Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.7  l
Wywar warzywny lub woda
0.5  pęczek
Świeży szczaw
5 
Młode ziemniaki
1  pęczek
Młoda włoszczyzna
1 
Kalarepka
2  ząbków
Młody czosnek
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  łyżeczka
Świeżo posiekane zioła (koperek, natka pietruszki)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.43 g
Węglowodany
43.48 g
Tłuszcze
8.27 g
Wartość energetyczna
274.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.
Krok 2
15 min
Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.
Krok 3
3 min
Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.
Krok 4
2 min
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 1 z 4

Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 2 z 4

Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 3 z 4

Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 4 z 4

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jeszcze mikre i umorusane ziemią, ale za to jakie pyszne! Nowalijki. Zupa wiosenna z młodych warzyw, do której może trafić wszystko, co ledwo wyrosło z żyznej ziemi, to pochwała długo wyczekiwanej wiosny. Wraz z jej nadejściem budzą się do życia przepisy na zupy, zapomniane na całe długie zimowe miesiące. Oto jeden z nich.

Przed dodaniem szczawiu do garnka można odlać dwie chochle zupy do wyższego naczynia, zmiksować i ponownie dodać do garnka dla zagęszczenia zupy.

W naszej wiosennej zupie pysznią się warzywa, które trochę zostały już zapomniane… A niesłusznie! Zobacz w innych przepisach na zupy, jak pyszna jest kalarepa i szczaw

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Przecierana zupa z kalarepy
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha