Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

(0)
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  główka
Młoda kapusta
1  l
Wywar warzywny
3 
Młode ziemniaki
2 
Młoda marchewka
1  pęczek
Cebula dymka
2  łodyg
Łodyga rabarbaru
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz
1  łyżeczka
Mielony kminek
1  łyżeczka
Cukier
trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.32 g
Węglowodany
45.75 g
Tłuszcze
5.22 g
Wartość energetyczna
227.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
3 min
W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.
Krok 2
4 min
Dodaję drobno pokrojoną kapustę, podduszam chwilę.
Krok 3
15 min
Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.
Krok 4
15 min
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.
Krok 5
1 min
Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Krok 6
1 min
Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 1 z 6

W rondlu na maśle podduszam startą na tarce o grubych oczkach marchewkę z cebulą dymką.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 2 z 6

Dodaję drobno pokrojoną kapustę, podduszam chwilę.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 3 z 6

Podlewam gorącym bulionem, dodaję obrany ze skórki rabarbar pokrojony w talarki, gotuję ok. 15 minut.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 4 z 6

Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i kminkiem, gotuję kolejne 15 minut.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 5 z 6

Dodaję łyżeczkę cukru – jeśli potrzeba, można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Krok 6 z 6

Przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.

Zimą, kiedy w ciepłej księgarni przeglądałam książkę Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej, wpadł mi w oko przepis na wiosenny kapuśniak z rabarbarem. Zazwyczaj jeśli chcę zakwasić taką zupę kapuścianą z młodej kapusty, robię to sokiem z cytryny, stąd pomysł na rabarbar wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Jednak o tym przepisie zupełnie zapomniałam, dopóki nie zobaczyłam w warzywniaku rabarbaru. Kupiłam dwie łodygi, młodą kapustę, młode ziemniaki, dymkę i pęczek tegorocznej marchewki.

W przepisie pani Hanny, z tego co pamiętam, poza rabarbarem też było kilka kropel soku z cytryny. Moja zupa tego dodatku nie potrzebowała, pewnie za sprawą jeszcze bardzo kwaśnego o tej porze roku rabarbaru, choć do zupy dodałam tylko jedną dość cienką łodygę. Efekt był niesamowity, lekko kwaśny posmak dodał tej delikatnej zupie zdecydowanego charakteru. Dodaję do ulubionych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika