
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Młoda kapusta, wyraźnie słodka, potrzebuje moim zdaniem przełamania. Zazwyczaj zupy kapuściane zakwaszam kawałkiem rabarbaru, sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego. Tym razem wypróbowałam sposób naszej czytelniczki, czyli jabłko. Oczywiście powinna to być kwaśna odmiana. Szkoda, że jeszcze nie rozpoczął się sezon na tegoroczne jabłka, pewnie idealnie by się sprawdziły w tej zupie.
Zazwyczaj z młodej kapusty gotuję tradycyjne zupy, tym bardziej miałam ochotę na coś zupełnie nowego. Do tej pory wydawało mi się, że kapusta nie za bardzo pasuje na kremową zupę. Postanowiłam jednak spróbować, tym bardziej, że Jola gotowała już kremowy kapuśniak z kapusty kiszonej i zupa była przepyszna.
Mój krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną szybko zniknął z talerzy domowników. Pysznie smakował ze zwykła świeżą kromką chleba z masłem. Na pewno pasują do niego też chrupiące dodatki, na przykład grzanki i groszek ptysiowy.
Wszystkim wielbicielom młodej kapusty polecam także:
kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
3 minKrok 3
10 minKrok 4
1 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
Kapustę szatkuję, por kroję w talarki.

Krok 2 z 5
W głębszym rondlu podduszam kapustę na maśle, dodaję por i obrane i pokrojone w plasterki jabłko, duszę jeszcze chwilę. Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

Krok 3 z 5
Kostkę do smaku rozprowadzam w 0,5 l wrzątku, wlewam do rondla z kapustą, dodaję gałązkę lubczyku, koperku, pietruszki, gotuję 10 minut.

Krok 4 z 5
Po zestawieniu z płyty miksuję zupę na gładki krem.

Krok 5 z 5
Krem z młodej kapusty podaję z kleksem śmietany i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0