Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lekka karpatka
Dodaj do CookBook

Lekka karpatka

(0)
1 godz 20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajka
200  g
Mąka pszenna
250  ml
Woda
100  g
Masło
1  szczypta
Sól
3  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
750  ml
Napój migdałowy lub mleko
100  g
Masło
0.75  szklanka
Erytrol lub zwykły cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.7 g
Wartość energetyczna
294.9 kcal
Tłuszcze
19 g
Białko
3.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karpatka to tradycyjny polski wypiek złożony z ciasta parzonego i budyniowego kremu. Ten efektowny deser wydaje się skomplikowany w przygotowaniu, ale to tylko pozory. Sprawdź nasz przepis na karpatkę w nieco lżejszym wydaniu.


Poszukując lekkich dań na Wielkanoc nie musisz rezygnować z deserów. Z tym przepisem przygotujesz karpatkę w nowej, lżejszej wersji, zachwycając miłośników tego popularnego wypieku i ciesząc się jej smakiem bez wyrzutów sumienia.


Aby zrobić karpatkę, zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Potrzebujesz kilku składników, takich jak woda, masło, mąka, jajka i sól. Po upieczeniu ciasto powinno być pofalowane i lekko napowietrzone. Gdy blaty ciasta ostygną, możesz przełożyć je zimnym kremem. W naszym przepisie krem robimy na bazie budyniu o smaku waniliowym WINIARY, masła, mleka lub napoju roślinnego oraz cukru lub erytrolu. Gotową karpatkę możesz udekorować cukrem pudrem. Ciasto w takiej wersji to nie tylko efektowna, ale i pyszna dekoracja świątecznego stołu, której trudno się oprzeć.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1 - Ciasto parzone

    20 min
    Aby przygotować ciasto należy w rondelku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i szybko mieszamy drewnianą łopatką do całkowitego połączenia składników. Masa powinna odklejać się od ścianek rondelka. Tak przygotowane ciasto odstaw do wystudzenia. Po tym czasie pojedynczo dodawaj jajka, jednocześnie miksując ciasto mikserem, aby wszystko dobrze się połączyło. Kiedy masa będzie gładka dodajemy kolejne jajko itd. Na końcu doprawiamy szczyptą soli.
  • Krok 2

    45 min
    Ciasto dzielimy na dwie porcje i rozprowadzamy na dwie płaskie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30-45 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 3 - Krem

    5 min
    Aby przygotować krem, do rondelka wlewamy ¾ potrzebnego mleka lub napoju roślinnego wraz z erytrolem (lub cukrem) i doprowadzamy do zagotowania. Zawartość opakowań z budyniem WINIARY mieszamy z pozostałym mlekiem, a następnie wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej do lodówki (kiedy już trochę przestygnie).
  • Krok 4

    5 min
    Schłodzony budyń miksujemy z miękkim masłem, dodając je po kawałku i miksując masę przy pomocy miksera.
  • Krok 5

    5 min
    Masę budyniową przekładamy na jeden z upieczonych i wystudzonych blatów. Przykrywamy wolnym blatem i odstawiamy na minimum 1 h do lodówki. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Lekka karpatka

Krok 1 - Ciasto parzone z 5

Aby przygotować ciasto należy w rondelku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i szybko mieszamy drewnianą łopatką do całkowitego połączenia składników. Masa powinna odklejać się od ścianek rondelka. Tak przygotowane ciasto odstaw do wystudzenia. Po tym czasie pojedynczo dodawaj jajka, jednocześnie miksując ciasto mikserem, aby wszystko dobrze się połączyło. Kiedy masa będzie gładka dodajemy kolejne jajko itd. Na końcu doprawiamy szczyptą soli.

Lekka karpatka

Krok 2 z 5

Ciasto dzielimy na dwie porcje i rozprowadzamy na dwie płaskie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30-45 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Lekka karpatka

Krok 3 - Krem z 5

Aby przygotować krem, do rondelka wlewamy ¾ potrzebnego mleka lub napoju roślinnego wraz z erytrolem (lub cukrem) i doprowadzamy do zagotowania. Zawartość opakowań z budyniem WINIARY mieszamy z pozostałym mlekiem, a następnie wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej do lodówki (kiedy już trochę przestygnie).

Lekka karpatka

Krok 4 z 5

Schłodzony budyń miksujemy z miękkim masłem, dodając je po kawałku i miksując masę przy pomocy miksera.

Lekka karpatka

Krok 5 z 5

Masę budyniową przekładamy na jeden z upieczonych i wystudzonych blatów. Przykrywamy wolnym blatem i odstawiamy na minimum 1 h do lodówki. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    34 min Łatwy
  • Lekka sałatka ze szparagami i rzodkiewką

    Lekka sałatka ze szparagami i rzodkiewką

    30 min Łatwy
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy
  • Lekka sałatka z brokułów

    Lekka sałatka z brokułów

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu