Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos pomarańczowy

Sos pomarańczowy

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
32  g
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Pomarańcze
5  płaskich łyżek
Cukier
0.5  kostka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.16 g
Węglowodany
30.68 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
264.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sos pomarańczowy to doskonały dodatek do owocowych deserów, lodów czy naleśników. Słodkie połączenie karmelu z wyfitetowanymi kawałkami soczystej pomarańczy tworzą wspaniałą kompozycję smaków. Składniki sosu wystarczy połączyć z miękkim masłem i zmiksować blenderem na gładką masę. Przygotowanie sosu pomarańczowego jest niezwykle proste i nie potrzeba na nie wiele czasu.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.
  • Krok 2

    5 min
    Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.
  • Krok 3

    10 min
    Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
  • Krok 5

    5 min
    Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.
  • Krok 6

    5 min
    Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.
Sos pomarańczowy

Krok 1 z 6

Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.

Sos pomarańczowy

Krok 2 z 6

Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.

Sos pomarańczowy

Krok 3 z 6

Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.

Sos pomarańczowy

Krok 4 z 6

Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.

Sos pomarańczowy

Krok 5 z 6

Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.

Sos pomarańczowy

Krok 6 z 6

Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dwukolorowa babka na oleju

    Dwukolorowa babka na oleju

    1 godz 20 min Łatwy
  • Shake waniliowy

    Shake waniliowy

    10 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z jabłkami

    Ciastka francuskie z jabłkami

    45 min Łatwy
  • Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami

    Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami

    47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu