Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
45min
Łatwy
1
Cebula duża
3
ząbków
1
kawałek
3-cm kawałek papryczki chilli lub większy
1
kawałek
2-cm kawałek imbiru
1
puszka
Kukurydza
1
Brokuł
3
łyżek
1
l
Woda
3
łyżek
Śmietana
2
łyżek
Masło
0.5
Bagietka lub inny rodzaj ulubionego pieczywa
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Czubryca zielona
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
3.28 g
Węglowodany
15.09 g
Tłuszcze
10.02 g
Wartość energetyczna
165.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
6 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Z papryczki usunąć pesteczki i posiekać wraz z imbirem.
Krok 3
2 min
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Krok 4
4 min
Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, papryczkę oraz imbir. Dosypać kurkumę, wymieszać, zeszklić.
Krok 6
1 min
Dodać kukurydzę oraz różyczki brokuła.
Krok 7
10 min
Całość wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut – aż warzywa zmiękną.
Krok 8
3 min
Następnie zupę zmiksować. W trakcie miksowania dosypać czubrycę zieloną, dodać śmietanę i obficie doprawić zupę solą i pieprzem. Zagotować.
Krok 9
3 min
Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na grzanki.
Krok 10
5 min
Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim grzanki.
Krok 11
1 min
Zupę podawać z grzankami i kleksem śmietany, ew. łyżką ziaren kukurydzy.
Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą to szybkie i pożywne danie. Odrobina chilli nadaje zupie charakteru i przełamuje delikatne warzywa. Z papryczką warto obchodzić się ostrożnie i ufać swoim preferencjom w kwestii ostrości – tak, aby smakowało!
Komentarze 0