Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
1 godz 12 min
Średni
3
Większy por
2
łyżek
700
ml
Woda
3
Ziemniak
10
dag
Serek topiony
1
Cebula
2
ząbków
2
łyżek
Masło
4
łyżek
Tarty ser
trochę
Szczypiorek do posypania zupy
1
szczypta
Chili
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Świeżo starta kurkuma
1
pęczek
Listki świeżego lubczyku
trochę
Gęsta śmietana do podania
7
Jajka
1
Cebulka
trochę
Olej do smażenia
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
łyżeczka
2
łyżek
Bułka tarta + do obtoczenia klopsików
1
łyżka
Posiekany szczypiorek lub koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
17.55 g
Węglowodany
22.2 g
Tłuszcze
26.9 g
Wartość energetyczna
400.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
72 min
Krok 1 - zupa krem z pora
6 min
Pory przecinamy na pół, dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, kroimy w kostkę (bez końcowych, ciemnozielonych części liści).
Krok 2
6 min
W głębszym rondlu na maśle podduszamy por z pokrojoną w kostkę cebulką z dodatkiem szczypty chili, kurkumy i soli.
Krok 3
3 min
Do podduszonego pora dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, chwilę smażymy.
Krok 4
15 min
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 15 minut).
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy porowej serek topiony, miksujemy zupę na gładki krem, podajemy z klopsikami z jajek, posypujemy tartym serem i szczypiorkiem. Do kremu z pora można też dodać łyżkę gęstej śmietany.
Krok 6 - klopsiki z jajek ok. 18-20 sztuk
5 min
Cebulkę szklimy na oleju.
Krok 7
5 min
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę za pomocą krajalnicy, przekładamy do miski.
Krok 8
10 min
Dodajemy podduszoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, roztrzepane surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej. Możemy dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek. Delikatnie mieszamy.
Krok 9
15 min
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, równomiernie z każdej strony.
Krok 10
2 min
Przed dodaniem do zupy kremu z pora odsączamy klopsiki z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Pożywna, rozgrzewająca zupa krem z pora pysznie smakuje z dodatkiem pulpecików z jajek. Dzięki podduszonemu na maśle porowi zupa ma łagodny smak, a topiony ser nadaje jej aksamitnej konsystencji. Jedna porcja zupy kremu z pora wystarczy, żeby przekonać się, że miejsce pora jest niekoniecznie tylko i wyłącznie we włoszczyźnie.
Lubisz zielone zupy? My też! Dlatego mamy jeszcze więcej przepisów na zupy z zielonych warzyw:
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Lekka zielona zupa z jarmużem
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z pora i cebuli
Zobacz Zupa porowa z pulpetami
Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami
Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Lubisz zielone zupy? My też! Dlatego mamy jeszcze więcej przepisów na zupy z zielonych warzyw:
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Lekka zielona zupa z jarmużem
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z pora i cebuli
Zobacz Zupa porowa z pulpetami
Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami
Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Komentarze 0