Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polecam też inne wersje kapuśniaku :
Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).
Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .
Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).
Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.
Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.
Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0