
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa kapuśniak nie jest trudna do przygotowania ani czasochłonna. Wystarczy poświęcić na nią nieco ponad godzinę. Na początek przygotuj kiszoną kapustę: posiekaj ją, przełóż do garnka, zalej szklanką wody. Gotuj przez co najmniej pół godziny, aż stanie się miękka. W innym, większym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na żeberkach WINIARY.
Kapuśniak z kiszonej kapusty wzbogacają też inne warzywa. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę dodaj do bulionu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni, a następnie dodaj do wywaru. Doda ona zupie charakterystycznego aromatu. Gotuj przez kwadrans, aż ziemniaki staną się miękkie.
Ugotowaną kapustę przełóż do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak doskonale komponuje się także ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, aby zupa była naprawdę gęsta, dodaj do niej więcej ziemniaków.
Przygotowanie
Krok 1
40 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
2 minKrok 1 z 7
Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.
Krok 2 z 7
W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe.
Krok 3 z 7
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.
Krok 4 z 7
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
Krok 5 z 7
Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 6 z 7
Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok. 5 minut.
Krok 7 z 7
Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0