Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

(0)
1 godz 12 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Większy por
700  ml
Woda
3 
Ziemniak
10  dag
Serek topiony
1 
Cebula
2  ząbków
2  łyżek
Masło
4  łyżek
Tarty ser
trochę
Szczypiorek do posypania zupy
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Świeżo starta kurkuma
1  pęczek
Listki świeżego lubczyku
trochę
Gęsta śmietana do podania
7 
Jajka
1 
Cebulka
trochę
Olej do smażenia
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżek
Bułka tarta + do obtoczenia klopsików
1  łyżka
Posiekany szczypiorek lub koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.55 g
Węglowodany
22.2 g
Tłuszcze
26.9 g
Wartość energetyczna
400.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1 - zupa krem z pora
6 min
Pory przecinamy na pół, dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, kroimy w kostkę (bez końcowych, ciemnozielonych części liści).
Krok 2
6 min
W głębszym rondlu na maśle podduszamy por z pokrojoną w kostkę cebulką z dodatkiem szczypty chili, kurkumy i soli.
Krok 3
3 min
Do podduszonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.
Krok 4
15 min
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy porowej serek topiony, miksujemy zupę na gładki krem, podajemy z klopsikami z jajek, posypujemy tartym serem i szczypiorkiem. Do kremu z pora można też dodać łyżkę gęstej śmietany.
Krok 6 - klopsiki z jajek ok. 18-20 sztuk
5 min
Cebulkę szklimy na oleju.
Krok 7
5 min
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę za pomocą krajalnicy, przekładamy do miski.
Krok 8
10 min
Dodajemy podduszoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, roztrzepane surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Możemy dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek. Delikatnie mieszamy.
Krok 9
15 min
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, równomiernie z każdej strony.
Krok 10
2 min
Przed dodaniem do zupy kremu z pora odsączamy klopsiki z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 1 - zupa krem z pora z 10

Pory przecinamy na pół, dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, kroimy w kostkę (bez końcowych, ciemnozielonych części liści).

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 2 z 10

W głębszym rondlu na maśle podduszamy por z pokrojoną w kostkę cebulką z dodatkiem szczypty chili, kurkumy i soli.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 3 z 10

Do podduszonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 4 z 10

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 5 z 10

Dodajemy do zupy porowej serek topiony, miksujemy zupę na gładki krem, podajemy z klopsikami z jajek, posypujemy tartym serem i szczypiorkiem. Do kremu z pora można też dodać łyżkę gęstej śmietany.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 6 - klopsiki z jajek ok. 18-20 sztuk z 10

Cebulkę szklimy na oleju.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 7 z 10

Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę za pomocą krajalnicy, przekładamy do miski.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 8 z 10

Dodajemy podduszoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, roztrzepane surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Możemy dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek. Delikatnie mieszamy.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 9 z 10

Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, równomiernie z każdej strony.

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Krok 10 z 10

Przed dodaniem do zupy kremu z pora odsączamy klopsiki z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Pożywna, rozgrzewająca zupa krem z pora pysznie smakuje z dodatkiem pulpecików z jajek. Dzięki podduszonemu na maśle porowi zupa ma łagodny smak, a topiony ser nadaje jej aksamitnej konsystencji. Jedna porcja zupy kremu z pora wystarczy, żeby przekonać się, że miejsce pora jest niekoniecznie tylko i wyłącznie we włoszczyźnie.

Lubisz zielone zupy? My też! Dlatego mamy jeszcze więcej przepisów na zupy z zielonych warzyw:

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Lekka zielona zupa z jarmużem

Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

Krem szpinakowy z serem ricotta

Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z pora i cebuli

Zobacz Zupa porowa z pulpetami

Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha