Zapraszam na kapuśniaczek z paróweczką. Można by go nazwać kapuśniakiem z parówką, jednak tą zupę ugotowałam z myślą o moich dzieciach, a dla nich to tylko i wyłącznie kapuśniaczek. Choć lubią i kiszoną kapustę, to jednak zupa ze świeżej kapusty smakuje im najbardziej, a kiedy jest to młoda kapusta, taka zupa nie ma sobie równych.
Jeśli lubicie, kiedy kapuśniaczek jest słodko-kwaśny, możecie po ugotowaniu dodać do niego kilka kropel soku z cytryny albo ugotować go z rabarbarem. Wczesny rabarbar jest dość kwaśny, więc ostrożnie z jego ilością. Przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem
znajdziecie
tutaj.
Zamiast parówki, do kapuśniaczku można dodać kiełbaskę, na przykład drobiową z fileta, albo inną ulubioną. Możecie z takiej parówki lub kiełbaski przygotować …ośmiorniczki. Wystarczy każdą parówkę przeciąć na pół i z jednej strony, tej od odcięcia, naciąć ją do 1-2 cm długości na krzyż. Po wrzuceniu do gotującej się wody, paróweczki będą przypominać ośmiorniczki, z tym że takie trochę oszukane, bo czteroramienne
Smacznego!
Komentarze 0