Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

(0)
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Młoda kapusta
1 
Cukinia
0.7  l
Wywar warzywny
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Cebula
1  pęczek
Koperek, szczypiorek, natka pietruszki (lub mix)
1  łyżka
Masło klarowane
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  łyżeczka
Sok z cytryny do smaku
100  g
Kindziuk, chorizo lub inna słona, wyrazista surowa wędlina (np. krakowska sucha)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.48 g
Węglowodany
23.95 g
Tłuszcze
11.75 g
Wartość energetyczna
218.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
5 min
W głębszej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy.
Krok 2
5 min
Przekładamy kiełbaskę do miseczki, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy. W tym czasie cukinię i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, szatkujemy kapustę.
Krok 3
5 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy starą marchewkę i cukinię. Chwilę dusimy mieszając. Gdy warzywa „siądą” dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy ok. 5 minut.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą morską, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy kapuścianej dodajemy posiekany koperek i mielony kminek.
Krok 5
1 min
Ugotowaną zupę z młodej kapusty doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z podsmażonym kindziukiem.
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Krok 1 z 5

W głębszej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy.

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Krok 2 z 5

Przekładamy kiełbaskę do miseczki, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy. W tym czasie cukinię i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, szatkujemy kapustę.

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Krok 3 z 5

Do zeszklonej cebulki dodajemy starą marchewkę i cukinię. Chwilę dusimy mieszając. Gdy warzywa „siądą” dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy ok. 5 minut.

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Krok 4 z 5

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą morską, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy kapuścianej dodajemy posiekany koperek i mielony kminek.

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Krok 5 z 5

Ugotowaną zupę z młodej kapusty doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z podsmażonym kindziukiem.

Zupa z młodej kapusty z cukinią to kulinarna pochwała wiosny. Prosta, przaśna, sycąca. Młoda kapusta i cukinia w zestawieniu ze zdecydowanym w smaku dojrzewającą wędliną nabierają charakteru. Delikatną zupę z młodej kapusty warto zakwasić octem jabłkowym, sokiem z cytryny lub rabarbarem. Przełamanie słodkiego smaku kapusty zwieńczy to wiosenne dzieło.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha