Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

0
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Młoda kapusta
1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Małe ziemniaki
1.5  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Olej
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
300  g
Mięso drobiowe mielone
1 
Jajko
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Majonez
2  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Świeżo posiekany koperek
trochę
Bułka tarta do obtoczenia pulpecików (opcjonalnie)
trochę
Olej do smażenia pulpecików (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.34 g
Węglowodany
58.23 g
Tłuszcze
15.02 g
Wartość energetyczna
419.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.
Krok 2
10 min
Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.
Krok 3
5 min
Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.
Krok 4
17 min
Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Krok 5
5 min
Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Krok 6
10 min
Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 7
6 min
Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).
Krok 8
2 min
Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 1 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 2 z 8

Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 3 z 8

Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 4 z 8

Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 5 z 8

Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 6 z 8

Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 7 z 8

Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 8 z 8

Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami wiosną smakuje najpyszniej, kiedy stęsknieni za młodymi warzywami sięgamy po nie i chętnie gotujemy z nich zupy. W przeciwieństwie do tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty, ma łagodny, słodki smak, który przyjemnie przełamuje niewielka ilość soku z cytryny. Aby zupa była sycąca i zastąpiła dwudaniowy obiad, dodałam do niej drobiowe pulpeciki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika