Lekka zielona zupa z jarmużem
32min
Łatwy
2
łyżek
700
ml
Woda
0.5
szklanka
Mrożony zielony groszek
1
Ziemniak
200
g
Mrożone brokuły
1
łyżka
Czubryca zielona
trochę
Świeży szczypiorek
1
łyżka
Jogurt
1
Nieduża cukinia
1
łyżka
Tarty parmezan do dekoracji zupy
2
pęczków
Dwie garści jarmużu
2
ząbków
1
łyżka
Oliwa
1
szczypta
Sól do smaku
3
łyżeczek
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
12.69 g
Węglowodany
23.13 g
Tłuszcze
6.88 g
Wartość energetyczna
182.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
3 min
W garnku zagotowuję wodę.
Krok 2
1 min
W tym czasie cukinię i ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Dodaję je do garnka.
Krok 3
3 min
Czosnek siekam, dodaję do gotujących się warzyw. Dodaję szczyptę soli.
Krok 4
20 min
Po około 15 minutach dodaję do garnka zielony groszek, brokuły, gotuję chwilę. Dodaję jarmuż (wcześniej trzeba dokładnie usunąć z niego wszystkie twarde łodyżki). Gotuję 5 minut.
Krok 5
3 min
Po zestawieniu garnka z płyty, dodaję do zupy jogurt i miksuję. Doprawiam sokiem z cytryny.
Krok 6
2 min
Zieloną zupę z jarmużem skrapiam oliwą i podaję z parmezanem i dużą ilością szczypiorku.
Jeśli w święta stół uginał się pod ciężarem bożonarodzeniowych ciężarów, po świętach warto sięgnąć po lżejsze potrawy. Lekka, zielona zupa z jarmużem to moja propozycja na dzisiaj dla moich przejedzonych domowników.
Jarmuż to nic innego jak kapusta, ale nie po prostu „zwykła kapusta”, a jedna z jej najstarszych odmian. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów, ma bardzo dużo witaminy C – więcej ma tylko papryka i natka pietruszki. Tylko trochę dziwnie wygląda jak na kapustę, ale moim zdaniem jest uroczy, zwłaszcza gdy podamy go w formie pysznej zupy z jarmużem.
Lekka zielona zupa z jarmużem może być podana z grzankami lub warzywnymi chipsami – gdy domownicy podchodzą do zielonych zup z ostrożnością, dobrze jest ich czymś zwabić do stołu 🙂 A jeśli domownicy nie mają nic przeciwko zielonym zupom, zupę z jarmużem można udekorować nie tylko listkami jarmużu, ale także młodego szpinaku i kiełkami. Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Jarmuż to nic innego jak kapusta, ale nie po prostu „zwykła kapusta”, a jedna z jej najstarszych odmian. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów, ma bardzo dużo witaminy C – więcej ma tylko papryka i natka pietruszki. Tylko trochę dziwnie wygląda jak na kapustę, ale moim zdaniem jest uroczy, zwłaszcza gdy podamy go w formie pysznej zupy z jarmużem.
Lekka zielona zupa z jarmużem może być podana z grzankami lub warzywnymi chipsami – gdy domownicy podchodzą do zielonych zup z ostrożnością, dobrze jest ich czymś zwabić do stołu 🙂 A jeśli domownicy nie mają nic przeciwko zielonym zupom, zupę z jarmużem można udekorować nie tylko listkami jarmużu, ale także młodego szpinaku i kiełkami. Smacznego!
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Komentarze 0