Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
31min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.48 g
Węglowodany
23.95 g
Tłuszcze
11.75 g
Wartość energetyczna
218.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
5 min
W głębszej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy.
Krok 2
5 min
Przekładamy kiełbaskę do miseczki, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy. W tym czasie cukinię i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, szatkujemy kapustę.
Krok 3
5 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy starą marchewkę i cukinię. Chwilę dusimy mieszając. Gdy warzywa „siądą” dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy ok. 5 minut.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą morską, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy kapuścianej dodajemy posiekany koperek i mielony kminek.
Krok 5
1 min
Ugotowaną zupę z młodej kapusty doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z podsmażonym kindziukiem.
Zupa z młodej kapusty z cukinią to kulinarna pochwała wiosny. Prosta, przaśna, sycąca. Młoda kapusta i cukinia w zestawieniu ze zdecydowanym w smaku dojrzewającą wędliną nabierają charakteru. Delikatną zupę z młodej kapusty warto zakwasić octem jabłkowym, sokiem z cytryny lub rabarbarem. Przełamanie słodkiego smaku kapusty zwieńczy to wiosenne dzieło.
Komentarze 0