Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

(5)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Kapusta Kiszona
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
60  g
Marchewka
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.53 g
Węglowodany
7.46 g
Tłuszcze
1.06 g
Wartość energetyczna
45.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty stanowi obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Ta smakowita zupa rozgrzeje w czasie niepogody i zachwyci wspaniałym, wyrazistym smakiem. Okaże się też sycącym daniem na każdy dzień. Wartościowa kiszona kapusta, w połączeniu z wywarem mięsnym, stanowi wzmacniający posiłek, który doceni każdy, kto lubi dania z kapusty kiszonej.

Zupa kapuśniak nie jest trudna do przygotowania ani czasochłonna. Wystarczy poświęcić na nią nieco ponad godzinę. Na początek przygotuj kiszoną kapustę: posiekaj ją, przełóż do garnka, zalej szklanką wody. Gotuj przez co najmniej pół godziny, aż stanie się miękka. W innym, większym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 kostki Bulionu na żeberkach WINIARY.

Kapuśniak z kiszonej kapusty wzbogacają też inne warzywa. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę dodaj do bulionu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni, a następnie dodaj do wywaru. Doda ona zupie charakterystycznego aromatu. Gotuj przez kwadrans, aż ziemniaki staną się miękkie.

Ugotowaną kapustę przełóż do zupy razem z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak doskonale komponuje się także ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, aby zupa była naprawdę gęsta, dodaj do niej więcej ziemniaków.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    40 min
    Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.
  • Krok 2

    3 min
    W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.
  • Krok 5

    5 min
    Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 6

    5 min
    Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok. 5 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 1 z 7

Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 2 z 7

W większym garnku zagotuj wodę i rozpuść kostki bulionowe.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 3 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj warzywa do bulionu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 4 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na patelni. Dodaj do zupy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 5 z 7

Gotuj całość 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 6 z 7

Przełóż ugotowaną kapustę wraz z płynem do zupy i gotuj ok. 5 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 7 z 7

Dodaj pieprz do smaku. Kapuśniak podawaj posypany natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Brak informacji o alergenach
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Zupa warzywna z mięsem

    Zupa warzywna z mięsem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kapuśniak na golonce z kaszą

    Kapuśniak na golonce z kaszą

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu