Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie

Zupa z muli duszonych w białym winie

(0)
20min
Łatwy
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mule świeże lub mrożone
1  szklanka
Białe wino wytrawne
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
4  łodyg
Seler naciowy
1 
Mały koper włoski
1  ząbek
Czosnek
2 
Szalotki
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Sok z cytryny lub limetki
1  szczypta
Szafran (4-5 pręcików)
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól morska
trochę
pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Cukier
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5 
Bagietka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.43 g
Węglowodany
30.93 g
Tłuszcze
25.35 g
Wartość energetyczna
512.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Co sprawia, że zupa z muli duszonych w białym winie jest tak wyśmienita? Mule i białe wino to idealne połączenie, a podduszone warzywa z szalotką, czosnkiem i szczyptą szafranu dodają jeszcze większej głębi smaku i aromatu. Wystarczy spróbować, by zakochać się w zupach z owoców morza.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    3 min
    Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.
  • Krok 2

    2 min
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
  • Krok 3

    5 min
    Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.
  • Krok 5

    5 min
    Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 1 z 5

Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 2 z 5

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 3 z 5

Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 4 z 5

W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 5 z 5

Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Randka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    30 min Średni
  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Aksamitny chowder z łososia

    Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu