Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
34min
Łatwy
1
główka
Młoda kapusta (ok. 0,5 kg)
0.7
l
Wywar warzywny
1
Młoda marchewka
1
Młoda cebula
1
kawałek
Młody por
1
łyżka
Oliwa
2
ząbków
3
Ziarenka ziela angielskiego
8
Ziarna czarnego pieprzu
1
Liść laurowy
1
szczypta
Sól morska do smaku
1
szczypta
Ksylitol lub cukier trzcinowy
1
Sok z połówki cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
11.05 g
Węglowodany
51.31 g
Tłuszcze
5.64 g
Wartość energetyczna
243.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
5 min
Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.
Krok 2
5 min
Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.
Krok 3
5 min
Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.
Krok 4
15 min
Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Krok 5
3 min
Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.
Krok 6
1 min
Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej. Doprawiona dużą ilością pieprzu i sokiem z cytryny ma charakterny smak, jakiego nie spodziewalibyście się po kapuście, łagodnej z natury.
Przepis na zupę z młodych warzyw powinien być w każdym domu. A najlepiej nie jeden!
- Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
- Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
- Kapuśniak z młodej kapusty
- Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
- Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
- Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Komentarze 0