Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Zupa z muli duszonych w białym winie
Dodaj do CookBook

Zupa z muli duszonych w białym winie

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mule świeże lub mrożone
1  szklanka
Białe wino wytrawne
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
4  łodyg
Seler naciowy
1 
Mały koper włoski
1  ząbek
Czosnek
2 
Szalotki
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Sok z cytryny lub limetki
1  szczypta
Szafran (4-5 pręcików)
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól morska
trochę
pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Cukier
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5 
Bagietka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.9 g
Wartość energetyczna
512.8 kcal
Tłuszcze
25.4 g
Białko
33.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Co sprawia, że zupa z muli duszonych w białym winie jest tak wyśmienita? Mule i białe wino to idealne połączenie, a podduszone warzywa z szalotką, czosnkiem i szczyptą szafranu dodają jeszcze większej głębi smaku i aromatu. Wystarczy spróbować, by zakochać się w zupach z owoców morza.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    3 min
    Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.
  • Krok 2

    2 min
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
  • Krok 3

    5 min
    Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.
  • Krok 5

    5 min
    Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 1 z 5

Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 2 z 5

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 3 z 5

Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 4 z 5

W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 5 z 5

Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Randka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    Zupa meksykańska z nachosami i kolendrą

    19 min Łatwy
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy
  • Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

    Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu