Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak wycisnąć sok z pomarańczy? | Porady i inspiracje WINIARY

Jak wycisnąć sok z pomarańczy?

Cytrusy, a zwłaszcza pomarańcze, charakteryzują się soczystym miąższem, który ma szerokie zastosowanie. Większość z nas lubi świeżo wyciskany sok z dodatkiem kilku kostek lodu, który działa orzeźwiająco. Jest on także bazą znakomitych sosów, wypieków oraz dań mięsnych. Do czego jeszcze możemy wykorzystać sok wyciskany z pomarańczy?

Sok z pomarańczy – smaczny i orzeźwiający

Słodkie i soczyste pomarańcze były uprawianie w Chinach już w czasach starożytnych. Obecnie wyjątkowy smak tych owoców jest doceniany na wszystkich kontynentach, a drzewa pomarańczowe należą do najczęściej uprawianych na świecie, dzięki czemu rocznie zbiera się około 80 mln ton pomarańczy.

Warto jeść świeże owoce lub pić orzeźwiający sok wyciskany z pomarańczy, ponieważ jest on głównym źródłem witaminy C. Witamina ta ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, biorąc udział w wielu różnych procesach, ponadto wspiera układ odpornościowy i spowalnia procesy starzenia się skóry.

Jak wycisnąć sok z pomarańczy?

Jest kilka różnych sposobów na to, jak zrobić sok z pomarańczy. Poszczególne metody zależą od tego, ile soku będziemy potrzebować i do czego zamierzamy go użyć. Do wyciśnięcia większej ilości soku z kilku lub kilkunastu owoców najlepiej posłuży nam elektryczna wyciskarka do cytrusów. Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu bardzo szybko zdobędziemy pyszny sok z kawałkami miąższu, bogatymi w cenny dla organizmu błonnik. Wystarczy do urządzenia włożyć połówkę cytrusa, docisnąć dźwignię i… gotowe. W ten sposób możemy przygotować pyszny sok pomarańczowy, cytrynowy, grapefruitowy albo mieszany.

Świeżo wyciskany sok z pomarańczy w większej ilości możemy przygotować również za pomocą ręcznej wyciskarki do cytrusów. Te najprostsze maszynki wyglądem przypominają trochę praskę do ziemniaków z tym, że elementy przylegające do połówki cytrusa są okrągłe i z jedną dużą wypustką zgniatającą miąższ owocu. Z ich pomocą w ciągu kilku chwil uzyskamy sok z pomarańczy.

Sok z pomarańczy bez wyciskarki

A jak zrobić sok z pomarańczy, kiedy nie mamy pod ręką wyciskarki? Otóż najprostszym sposobem jest rolowanie umytego cytrusa na blacie kuchennym tak, by uwolnić soki znajdujące się wewnątrz owocu. Następnie pomarańczę przecinamy na pół i ściskając mocno jedną ręką wlewamy sok do podstawionej miseczki lub szklanki. Jeżeli do środka wpadną nam pestki, wówczas przed spożyciem warto przecedzić sok przez sitko. Z tak uzyskanego gęstego soku możemy przygotować oryginalny sos pomarańczowy, wprost idealny do lodów, deserów czy podpiekanych naleśników z serem lub owocami.

Pyszne potrawy na bazie soku cytrusowego

Teraz, gdy już wiemy jak wycisnąć sok z pomarańczy, możemy go schłodzić i wypić lub wykorzystać do przyrządzenia różnych oryginalnych potraw. Domowej roboty sok często jest składnikiem pysznych słodkości. Dodając go do ciasta zamiast wody, uzyskamy delikatnie pomarańczowe smaki wypieków. W ten sposób można przygotować uwielbiane przez dzieci kruche ciasteczka pomarańczowe albo aromatyczne pączki gwiazdki, idealnie smakujące z gorącą czekoladą lub waniliowym latte.

Ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy można przygotować również znakomitą galaretkę, która nie tylko doskonale sprawdzi się jako samodzielny deser, ale może także stanowić oryginalne zwieńczenie tortów. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy często jest dodawany także do kremów, oddzielających poszczególne warstwy upieczonego ciasta. Warto spróbować przygotować wyjątkowy tort piernikowy z kremem pomarańczowym, w którym zestawienie kwaskowatego soku cytrusowego oraz korzennych przypraw tworzy niesamowity smak, od którego wprost nie można się oderwać!

Polecane artykuły

Jak obrać pomarańczę z błonek?
Jak obrać pomarańczę z błonek?
Jak suszyć pomarańcze na Święta?
Jak suszyć pomarańcze na Święta?
Owocowe koktajle
Owocowe koktajle
Zobacz więcej artykułów
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu