Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak z młodej kapusty

(0)
37min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Rosół lub domowy wywar
0.5  l
Woda
0.5  główka
Młoda kapusta
1 
Biała cebula
120  g
Marchewka
1  pęczek
Świeży koperek
3  łyżek
Masło
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.59 g
Węglowodany
31.18 g
Tłuszcze
2.22 g
Wartość energetyczna
140.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezonowe składniki, takie jak młode warzywa, to niezwykłe rarytasy. Są tak smaczne, delikatne i aromatyczne zarazem, że przygotowywane z nich potrawy nie wymagają wyrafinowanych przypraw czy dodatków.

Dla przykładu młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka i chrupiąca zarazem, a także zaskakuje lekko słodkawym, maślanym smakiem. Kapuśniak z młodej kapusty to dla wielu z nas okazja na przywołanie wspomnień z babcinej kuchni. Prostej, pełnej miłości i smaków dzieciństwa.

P.S. Poniższy przepis to podstawowa wersja kapuśniaku z młodej kapusty, którą łatwo urozmaicisz np. dodatkiem ziemniaków, pomidorów czy wędzonego boczku, lub żeberek.

Poznaj więcej pysznych przepisów na zupy z młodych warzyw takich jak np. zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem, leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową, zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami czy też krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną oraz kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    5 min
    W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
  • Krok 4

    3 min
    Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
  • Krok 5

    15 min
    Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
  • Krok 6

    3 min
    Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.
  • Krok 7

    1 min
    Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 1 z 7

W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 2 z 7

Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 3 z 7

Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 4 z 7

Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 5 z 7

Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 6 z 7

Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.

Kapuśniak z młodej kapusty

Krok 7 z 7

Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta czerwona zasmażana

    42 min Łatwy
  • Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Kapusta z mięsem

    1 godz 6 min Łatwy
  • Zupa buraczkowa

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu