby przyrządzenia kremu z marchwi upiekłem marchewki w towarzystwie czosnku, papryczki chili i aromatycznych przypraw. Warzywa przygotowane w ten sposób smakują w kremie z marchewki zupełnie inaczej, niż te gotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz, którą dodatkowo podrasujemy takimi dodatkami jak: fenkuł, imbir i sok z pomarańczy. Sprawdź przepis na krem z marchwi i kopru włoskiego.

Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    1 min
    Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 2

    60 min
    Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    1 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  • Krok 5

    3 min
    W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.
  • Krok 6

    3 min
    Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Krok 7

    1 min
    Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.
  • Krok 8

    4 min
    Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
  • Krok 9

    2 min
    Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.
  • Krok 11

    10 min
    Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.
  • Krok 12

    1 min
    Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.
Krem z marchwi i fenkułu

Krok 1 z 12

Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 2 z 12

Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 3 z 12

Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 4 z 12

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 5 z 12

W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 6 z 12

Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 7 z 12

Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 8 z 12

Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 9 z 12

Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 10 z 12

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 11 z 12

Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 12 z 12

Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy
  • Zupa krem z botwiny

    Zupa krem z botwiny

    1 godz 2 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu