Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywna, rozgrzewająca zupa krem z pora pysznie smakuje z dodatkiem pulpecików z jajek. Dzięki podduszonemu na maśle porowi zupa ma łagodny smak, a topiony ser nadaje jej aksamitnej konsystencji. Jedna porcja zupy kremu z pora wystarczy, żeby przekonać się, że miejsce pora jest niekoniecznie tylko i wyłącznie we włoszczyźnie.
Lubisz zielone zupy? My też! Dlatego mamy jeszcze więcej przepisów na zupy z zielonych warzyw:
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Lekka zielona zupa z jarmużem
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z pora i cebuli
Zobacz Zupa porowa z pulpetami
Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami
Pory przecinamy na pół, dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, kroimy w kostkę (bez końcowych, ciemnozielonych części liści).
W głębszym rondlu na maśle podduszamy por z pokrojoną w kostkę cebulką z dodatkiem szczypty chili, kurkumy i soli.
Do podduszonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).
Dodajemy do zupy porowej serek topiony, miksujemy zupę na gładki krem, podajemy z klopsikami z jajek, posypujemy tartym serem i szczypiorkiem. Do kremu z pora można też dodać łyżkę gęstej śmietany.
Cebulkę szklimy na oleju.
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę za pomocą krajalnicy, przekładamy do miski.
Dodajemy podduszoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, roztrzepane surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Możemy dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek. Delikatnie mieszamy.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, równomiernie z każdej strony.
Przed dodaniem do zupy kremu z pora odsączamy klopsiki z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.