Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

0
5 godz 21 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
0.75  szklanka
Suszone grzyby leśne
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  liść
Lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego
1  kawałek
por (część zielona)
3  l
Zimna woda
350  g
Kiszona kapusta (waga pod odsączeniu)
650  g
Ziemniaki
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Ziarna czarnego pieprzu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.41 g
Węglowodany
31.47 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
141.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

321 min
Krok 1
180 min
Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).
Krok 2
10 min
Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .
Krok 3
30 min
Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).
Krok 4
60 min
Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.
Krok 5
10 min
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.
Krok 6
25 min
Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.
Krok 7
5 min
Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.
Krok 8
1 min
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.
Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 1 z 8

Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 2 z 8

Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 3 z 8

Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 4 z 8

Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 5 z 8

Drugą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 6 z 8

Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 7 z 8

Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.

Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Krok 8 z 8

Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.

Kapuśniak to jedna z najbardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Tradycyjnie gotuje się go na wędzonych żeberkach , ale tym razem postanowiłam ugotować wersję tej zupy z myślą o tych, którzy mięsa nie jadają. Wiem, że mięso nadaje smak zupie, zwłaszcza wędzone, ale kapuśniak ugotowany na wywarze warzywnym z odrobiną suszonych grzybów bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem.

Dodatek grzybów leśnych do tej zupy był strzałem w dziesiątkę. Podkręcił smak, aromat i kolor zupy. Nie dodałam ich zbyt dużo, aby nie zdominowały mojego dania. Kapuśniak w wersji wegetariańskiej to idealna propozycja na jesienny obiad. Porcja kiszonej kapusty to spora dawka witaminy C, więc warto jeść ją jak najczęściej.

Zapraszam zatem na kapuśniak wegetariański 🙂

(z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy)

Polecam też inne wersje kapuśniaku :

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Kapuśniak z prażokami

Kapuśniaczek z paróweczką – zupa dla dzieci

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika