Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

0
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bulwa kopru włoskiego
2 
Cebula dymka
2  łyżek
Masło klarowane
4  łyżek
Gęsta śmietana
1 
Surowe żółtko
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
4  łyżek
Płatki jaglane
1  łyżka
Świeżo posiekany szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.11 g
Węglowodany
10.77 g
Tłuszcze
58.79 g
Wartość energetyczna
721.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
4 min
Cebule kroję w piórka, duszę na maśle przez chwilę w rondlu o grubym dnie.
Krok 2
5 min
Bulwy kopru myję, odcinam gałązki, bulwy kroję na pół, usuwam głąb, a resztę kroję w cienkie plasterki. Dodaję do podduszonej cebuli i dalej duszę chwilę.
Krok 3
15 min
Podlewam cebulę z koprem wrzącym wywarem wołowym, gotuję około 15 minut, aż plasterki kopru zmiękną.
Krok 4
4 min
W tym czasie prażę płatki jaglane na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Krok 5
4 min
Kiedy plasterki kopru zmiękną, zdejmuję garnek z płyty, miksuję zupę na gładki krem i doprawiam solą morską.
Krok 6
1 min
Dodaję zahartowaną śmietanę.
Krok 7
4 min
Żółtko rozmącam, dodaję do zupy i mieszam trzepaczką, by dobrze je rozprowadzić.
Krok 8
3 min
Zupę podaję z prażonymi płatkami jaglanymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 1 z 8

Cebule kroję w piórka, duszę na maśle przez chwilę w rondlu o grubym dnie.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 2 z 8

Bulwy kopru myję, odcinam gałązki, bulwy kroję na pół, usuwam głąb, a resztę kroję w cienkie plasterki. Dodaję do podduszonej cebuli i dalej duszę chwilę.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 3 z 8

Podlewam cebulę z koprem wrzącym wywarem wołowym, gotuję około 15 minut, aż plasterki kopru zmiękną.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 4 z 8

W tym czasie prażę płatki jaglane na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 5 z 8

Kiedy plasterki kopru zmiękną, zdejmuję garnek z płyty, miksuję zupę na gładki krem i doprawiam solą morską.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 6 z 8

Dodaję zahartowaną śmietanę.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 7 z 8

Żółtko rozmącam, dodaję do zupy i mieszam trzepaczką, by dobrze je rozprowadzić.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

Krok 8 z 8

Zupę podaję z prażonymi płatkami jaglanymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Kiedy przekroiłam pierwszą bulwę i poczułam dość intensywny aromat anyżu, miałam ochotę porzucić pomysł na krem z kopru włoskiego. Nie lubię anyżu. Ale skoro już zabrałam się za gotowanie zupy, postanowiłam zrobić ją… ku przestrodze. Byłam pewna, że krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi, to będzie kulinarna porażka. Nic bardziej mylnego! Zupa krem z kopru włoskiego wyszła przepyszna, a po anyżowym aromacie surowego kopru, ku mojej uciesze, w zupie nie pozostało ani śladu.

Koper włoski, inaczej fenkuł, to bardzo ładna bulwa z wielką czupryną, której niestety moje bulwy zostały pozbawione. A szkoda, bo gałązki kopru włoskiego można wykorzystać nie tylko do dekoracji zupy, ale także do wzbogacenia jej smaku.

Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi ma aksamitną konsystencję dzięki surowemu żółtku, które nie tylko zagęściło zupę, ale także dodało jej delikatności. Ta zupa jest w ogóle bardzo łagodna, ale uprażone na suchej patelni płatki jaglane dodają jej charakteru. Płatki jaglane to gniecione ziarno prosa, a podprażone na patelni stają się niezłym kąskiem do schrupania.

Wielbicielom kremowych zup polecam także:
krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
zupa krem z zielonego groszku
zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika