Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z marchwi i fenkułu
Krem z marchwi i fenkułu
Krem z marchwi i fenkułu
Krem z marchwi i fenkułu

Krem z marchwi i fenkułu

(0)
1 godz 29 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Bulion jarzynowy
1 
Fenkuł (ok. 350 g)
800  g
Marchewka
2 
Cebula szalotka
4  ząbków
Czosnek
3  cm
Kawałek imbiru
0.5 
Papryczka chili
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
1 
Sok z 1/2 pomarańczy
3  łyżek
Miód
1  szczypta
Przyprawy: szczypta słodkiej papryki, kolendry i cynamonu, sól, pieprz
trochę
Orzechy włoskie
trochę
Orzechy pekan
trochę
Orzechy nerkowca
trochę
Płatki migdałowe
trochę
Płatki chilli
1  pęczek
Świeża kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.96 g
Węglowodany
34.96 g
Tłuszcze
15.47 g
Wartość energetyczna
281.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. To mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Na potrzeby przyrządzenia kremu z marchwi upiekłem marchewki w towarzystwie czosnku, papryczki chili i aromatycznych przypraw. Warzywa przygotowane w ten sposób smakują w kremie z marchewki zupełnie inaczej, niż te gotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz, którą dodatkowo podrasujemy takimi dodatkami jak: fenkuł, imbir i sok z pomarańczy. Sprawdź przepis na krem z marchwi i kopru włoskiego.

Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    1 min
    Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 2

    60 min
    Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    1 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  • Krok 5

    3 min
    W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.
  • Krok 6

    3 min
    Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Krok 7

    1 min
    Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.
  • Krok 8

    4 min
    Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
  • Krok 9

    2 min
    Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.
  • Krok 10

    2 min
    Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.
  • Krok 11

    10 min
    Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.
  • Krok 12

    1 min
    Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.
Krem z marchwi i fenkułu

Krok 1 z 12

Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 2 z 12

Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 3 z 12

Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 4 z 12

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 5 z 12

W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 6 z 12

Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 7 z 12

Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 8 z 12

Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 9 z 12

Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 10 z 12

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 11 z 12

Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.

Krem z marchwi i fenkułu

Krok 12 z 12

Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni
  • Zupa chrzanowa wegetariańska

    Zupa chrzanowa wegetariańska

    35 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu