Sos pomarańczowy
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.16 g
Węglowodany
30.68 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
264.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.
Krok 2
5 min
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.
Krok 3
10 min
Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.
Krok 4
5 min
Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
Krok 5
5 min
Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.
Krok 6
5 min
Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.
Sos pomarańczowy to doskonały dodatek do owocowych deserów, lodów czy naleśników. Słodkie połączenie karmelu z wyfitetowanymi kawałkami soczystej pomarańczy tworzą wspaniałą kompozycję smaków. Składniki sosu wystarczy połączyć z miękkim masłem i zmiksować blenderem na gładką masę. Przygotowanie sosu pomarańczowego jest niezwykle proste i nie potrzeba na nie wiele czasu.
Komentarze 0