Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z muli duszonych w białym winie

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Mule świeże lub mrożone
1  szklanka
Białe wino wytrawne
0.5  l
Wywar warzywny
4  łodyg
Seler naciowy
1 
Mały koper włoski
1  ząbek
2 
Szalotki
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Sok z cytryny lub limetki
1  szczypta
Szafran (4-5 pręcików)
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
1  szczypta
Sól morska
trochę
pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Cukier
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5 
Bagietka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.74 g
Węglowodany
32.03 g
Tłuszcze
25.4 g
Wartość energetyczna
518.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
3 min
Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.
Krok 2
2 min
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Krok 3
5 min
Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.
Krok 4
5 min
W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.
Krok 5
5 min
Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 1 z 5

Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 2 z 5

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 3 z 5

Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 4 z 5

W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.

Zupa z muli duszonych w białym winie

Krok 5 z 5

Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Co sprawia, że zupa z muli duszonych w białym winie jest tak wyśmienita? Mule i białe wino to idealne połączenie, a podduszone warzywa z szalotką, czosnkiem i szczyptą szafranu dodają jeszcze większej głębi smaku i aromatu. Wystarczy spróbować, by zakochać się w zupach z owoców morza.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika