Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami
5 godz 21 min
Średni
2
Cebula
0.75
szklanka
Suszone grzyby leśne
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler (część korzeniowa)
1
liść
Lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego
1
kawałek
por (część zielona)
3
l
Zimna woda
350
g
Kiszona kapusta (waga pod odsączeniu)
650
g
Ziemniaki
1
łyżeczka
Suszony majeranek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2
Liść laurowy
3
Ziarno ziela angielskiego
3
Ziarna czarnego pieprzu
.
Wartości odżywcze
Białko
4.41 g
Węglowodany
31.47 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
141.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
321 min
Krok 1
180 min
Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).
Krok 2
10 min
Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .
Krok 3
30 min
Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).
Krok 4
60 min
Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.
Krok 5
10 min
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.
Krok 6
25 min
Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.
Krok 7
5 min
Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.
Krok 8
1 min
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.
Kapuśniak to jedna z najbardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Tradycyjnie gotuje się go na wędzonych żeberkach , ale tym razem postanowiłam ugotować wersję tej zupy z myślą o tych, którzy mięsa nie jadają. Wiem, że mięso nadaje smak zupie, zwłaszcza wędzone, ale kapuśniak ugotowany na wywarze warzywnym z odrobiną suszonych grzybów bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem.
Dodatek grzybów leśnych do tej zupy był strzałem w dziesiątkę. Podkręcił smak, aromat i kolor zupy. Nie dodałam ich zbyt dużo, aby nie zdominowały mojego dania. Kapuśniak w wersji wegetariańskiej to idealna propozycja na jesienny obiad. Porcja kiszonej kapusty to spora dawka witaminy C, więc warto jeść ją jak najczęściej.
Zapraszam zatem na kapuśniak wegetariański 🙂
(z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy)
Dodatek grzybów leśnych do tej zupy był strzałem w dziesiątkę. Podkręcił smak, aromat i kolor zupy. Nie dodałam ich zbyt dużo, aby nie zdominowały mojego dania. Kapuśniak w wersji wegetariańskiej to idealna propozycja na jesienny obiad. Porcja kiszonej kapusty to spora dawka witaminy C, więc warto jeść ją jak najczęściej.
Zapraszam zatem na kapuśniak wegetariański 🙂
(z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy)
Polecam też inne wersje kapuśniaku :
Komentarze 0