Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
1 godz 48 min
Średni
1.5
l
Zimna woda
1
łyżeczka
Suszony majeranek
2
Marchewka
3
kulek
Ziele angielskie
1
Pietruszka
4
kulek
Pieprz czarny
3
ząbków
2
łyżek
Masło
400
g
Kiełbasa wiejska
2
łyżek
Oliwa
2
Cebula
1
łyżka
Sos balsamiczny
1
opakowanie
1
łyżka
Ocet winny czerwony
2
łyżek
Kwaśna śmietana
5
Jajka
5
Suszone borowiki
1
Zielona cebulka
2
Liść laurowy
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
25.24 g
Węglowodany
10.51 g
Tłuszcze
34.92 g
Wartość energetyczna
483.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
108 min
Krok 1
6 min
Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.
Krok 2
6 min
Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.
Krok 3
60 min
Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.
Krok 4
20 min
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Krok 5
10 min
Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
5 min
Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.
Krok 7
1 min
Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.
Ulubiony barszcz biały z jajkiem w nowej odsłonie! Wyjątkowo, nie z jajkiem na twardo, lecz… sadzonym. Barszcz biały przyrządzony na wywarze ze swojskiej kiełbasy, ze smakową bazą z Barszczu białego WINIARY, z dużą ilością czosnku, dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej zielonej cebulki, zachwyci gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Tej wiosny pozwólmy sobie w kuchni na odrobinę fantazji!
Tych, którzy mają wątpliwości, widząc barszcz z torebki w przepisie, zachęcam do spojrzenia w skład (w ogóle – czytajmy składy produktów na zakupach!). Ten Barszczu białego WINIARY jest wyjątkowo przyjazny – nie ma w nim nic, co brzmiałoby obco i strasznie 😉 Głównie są to mąka pszenna, drożdże, warzywa oraz pieprz i majeranek. Na bazę do zupy w sam raz!
Tych, którzy mają wątpliwości, widząc barszcz z torebki w przepisie, zachęcam do spojrzenia w skład (w ogóle – czytajmy składy produktów na zakupach!). Ten Barszczu białego WINIARY jest wyjątkowo przyjazny – nie ma w nim nic, co brzmiałoby obco i strasznie 😉 Głównie są to mąka pszenna, drożdże, warzywa oraz pieprz i majeranek. Na bazę do zupy w sam raz!
Komentarze 0