Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Młoda kapusta
1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Małe ziemniaki
1.5  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Olej
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
300  g
Mięso drobiowe mielone
1 
Jajko
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Majonez
2  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Świeżo posiekany koperek
trochę
Bułka tarta do obtoczenia pulpecików (opcjonalnie)
trochę
Olej do smażenia pulpecików (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.34 g
Węglowodany
58.23 g
Tłuszcze
15.02 g
Wartość energetyczna
419.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami wiosną smakuje najpyszniej, kiedy stęsknieni za młodymi warzywami sięgamy po nie i chętnie gotujemy z nich zupy. W przeciwieństwie do tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty, ma łagodny, słodki smak, który przyjemnie przełamuje niewielka ilość soku z cytryny. Aby zupa była sycąca i zastąpiła dwudaniowy obiad, dodałam do niej drobiowe pulpeciki.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.
  • Krok 3

    5 min
    Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.
  • Krok 4

    17 min
    Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
  • Krok 6

    10 min
    Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  • Krok 7

    6 min
    Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).
  • Krok 8

    2 min
    Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 1 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 2 z 8

Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 3 z 8

Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 4 z 8

Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 5 z 8

Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 6 z 8

Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 7 z 8

Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 8 z 8

Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    56 min
  • Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

    Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

    51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu