Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

2
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Młoda kapusta (ok. 0,5 kg)
0.7  l
Wywar warzywny
1 
Młoda marchewka
1 
Młoda cebula
1  kawałek
Młody por
1  łyżka
Oliwa
2  ząbków
3 
Ziarenka ziela angielskiego
8 
Ziarna czarnego pieprzu
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Ksylitol lub cukier trzcinowy
1 
Sok z połówki cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.05 g
Węglowodany
51.31 g
Tłuszcze
5.64 g
Wartość energetyczna
243.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
5 min
Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.
Krok 2
5 min
Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.
Krok 3
5 min
Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.
Krok 4
15 min
Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Krok 5
3 min
Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.
Krok 6
1 min
Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 1 z 6

Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 2 z 6

Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 3 z 6

Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 4 z 6

Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 5 z 6

Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej. Doprawiona dużą ilością pieprzu i sokiem z cytryny ma charakterny smak, jakiego nie spodziewalibyście się po kapuście, łagodnej z natury.

Przepis na zupę z młodych warzyw powinien być w każdym domu. A najlepiej nie jeden!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika