Krem z marchwi i fenkułu
1 godz 29 min
Średni
1.5
l
Bulion jarzynowy
1
Fenkuł (ok. 350 g)
800
g
Marchewka
2
Cebula szalotka
4
ząbków
3
cm
Kawałek imbiru
0.5
Papryczka chili
1
łyżka
Oliwa z oliwek
1
łyżka
Masło
1
Sok z 1/2 pomarańczy
3
łyżek
Miód
1
szczypta
Przyprawy: szczypta słodkiej papryki, kolendry i cynamonu, sól, pieprz
trochę
Orzechy włoskie
trochę
Orzechy pekan
trochę
Orzechy nerkowca
trochę
Płatki migdałowe
trochę
Płatki chilli
1
pęczek
Świeża kolendra
.
Wartości odżywcze
Białko
5.96 g
Węglowodany
34.96 g
Tłuszcze
15.47 g
Wartość energetyczna
281.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
89 min
Krok 1
1 min
Marchew obierz, większe sztuki przekrój wzdłuż, mniejsze i średnie pozostaw w całości. Następnie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
60 min
Do marchewki dołóż ząbki czosnku w łupinie i papryczkę chili. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Krok 3
1 min
Fenkuł umyj, odetnij gałązki. Bulwy przekrój na pół, usuń głąb, a pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
1 min
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
Krok 5
3 min
W większym garnku rozgrzej oliwę z masłem i dodaj posiekaną cebulę. Duś przez 2-3 minuty.
Krok 6
3 min
Do cebuli dodaj plasterki fenkułu i starty imbir. Smaż wszystko przez kolejne 3 minuty co chwilę mieszając.
Krok 7
1 min
Do podsmażonych warzyw dodaj warzywa z piekarnika – marchewkę, czosnek wyciśnięty z łupiny i papryczkę chili.
Krok 8
4 min
Całość zalej wywarem z warzyw (najlepiej gorącym). Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Krok 9
2 min
Na koniec dodaj sok z pomarańczy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia.
Krok 10
2 min
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na krem z marchwi o gładkiej konsystencji.
Krok 11
10 min
Przygotuj chrupiącą posypkę z orzechów. Orzechy i płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zestaw z ognia i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj.
Krok 12
1 min
Zupę-krem z marchwi posyp karmelizowanymi orzechami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry.
Pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. To mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Na potrzeby przyrządzenia kremu z marchwi upiekłem marchewki w towarzystwie czosnku, papryczki chili i aromatycznych przypraw. Warzywa przygotowane w ten sposób smakują w kremie z marchewki zupełnie inaczej, niż te gotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz, którą dodatkowo podrasujemy takimi dodatkami jak: fenkuł, imbir i sok z pomarańczy. Sprawdź przepis na krem z marchwi i kopru włoskiego.
Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.
Fenkuł znany jest ze swojego dość oryginalnego, anyżowego smaku. Imbir zaś nadaje potrawie nieco pikanterii, a sok z pomarańczy zapewnia orzeźwiającą nutę. Końcowy efekt to krem z marchwi zachwycający wieloma przenikającymi się smakami, gdzie każdy kolejny kęs może przynieść miłe zaskoczenie dla kubków smakowych.
Komentarze 0