Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z młodej kapusty

0
37min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Rosół lub domowy wywar
0.5  l
Woda
0.5  główka
Młoda kapusta
1 
Biała cebula
2 
Marchewka
1  pęczek
Świeży koperek
3  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.63 g
Węglowodany
29.63 g
Tłuszcze
9.65 g
Wartość energetyczna
202.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
5 min
W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.
Krok 2
5 min
Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
5 min
Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
Krok 4
3 min
Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
Krok 5
15 min
Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
Krok 6
3 min
Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.
Krok 7
1 min
Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 1 z 7

W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 2 z 7

Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 3 z 7

Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 4 z 7

Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 5 z 7

Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 6 z 7

Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 7 z 7

Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sezonowe składniki, takie jak młode warzywa, to niezwykłe rarytasy. Są tak smaczne, delikatne i aromatyczne zarazem, że przygotowywane z nich potrawy nie wymagają wyrafinowanych przypraw czy dodatków.

Dla przykładu młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka i chrupiąca zarazem, a także zaskakuje lekko słodkawym, maślanym smakiem. Kapuśniak z młodej kapusty to dla wielu z nas okazja na przywołanie wspomnień z babcinej kuchni. Prostej, pełnej miłości i smaków dzieciństwa.

P.S. Poniższy przepis to podstawowa wersja kapuśniaku z młodej kapusty, którą łatwo urozmaicisz np. dodatkiem ziemniaków, pomidorów czy wędzonego boczku, lub żeberek.

Poznaj więcej pysznych przepisów na zupy z młodych warzyw:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika