Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

(0)
5 godz 21 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
0.75  szklanka
Suszone grzyby leśne
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  liść
Lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego
1  kawałek
por (część zielona)
3  l
Zimna woda
350  g
Kiszona kapusta (waga pod odsączeniu)
650  g
Ziemniaki
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Ziarna czarnego pieprzu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.41 g
Węglowodany
31.47 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
141.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniak to jedna z najbardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Tradycyjnie gotuje się go na wędzonych żeberkach , ale tym razem postanowiłam ugotować wersję tej zupy z myślą o tych, którzy mięsa nie jadają. Wiem, że mięso nadaje smak zupie, zwłaszcza wędzone, ale kapuśniak ugotowany na wywarze warzywnym z odrobiną suszonych grzybów bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem.

Dodatek grzybów leśnych do tej zupy był strzałem w dziesiątkę. Podkręcił smak, aromat i kolor zupy. Nie dodałam ich zbyt dużo, aby nie zdominowały mojego dania. Kapuśniak w wersji wegetariańskiej to idealna propozycja na jesienny obiad. Porcja kiszonej kapusty to spora dawka witaminy C, więc warto jeść ją jak najczęściej.

Zapraszam zatem na kapuśniak wegetariański 🙂

(z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy)

Polecam też inne wersje kapuśniaku :

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Kapuśniak z prażokami

Kapuśniaczek z paróweczką – zupa dla dzieci

Przygotowanie

321 min
  • Krok 1

    180 min
    Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).
  • Krok 2

    10 min
    Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .
  • Krok 3

    30 min
    Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).
  • Krok 4

    60 min
    Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Drugą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.
  • Krok 6

    25 min
    Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.
  • Krok 8

    1 min
    Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.
Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 1 z 8

Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 2 z 8

Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 3 z 8

Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 4 z 8

Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 5 z 8

Drugą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 6 z 8

Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 7 z 8

Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 8 z 8

Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu