Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Dodaj do CookBook

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

(0)
18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  główka
Młoda kapusta (lub jedna mała)
50  g
Młody por
200  g
Młode ziemniaki
0.5 
Jabłko, najlepiej kwaśne
2  łyżek
Sklarowane masło
0.25  szklanka
Kwaśna śmietana
1  pęczek
Świeży koperek
1  gałązka
Świeży lubczyk
1  gałązka
Natka pietruszki
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.5 g
Wartość energetyczna
239.4 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Młoda kapusta, wyraźnie słodka, potrzebuje moim zdaniem przełamania. Zazwyczaj zupy kapuściane zakwaszam kawałkiem rabarbaru, sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego. Tym razem wypróbowałam sposób naszej czytelniczki, czyli jabłko. Oczywiście powinna to być kwaśna odmiana. Szkoda, że jeszcze nie rozpoczął się sezon na tegoroczne jabłka, pewnie idealnie by się sprawdziły w tej zupie.

Zazwyczaj z młodej kapusty gotuję tradycyjne zupy, tym bardziej miałam ochotę na coś zupełnie nowego. Do tej pory wydawało mi się, że kapusta nie za bardzo pasuje na kremową zupę. Postanowiłam jednak spróbować, tym bardziej, że Jola gotowała już kremowy kapuśniak z kapusty kiszonej i zupa była przepyszna.

Mój krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną szybko zniknął z talerzy domowników. Pysznie smakował ze zwykła świeżą kromką chleba z masłem. Na pewno pasują do niego też chrupiące dodatki, na przykład grzanki i groszek ptysiowy.

Wszystkim wielbicielom młodej kapusty polecam także:

kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

regionalna parzybroda

zupa kapuściana z paróweczką dla dzieci

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    3 min
    Kapustę szatkuję, por kroję w talarki.
  • Krok 2

    3 min
    W głębszym rondlu podduszam kapustę na maśle, dodaję por i obrane i pokrojone w plasterki jabłko, duszę jeszcze chwilę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
  • Krok 3

    10 min
    Kostkę rosołową WINIARY rozprowadzam w 0,5 l wrzątku, wlewam do rondla z kapustą, dodaję gałązkę lubczyku, koperku, pietruszki, gotuję 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Po zestawieniu z płyty miksuję zupę na gładki krem.
  • Krok 5

    1 min
    Krem z młodej kapusty podaję z kleksem śmietany i świeżo posiekanym koperkiem.
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 1 z 5

Kapustę szatkuję, por kroję w talarki.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 2 z 5

W głębszym rondlu podduszam kapustę na maśle, dodaję por i obrane i pokrojone w plasterki jabłko, duszę jeszcze chwilę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 3 z 5

Kostkę rosołową WINIARY rozprowadzam w 0,5 l wrzątku, wlewam do rondla z kapustą, dodaję gałązkę lubczyku, koperku, pietruszki, gotuję 10 minut.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 4 z 5

Po zestawieniu z płyty miksuję zupę na gładki krem.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 5 z 5

Krem z młodej kapusty podaję z kleksem śmietany i świeżo posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy
  • Zupa krem z botwiny

    Zupa krem z botwiny

    1 godz 2 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu