Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty
Dodaj do CookBook

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

(2)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Młoda kapusta (ok. 0,5 kg)
0.7  l
Wywar warzywny
1 
Młoda marchewka
1 
Młoda cebula
1  kawałek
Młody por
1  łyżka
Oliwa
2  ząbków
Czosnek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
8 
Ziarna czarnego pieprzu
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Ksylitol lub cukier trzcinowy
1 
Sok z połówki cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.3 g
Wartość energetyczna
243.8 kcal
Tłuszcze
5.6 g
Białko
11.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej. Doprawiona dużą ilością pieprzu i sokiem z cytryny ma charakterny smak, jakiego nie spodziewalibyście się po kapuście, łagodnej z natury.

Przepis na zupę z młodych warzyw powinien być w każdym domu. A najlepiej nie jeden!

  • Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

  • Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

  • Kapuśniak z młodej kapusty

  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

  • Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    5 min
    Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.
  • Krok 2

    5 min
    Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.
  • Krok 4

    15 min
    Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
  • Krok 5

    3 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.
  • Krok 6

    1 min
    Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 1 z 6

Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 2 z 6

Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 3 z 6

Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 4 z 6

Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 5 z 6

Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka sałatka ze szparagami i rzodkiewką

    Lekka sałatka ze szparagami i rzodkiewką

    30 min Łatwy
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy
  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni
  • Lekka sałatka z brokułów

    Lekka sałatka z brokułów

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu