Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos pomarańczowy

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

32 g
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Pomarańcze
5 płaskich łyżek
Cukier
0.5 kostka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.16 g
Węglowodany
30.68 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
264.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.
Krok 2
5 min
Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.
Krok 3
10 min
Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.
Krok 4
5 min
Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
Krok 5
5 min
Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.
Krok 6
5 min
Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.
Sos pomarańczowy

Krok 1 z 6

Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.

Sos pomarańczowy

Krok 2 z 6

Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.

Sos pomarańczowy

Krok 3 z 6

Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.

Sos pomarańczowy

Krok 4 z 6

Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.

Sos pomarańczowy

Krok 5 z 6

Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.

Sos pomarańczowy

Krok 6 z 6

Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.

Sos pomarańczowy to doskonały dodatek do owocowych deserów, lodów czy naleśników. Słodkie połączenie karmelu z wyfitetowanymi kawałkami soczystej pomarańczy tworzą wspaniałą kompozycję smaków. Składniki sosu wystarczy połączyć z miękkim masłem i zmiksować blenderem na gładką masę. Przygotowanie sosu pomarańczowego jest niezwykle proste i nie potrzeba na nie wiele czasu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika