Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

(0)
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  główka
Młoda kapusta
60  g
Marchewka
2 
Ziemniaki
1 
Biała część pora
1  l
Wywar warzywny
0.5  pęczek
Koperek
1  łyżka
Masło
1 
Mała Cebula
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Kminek mielony
trochę
Cukier do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy do smaku
2 
Pomidory

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.35 g
Węglowodany
27.7 g
Tłuszcze
3.57 g
Wartość energetyczna
150.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
10 min
W garnku o grubym dnie, na maśle podduszam posiekany por i cebulę, dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a po chwili dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2
5 min
Chwilę przesmażam i podlewam wywarem, zagotowuję, dodaję gałązkę lub dwie koperku.
Krok 3
4 min
Kapustę obieram z zewnętrznych liści i szatkuję niezbyt drobno, pozostawiając głąb.
Krok 4
15 min
Poszatkowaną kapustę dodaję do garnka, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Krok 5
2 min
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą, kminkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 6
3 min
Resztę koperku siekam, dodaję do zupy tuż przed końcem gotowania, razem z pomidorami, które wcześniej sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Krok 7
3 min
Zagotowuję zupę i zestawiam z kuchenki. Doprawiam szczyptą cukru i kwasku cytrynowego.
Krok 8
1 min
Zupę podaję z chrupiącymi grzankami.
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 1 z 8

W garnku o grubym dnie, na maśle podduszam posiekany por i cebulę, dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a po chwili dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 2 z 8

Chwilę przesmażam i podlewam wywarem, zagotowuję, dodaję gałązkę lub dwie koperku.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 3 z 8

Kapustę obieram z zewnętrznych liści i szatkuję niezbyt drobno, pozostawiając głąb.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 4 z 8

Poszatkowaną kapustę dodaję do garnka, zagotowuję i gotuję 15 minut.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 5 z 8

Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą, kminkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 6 z 8

Resztę koperku siekam, dodaję do zupy tuż przed końcem gotowania, razem z pomidorami, które wcześniej sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 7 z 8

Zagotowuję zupę i zestawiam z kuchenki. Doprawiam szczyptą cukru i kwasku cytrynowego.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Krok 8 z 8

Zupę podaję z chrupiącymi grzankami.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami to zupa, którą otwieram sezon kapuściany. Choć tradycyjne kapuśniaki lubią być przygotowywane na mięsie (chociaż nie muszą, czego dowodem jest przepis Joli na pyszny kapuśniak wegetariański), zupa z młodej kapusty, jak dla mnie, mięsa nie potrzebuje.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami doprawiłam świeżym koperkiem. Pasuje on idealnie zarówno do zupy kapuścianej, jak i młodej kapusty duszonej na maśle. Tam gdzie kapusta, także ta młoda, często bywa też kminek. Tylko że ja nie przepadam za jego cierpkim smakiem, który rozchodzi się na języku, kiedy rozgryzie się chociaż jedno małe nasionko. Dlatego zazwyczaj dodaję do potraw kminek mielony.

Grzanki w kapuśniaczku z młodej kapusty to pomysł naszej czytelniczki. I to dobry, a nawet pyszny. Zazwyczaj grzanki i inne chrupiące dodatki trafiają do zup o kremowej konsystencji, ale okazuje się, że świetnie pasują także do zupy tradycyjnej!



Grzanki do zupy można przygotować w 10-15 minut. Najlepiej wykorzystać na grzanki „wczorajsze” pieczywo, bo łatwiej się je kroi, ale i ze świeżego wyjdą pyszne grzanki, choć może ich kształt nie będzie idealny. Pokrojone w kostkę pieczywo wystarczy skropić oliwą z oliwek, może być to oliwa smakowa lub zwykła. Jeśli lubicie, dodajcie do grzanek ulubione suszone zioła i podsmażcie na patelni na chrupko.

Sezon kapuściany uważam za otwarty i czym prędzej polecam inne nasze kapuściane pyszności:

parzybroda z młodej kapusty

kapuśniaczek dla dzieci z paróweczką

zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha