Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lekka zielona zupa z jarmużem

(0)
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  ml
Woda
0.5  szklanka
Mrożony zielony groszek
1 
Ziemniak
200  g
Mrożone brokuły
1  łyżka
Czubryca zielona
trochę
Świeży szczypiorek
1  łyżka
Jogurt
1 
Nieduża cukinia
1  łyżka
Tarty parmezan do dekoracji zupy
2  pęczków
Dwie garści jarmużu
2  ząbków
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Sól do smaku
3  łyżeczek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.69 g
Węglowodany
23.13 g
Tłuszcze
6.88 g
Wartość energetyczna
182.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
3 min
W garnku zagotowuję wodę.
Krok 2
1 min
W tym czasie cukinię i ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Dodaję je do garnka.
Krok 3
3 min
Czosnek siekam, dodaję do gotujących się warzyw. Dodaję szczyptę soli.
Krok 4
20 min
Po około 15 minutach dodaję do garnka zielony groszek, brokuły, gotuję chwilę. Dodaję jarmuż (wcześniej trzeba dokładnie usunąć z niego wszystkie twarde łodyżki). Gotuję 5 minut.
Krok 5
3 min
Po zestawieniu garnka z płyty, dodaję do zupy jogurt i miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny.
Krok 6
2 min
Zieloną zupę z jarmużem skrapiam oliwą i podaję z parmezanem i dużą ilością szczypiorku.
Lekka zielona zupa z jarmużem

Krok 1 z 6

W garnku zagotowuję wodę.

Lekka zielona zupa z jarmużem

Krok 2 z 6

W tym czasie cukinię i ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Dodaję je do garnka.

Lekka zielona zupa z jarmużem

Krok 3 z 6

Czosnek siekam, dodaję do gotujących się warzyw. Dodaję szczyptę soli.

Lekka zielona zupa z jarmużem

Krok 4 z 6

Po około 15 minutach dodaję do garnka zielony groszek, brokuły, gotuję chwilę. Dodaję jarmuż (wcześniej trzeba dokładnie usunąć z niego wszystkie twarde łodyżki). Gotuję 5 minut.

Lekka zielona zupa z jarmużem

Krok 5 z 6

Po zestawieniu garnka z płyty, dodaję do zupy jogurt i miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny.

Lekka zielona zupa z jarmużem

Krok 6 z 6

Zieloną zupę z jarmużem skrapiam oliwą i podaję z parmezanem i dużą ilością szczypiorku.

Jeśli w święta stół uginał się pod ciężarem bożonarodzeniowych ciężarów, po świętach warto sięgnąć po lżejsze potrawy. Lekka, zielona zupa z jarmużem to moja propozycja na dzisiaj dla moich przejedzonych domowników.

Jarmuż to nic innego jak kapusta, ale nie po prostu „zwykła kapusta”, a jedna z jej najstarszych odmian. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów, ma bardzo dużo witaminy C – więcej ma tylko papryka i natka pietruszki. Tylko trochę dziwnie wygląda jak na kapustę, ale moim zdaniem jest uroczy, zwłaszcza gdy podamy go w formie pysznej zupy z jarmużem.

Lekka zielona zupa z jarmużem może być podana z grzankami lub warzywnymi chipsami – gdy domownicy podchodzą do zielonych zup z ostrożnością, dobrze jest ich czymś zwabić do stołu 🙂 A jeśli domownicy nie mają nic przeciwko zielonym zupom, zupę z jarmużem można udekorować nie tylko listkami jarmużu, ale także młodego szpinaku i kiełkami. Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha