Kapuśniak z kiszonej kapusty

(4)
1 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Kapusta Kiszona
60  g
Marchewka
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.53 g
Węglowodany
7.46 g
Tłuszcze
1.06 g
Wartość energetyczna
45.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty stanowi obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Ta smakowita zupa rozgrzeje w czasie niepogody i zachwyci wspaniałym, wyrazistym smakiem. Okaże się też sycącym daniem na każdy dzień. Wartościowa kiszona kapusta, w połączeniu z wywarem mięsnym, stanowi wzmacniający posiłek, który doceni każdy, kto lubi dania z kapusty kiszonej.

Zupa kapuśniak nie jest trudna do przygotowania ani czasochłonna. Wystarczy poświęcić na nią nieco ponad godzinę. Na początek przygotuj kiszoną kapustę: posiekaj ją, przełóż do garnka, zalej szklanką wody. Gotuj przez co najmniej pół godziny, aż stanie się miękka. W innym, większym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na żeberkach WINIARY.

Kapuśniak z kiszonej kapusty wzbogacają też inne warzywa. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę dodaj do bulionu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni, a następnie dodaj do wywaru. Doda ona zupie charakterystycznego aromatu. Gotuj przez kwadrans, aż ziemniaki staną się miękkie.

Ugotowaną kapustę przełóż do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak doskonale komponuje się także ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, aby zupa była naprawdę gęsta, dodaj do niej więcej ziemniaków.
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
40 min
Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.
Krok 2
3 min
W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.
Krok 4
5 min
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
Krok 5
5 min
Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
5 min
Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok. 5 minut.
Krok 7
2 min
Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 1 z 7

Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 2 z 7

W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 4 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 5 z 7

Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 6 z 7

Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok. 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 7 z 7

Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika