Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co sprawia, że zupa z muli duszonych w białym winie jest tak wyśmienita? Mule i białe wino to idealne połączenie, a podduszone warzywa z szalotką, czosnkiem i szczyptą szafranu dodają jeszcze większej głębi smaku i aromatu. Wystarczy spróbować, by zakochać się w zupach z owoców morza.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
3 min
Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.
Krok 2
2 min
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Krok 3
5 min
Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.
Krok 4
5 min
W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.
Krok 5
5 min
Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.
Krok 2
z
5
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Krok 3
z
5
Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.
Krok 4
z
5
W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.
Krok 5
z
5
Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0