Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

0
30min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Opakowanie mrożonych brokułów
500  ml
Woda
2 
Jajko średniej wielkości
20  g
Tarty parmezan
trochę
Świeży szczypiorek
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Gęsta śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.28 g
Węglowodany
14.23 g
Tłuszcze
8.28 g
Wartość energetyczna
193.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
12 min
Zagotowuję wywar w większym garnku, dodaję mrożone brokuły, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 2
3 min
Zestawiam zupę z kuchenki, miksuję na gładką masę. Można doprawić zupę do smaku solą morską i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Krok 3
5 min
W rondlu zagotowuję ok. 1 l wody, nie solę. Zmniejszam moc płyty tak, aby woda tylko od czasu do czasu bulgotała.
Krok 4
2 min
Pierwsze jajko delikatnie wybijam do małej miseczki, następnie delikatnie przelewam je do wrzątku. Trzeba to zrobić tak, żeby żółtko się nie rozpadło ani przy wbijaniu jajka do miseczki, ani w momencie, kiedy jajko trafia do wody.
Krok 5
3 min
Następnie gotuję jajko 3 minuty, od czasu do czasu ostrożnie mieszając wodę łyżką. Zamiast do miseczki, jajko można wbić do …warząchwi :), z pomocą której będzie można łatwo przenieść je do wrzątku.
Krok 6
2 min
Po trzech minutach wyławiam jajko łyżką cedzakową i przekładam na talerz, a do wrzątku trafia kolejne jajko.
Krok 7
3 min
Ugotowane jajka w koszulkach przekładam do miseczek, zalewam kremem z brokułów. Zupę posypuję startym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 1 z 7

Zagotowuję wywar w większym garnku, dodaję mrożone brokuły, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 2 z 7

Zestawiam zupę z kuchenki, miksuję na gładką masę. Można doprawić zupę do smaku solą morską i świeżo tartą gałką muszkatołową.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 3 z 7

W rondlu zagotowuję ok. 1 l wody, nie solę. Zmniejszam moc płyty tak, aby woda tylko od czasu do czasu bulgotała.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 4 z 7

Pierwsze jajko delikatnie wybijam do małej miseczki, następnie delikatnie przelewam je do wrzątku. Trzeba to zrobić tak, żeby żółtko się nie rozpadło ani przy wbijaniu jajka do miseczki, ani w momencie, kiedy jajko trafia do wody.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 5 z 7

Następnie gotuję jajko 3 minuty, od czasu do czasu ostrożnie mieszając wodę łyżką. Zamiast do miseczki, jajko można wbić do …warząchwi :), z pomocą której będzie można łatwo przenieść je do wrzątku.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 6 z 7

Po trzech minutach wyławiam jajko łyżką cedzakową i przekładam na talerz, a do wrzątku trafia kolejne jajko.

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Krok 7 z 7

Ugotowane jajka w koszulkach przekładam do miseczek, zalewam kremem z brokułów. Zupę posypuję startym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dziś zupa krem z brokułów, w którym zadebiutowało jajko w koszulce. Nigdy wcześniej nie gotowałam takich jajek. Jajka w koszulkach wymagają trochę więcej uwagi, niż standardowe jajka na twardo gotowane do żuru, barszczu białego, botwinki. Nagrodą jest kremowe, rozpływające się w ustach żółtko. Dla mnie, wielbicielki jajek na miękko, nie może być większej zachęty.

Ale zupa brokułowa to już cięższy kaliber, bo moje dzieci za nią nie przepadają. Uciekam się więc do różnych sposobów, nazywam ją zupą ufoludkową albo podaję z dodatkami, które moje dzieci uwielbiają. Były już chrupiące grzanki i pyszny groszek ptysiowy. A dziś zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce. I się zaczęło. A jaka to koszulka? To chyba bardziej sweterek? Moje jest chyba dziewczyną, bo wygląda jakby miało sukienkę! Nagle okazuje się, że przy zupie brokułowej buzie się dzieciom nie zamykają :). Brokułowa szybko zniknęła z talerzy, a ja już marzę o następnej zupie z jajkiem w koszulkach. Pewnie będzie to szczawiowa.

Podoba Wam się zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce? A może wolicie jajko w koszulce podane z filiżanką gorącego kremu brokułowego ze śmietaną? Bardzo proszę. Smacznego!

Polecam także inne nasze brokułowe zupy:

Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zielona zupa

Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika