Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.9 g
Węglowodany
18.4 g
Tłuszcze
11.25 g
Wartość energetyczna
186.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
4 min
Cebule kroję w piórka, duszę na maśle przez chwilę w rondlu o grubym dnie.
Krok 2
5 min
Bulwy kopru myję, odcinam gałązki, bulwy kroję na pół, usuwam głąb, a resztę kroję w cienkie plasterki. Dodaję do podduszonej cebuli i dalej duszę chwilę.
Krok 3
15 min
Podlewam cebulę z koprem wrzącym wywarem wołowym, gotuję około 15 minut, aż plasterki kopru zmiękną.
Krok 4
4 min
W tym czasie prażę płatki jaglane na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Krok 5
4 min
Kiedy plasterki kopru zmiękną, zdejmuję garnek z płyty, miksuję zupę na gładki krem i doprawiam solą morską.
Krok 6
1 min
Dodaję zahartowaną śmietanę.
Krok 7
4 min
Żółtko rozmącam, dodaję do zupy i mieszam trzepaczką, by dobrze je rozprowadzić.
Krok 8
3 min
Zupę podaję z prażonymi płatkami jaglanymi i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Kiedy przekroiłam pierwszą bulwę i poczułam dość intensywny aromat anyżu, miałam ochotę porzucić pomysł na krem z kopru włoskiego. Nie lubię anyżu. Ale skoro już zabrałam się za gotowanie zupy, postanowiłam zrobić ją… ku przestrodze. Byłam pewna, że krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi, to będzie kulinarna porażka. Nic bardziej mylnego! Zupa krem z kopru włoskiego wyszła przepyszna, a po anyżowym aromacie surowego kopru, ku mojej uciesze, w zupie nie pozostało ani śladu.
Koper włoski, inaczej fenkuł, to bardzo ładna bulwa z wielką czupryną, której niestety moje bulwy zostały pozbawione. A szkoda, bo gałązki kopru włoskiego można wykorzystać nie tylko do dekoracji zupy, ale także do wzbogacenia jej smaku.
Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi ma aksamitną konsystencję dzięki surowemu żółtku, które nie tylko zagęściło zupę, ale także dodało jej delikatności. Ta zupa jest w ogóle bardzo łagodna, ale uprażone na suchej patelni płatki jaglane dodają jej charakteru. Płatki jaglane to gniecione ziarno prosa, a podprażone na patelni stają się niezłym kąskiem do schrupania.
Wielbicielom kremowych zup polecam także:
krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
zupa krem z zielonego groszku
zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem
Koper włoski, inaczej fenkuł, to bardzo ładna bulwa z wielką czupryną, której niestety moje bulwy zostały pozbawione. A szkoda, bo gałązki kopru włoskiego można wykorzystać nie tylko do dekoracji zupy, ale także do wzbogacenia jej smaku.
Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi ma aksamitną konsystencję dzięki surowemu żółtku, które nie tylko zagęściło zupę, ale także dodało jej delikatności. Ta zupa jest w ogóle bardzo łagodna, ale uprażone na suchej patelni płatki jaglane dodają jej charakteru. Płatki jaglane to gniecione ziarno prosa, a podprażone na patelni stają się niezłym kąskiem do schrupania.
Wielbicielom kremowych zup polecam także:
krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych
zupa krem z zielonego groszku
zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem
Komentarze 0