Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
32min
Łatwy
0.7
l
Wywar warzywny lub woda
1
Brokuł
1
Cukinia
6
gałązek
Seler naciowy
0.5
szklanka
Komosa ryżowa biała
2
łyżek
Olej do smażenia
0.5
łyżeczka
Suszona bazylia
0.5
łyżeczka
Koperek suszony
1
szczypta
Kurkuma
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
2
łyżek
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.87 g
Węglowodany
20.28 g
Tłuszcze
11.05 g
Wartość energetyczna
194.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
12 min
Brokuła dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w kostkę, seler naciowy pozbawiamy stwardniałych włókien, kroimy na kawałki. Połowę różyczek brokuła odkładamy, resztę wraz z cukinią i selerem naciowym podduszamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną bazylię, koperek i szczyptę kurkumy.
Krok 2
15 min
Warzywa podlewamy wywarem warzywnym lub wodą, zagotowujemy. Komosę przepłukujemy na sicie wrzątkiem, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3
3 min
W małym rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, wrzucamy na wrzątek odłożone wcześniej różyczki brokuła, gotujemy minutę, przelewamy zimną wodą.
Krok 4
1 min
Dodajemy różyczki do garnka z zupą.
Krok 5
1 min
Zupę przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną. Można też zabielić zupę jogurtem lub śmietaną.
Superfood, czyli żywność o niezwykle cennych właściwościach, to nie tylko składniki wymyślnych wynalazków w postaci zielonych koktajli (i dobrze, bo nie mam nawyku codziennego ich przygotowywania). Superfood świetnie nadaje się do przygotowania każdego posiłku, także obiadu (i dobrze, bo gotuję codziennie). Dziś na pierwsze danie zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanymi chrupkimi różyczkami brokuła. Uwaga, w trakcie jedzenia tej zupy apetyt na superfood rośnie!
Komentarze 0