Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
47min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.28 g
Węglowodany
21.05 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
121.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
20 min
Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
Krok 2
10 min
Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 3
5 min
Koperek i szczypiorek posiekać.
Krok 4
10 min
Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
Krok 5
1 min
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
1 min
Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.
Przy okazji przyrządzania chłodnika litewskiego, przemknęło mi przez głowę pytanie, jak często zastanawiamy się nad tym skąd pochodzą potrawy, które na stałe goszczą na naszych stołach? W kuchni polskiej pojawiają się także wpływy z innych stron świata. Za czasów panowania dynastii Jagiellonów, kuchnia staropolska docierała na Litwę, specjały z tamtych stron natomiast do Korony. I tak przywędrował do nas chłodnik litewski, którym dziś zajadamy się w nieco cieplejsze dni. Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a także pobudza apetyt. Chołodziec królował na stołach już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze zapiski o tej zupie pochodzą z „Pana Tadeusza”: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.*
*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”
Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!
Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy
Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”
Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!
Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy
Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Komentarze 0