Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezonowe składniki, takie jak młode warzywa, to niezwykłe rarytasy. Są tak smaczne, delikatne i aromatyczne zarazem, że przygotowywane z nich potrawy nie wymagają wyrafinowanych przypraw czy dodatków.
Dla przykładu młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka i chrupiąca zarazem, a także zaskakuje lekko słodkawym, maślanym smakiem. Kapuśniak z młodej kapusty to dla wielu z nas okazja na przywołanie wspomnień z babcinej kuchni. Prostej, pełnej miłości i smaków dzieciństwa.
P.S. Poniższy przepis to podstawowa wersja kapuśniaku z młodej kapusty, którą łatwo urozmaicisz np. dodatkiem ziemniaków, pomidorów czy wędzonego boczku, lub żeberek.
W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.
Krok 2
5 min
Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
5 min
Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
Krok 4
3 min
Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
Krok 5
15 min
Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
Krok 6
3 min
Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.
Krok 7
1 min
Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 1
z
7
W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.
Krok 2
z
7
Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
Krok 3
z
7
Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
Krok 4
z
7
Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
Krok 5
z
7
Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
Krok 6
z
7
Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.
Krok 7
z
7
Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0