Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli w święta stół uginał się pod ciężarem bożonarodzeniowych ciężarów, po świętach warto sięgnąć po lżejsze potrawy. Lekka, zielona zupa z jarmużem to moja propozycja na dzisiaj dla moich przejedzonych domowników.
Jarmuż to nic innego jak kapusta, ale nie po prostu „zwykła kapusta”, a jedna z jej najstarszych odmian. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów, ma bardzo dużo witaminy C – więcej ma tylko papryka i natka pietruszki. Tylko trochę dziwnie wygląda jak na kapustę, ale moim zdaniem jest uroczy, zwłaszcza gdy podamy go w formie pysznej zupy z jarmużem.
Lekka zielona zupa z jarmużem może być podana z grzankami lub warzywnymi chipsami – gdy domownicy podchodzą do zielonych zup z ostrożnością, dobrze jest ich czymś zwabić do stołu 🙂 A jeśli domownicy nie mają nic przeciwko zielonym zupom, zupę z jarmużem można udekorować nie tylko listkami jarmużu, ale także młodego szpinaku i kiełkami. Smacznego!
W tym czasie cukinię i ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Dodaję je do garnka.
Krok 3
3 min
Czosnek siekam, dodaję do gotujących się warzyw. Dodaję szczyptę soli.
Krok 4
20 min
Po około 15 minutach dodaję do garnka zielony groszek, brokuły, gotuję chwilę. Dodaję jarmuż (wcześniej trzeba dokładnie usunąć z niego wszystkie twarde łodyżki). Gotuję 5 minut.
Krok 5
3 min
Po zestawieniu garnka z płyty, dodaję do zupy jogurt i miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny.
Krok 6
2 min
Zieloną zupę z jarmużem skrapiam oliwą i podaję z parmezanem i dużą ilością szczypiorku.
Krok 1
z
6
W garnku zagotowuję wodę.
Krok 2
z
6
W tym czasie cukinię i ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Dodaję je do garnka.
Krok 3
z
6
Czosnek siekam, dodaję do gotujących się warzyw. Dodaję szczyptę soli.
Krok 4
z
6
Po około 15 minutach dodaję do garnka zielony groszek, brokuły, gotuję chwilę. Dodaję jarmuż (wcześniej trzeba dokładnie usunąć z niego wszystkie twarde łodyżki). Gotuję 5 minut.
Krok 5
z
6
Po zestawieniu garnka z płyty, dodaję do zupy jogurt i miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny.
Krok 6
z
6
Zieloną zupę z jarmużem skrapiam oliwą i podaję z parmezanem i dużą ilością szczypiorku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0