Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej. Doprawiona dużą ilością pieprzu i sokiem z cytryny ma charakterny smak, jakiego nie spodziewalibyście się po kapuście, łagodnej z natury.
Przepis na zupę z młodych warzyw powinien być w każdym domu. A najlepiej nie jeden!
Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.
Krok 2
5 min
Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.
Krok 3
5 min
Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.
Krok 4
15 min
Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Krok 5
3 min
Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.
Krok 6
1 min
Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.
Krok 1
z
6
Z kapusty obieramy wierzchnie liście (można je wykorzystać do przygotowania wywaru), szatkujemy na niezbyt małe kawałki. Marchewkę szorujemy i kroimy w plasterki. Cebulę i por drobno siekamy.
Krok 2
z
6
Oliwę delikatnie rozgrzewamy, podduszamy por z cebulką.
Krok 3
z
6
Dodajemy do podduszonego z cebulką pora kapustę i marchewkę, chwilę dusimy całość, podlewamy kapustę wywarem.
Krok 4
z
6
Dodajemy do garnka ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą morską.
Krok 5
z
6
Zestawiamy zupę z kuchenki. Odlewamy dwie chochle do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem, zagęszczamy nim zupę.
Krok 6
z
6
Doprawiamy zupę do smaku szczyptą ksylitolu lub cukru trzcinowego i sokiem z cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0