Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

0
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwina
0.5  szklanka
Kwas buraczany
1  pęczek
Rzodkiewka
3 
Ogórek gruntowy
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
400  ml
Kefir
1  ząbek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.28 g
Węglowodany
21.05 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
121.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
20 min
Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
Krok 2
10 min
Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 3
5 min
Koperek i szczypiorek posiekać.
Krok 4
10 min
Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
Krok 5
1 min
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
1 min
Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 1 z 6

Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 2 z 6

Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 3 z 6

Koperek i szczypiorek posiekać.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 4 z 6

Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 5 z 6

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Krok 6 z 6

Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Przy okazji przyrządzania chłodnika litewskiego, przemknęło mi przez głowę pytanie, jak często zastanawiamy się nad tym skąd pochodzą potrawy, które na stałe goszczą na naszych stołach? W kuchni polskiej pojawiają się także wpływy z innych stron świata. Za czasów panowania dynastii Jagiellonów, kuchnia staropolska docierała na Litwę, specjały z tamtych stron natomiast do Korony. I tak przywędrował do nas chłodnik litewski, którym dziś zajadamy się w nieco cieplejsze dni. Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a także pobudza apetyt. Chołodziec królował na stołach już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze zapiski o tej zupie pochodzą z „Pana Tadeusza”: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.*

*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”

Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Zupa z liści młodej rzodkiewki

Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika