Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Młoda kapusta
1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Małe ziemniaki
1.5  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Olej
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
300  g
Mięso drobiowe mielone
1 
Jajko
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Majonez
2  łyżek
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
trochę
Świeżo posiekany koperek
trochę
Bułka tarta do obtoczenia pulpecików (opcjonalnie)
trochę
Olej do smażenia pulpecików (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.34 g
Węglowodany
58.23 g
Tłuszcze
15.02 g
Wartość energetyczna
419.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami wiosną smakuje najpyszniej, kiedy stęsknieni za młodymi warzywami sięgamy po nie i chętnie gotujemy z nich zupy. W przeciwieństwie do tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty, ma łagodny, słodki smak, który przyjemnie przełamuje niewielka ilość soku z cytryny. Aby zupa była sycąca i zastąpiła dwudaniowy obiad, dodałam do niej drobiowe pulpeciki.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.
  • Krok 3

    5 min
    Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.
  • Krok 4

    17 min
    Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
  • Krok 6

    10 min
    Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  • Krok 7

    6 min
    Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).
  • Krok 8

    2 min
    Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 1 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 2 z 8

Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 3 z 8

Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 4 z 8

Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 5 z 8

Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 6 z 8

Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 7 z 8

Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami

Krok 8 z 8

Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    56 min
  • Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

    51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu