Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką
35min
Łatwy
0.5
główka
Młoda kapusta biała
1.5
l
Wywar warzywny
1
Marchewka
1
Mała Cebula
1
łyżka
Mąka
2
łyżek
Masło
4
Ziemniaki
2
łyżek
Masło
2
łyżek
Posiekany koperek
1
łyżeczka
Cukier
1
Liść laurowy
2
Ziarenka ziela angielskiego
1
łyżeczka
Sok z cytryny
1
kawałek
Łodyga rabarbaru
2
Paróweczki drobiowe lub kiełbaski
.
Wartości odżywcze
Białko
11.75 g
Węglowodany
47.57 g
Tłuszcze
16.23 g
Wartość energetyczna
353.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
1 min
Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
5 min
W rondlu podduszam na maśle marchewkę, 5 minut pod przykryciem, na minimalnej mocy płyty.
Krok 3
3 min
Kapustę kroję bardzo drobno w paseczki, ziemniaki w kostkę.
Krok 4
20 min
Do rondla z marchewką dodaję poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewam warzywa wywarem. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuję 20 minut.
Krok 5
5 min
W tym czasie na małej patelni na maśle podduszam przez kilka minut drobno posiekaną cebulkę, dodaję łyżkę mąki, dobrze mieszam i jeszcze chwilę trzymam „na ogniu”. Zasmażkę dodaję do zupy, mieszam, gotuję minutę i zestawiam garnek z płyty, dodaję posiekany koperek.
Krok 6
1 min
Paróweczki wrzucam na wrzątek, gotuję minutę, kroję i podaję z kapuśniaczkiem.
Zapraszam na kapuśniaczek z paróweczką. Można by go nazwać kapuśniakiem z parówką, jednak tą zupę ugotowałam z myślą o moich dzieciach, a dla nich to tylko i wyłącznie kapuśniaczek. Choć lubią i kiszoną kapustę, to jednak zupa ze świeżej kapusty smakuje im najbardziej, a kiedy jest to młoda kapusta, taka zupa nie ma sobie równych.
Jeśli lubicie, kiedy kapuśniaczek jest słodko-kwaśny, możecie po ugotowaniu dodać do niego kilka kropel soku z cytryny albo ugotować go z rabarbarem. Wczesny rabarbar jest dość kwaśny, więc ostrożnie z jego ilością. Przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem znajdziecie tutaj.
Zamiast parówki, do kapuśniaczku można dodać kiełbaskę, na przykład drobiową z fileta, albo inną ulubioną. Możecie z takiej parówki lub kiełbaski przygotować …ośmiorniczki. Wystarczy każdą parówkę przeciąć na pół i z jednej strony, tej od odcięcia, naciąć ją do 1-2 cm długości na krzyż. Po wrzuceniu do gotującej się wody, paróweczki będą przypominać ośmiorniczki, z tym że takie trochę oszukane, bo czteroramienne
Smacznego!
Jeśli lubicie, kiedy kapuśniaczek jest słodko-kwaśny, możecie po ugotowaniu dodać do niego kilka kropel soku z cytryny albo ugotować go z rabarbarem. Wczesny rabarbar jest dość kwaśny, więc ostrożnie z jego ilością. Przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem znajdziecie tutaj.
Zamiast parówki, do kapuśniaczku można dodać kiełbaskę, na przykład drobiową z fileta, albo inną ulubioną. Możecie z takiej parówki lub kiełbaski przygotować …ośmiorniczki. Wystarczy każdą parówkę przeciąć na pół i z jednej strony, tej od odcięcia, naciąć ją do 1-2 cm długości na krzyż. Po wrzuceniu do gotującej się wody, paróweczki będą przypominać ośmiorniczki, z tym że takie trochę oszukane, bo czteroramienne
Smacznego!
Komentarze 0