Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

0
18min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  główka
Młoda kapusta (lub jedna mała)
50  g
Młody por
200  g
Młode ziemniaki
0.5 
Jabłko, najlepiej kwaśne
2  łyżek
Sklarowane masło
0.25  szklanka
Kwaśna śmietana
1  pęczek
Świeży koperek
1  gałązka
Świeży lubczyk
1  gałązka
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.63 g
Węglowodany
34.54 g
Tłuszcze
11.39 g
Wartość energetyczna
240.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

18 min
Krok 1
3 min
Kapustę szatkuję, por kroję w talarki.
Krok 2
3 min
W głębszym rondlu podduszam kapustę na maśle, dodaję por i obrane i pokrojone w plasterki jabłko, duszę jeszcze chwilę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Krok 3
10 min
Kostkę do smaku rozprowadzam w 0,5 l wrzątku, wlewam do rondla z kapustą, dodaję gałązkę lubczyku, koperku, pietruszki, gotuję 10 minut.
Krok 4
1 min
Po zestawieniu z płyty miksuję zupę na gładki krem.
Krok 5
1 min
Krem z młodej kapusty podaję z kleksem śmietany i świeżo posiekanym koperkiem.
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 1 z 5

Kapustę szatkuję, por kroję w talarki.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 2 z 5

W głębszym rondlu podduszam kapustę na maśle, dodaję por i obrane i pokrojone w plasterki jabłko, duszę jeszcze chwilę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 3 z 5

Kostkę do smaku rozprowadzam w 0,5 l wrzątku, wlewam do rondla z kapustą, dodaję gałązkę lubczyku, koperku, pietruszki, gotuję 10 minut.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 4 z 5

Po zestawieniu z płyty miksuję zupę na gładki krem.

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Krok 5 z 5

Krem z młodej kapusty podaję z kleksem śmietany i świeżo posiekanym koperkiem.

Młoda kapusta, wyraźnie słodka, potrzebuje moim zdaniem przełamania. Zazwyczaj zupy kapuściane zakwaszam kawałkiem rabarbaru, sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego. Tym razem wypróbowałam sposób naszej czytelniczki, czyli jabłko. Oczywiście powinna to być kwaśna odmiana. Szkoda, że jeszcze nie rozpoczął się sezon na tegoroczne jabłka, pewnie idealnie by się sprawdziły w tej zupie.

Zazwyczaj z młodej kapusty gotuję tradycyjne zupy, tym bardziej miałam ochotę na coś zupełnie nowego. Do tej pory wydawało mi się, że kapusta nie za bardzo pasuje na kremową zupę. Postanowiłam jednak spróbować, tym bardziej, że Jola gotowała już kremowy kapuśniak z kapusty kiszonej i zupa była przepyszna.

Mój krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną szybko zniknął z talerzy domowników. Pysznie smakował ze zwykła świeżą kromką chleba z masłem. Na pewno pasują do niego też chrupiące dodatki, na przykład grzanki i groszek ptysiowy.

Wszystkim wielbicielom młodej kapusty polecam także:

kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

regionalna parzybroda

zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

zupa kapuściana z paróweczką dla dzieci

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika