Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

(2)
1 godz 16 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Włoszczyzna
2  kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
3 
Duże ziemniaki
100  g
Kasza jęczmienna perłowa
2.5  l
Woda
400  g
Kapusta kiszona (bez zalewy)
1  łyżka
Majeranek (duża łyżka)
1  pasek
Żeberka
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.62 g
Węglowodany
30.5 g
Tłuszcze
4.9 g
Wartość energetyczna
245.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy na dworze robiło się szaro i zimno moja mama gotowała nam kapuśniak z kaszą jęczmienną. Kapusta kiszona to kolejne bogate źródło witaminy C, która podnosi odporność. Poza tym ważna informacja dla dbających o linię – jest niskokaloryczna 🙂 Jeśli chcielibyście dodatkowo odchudzić taki kapuśniak , to proponuję żeberka zastąpić chudym mięsem drobiowym, choć według mnie żeberka są obowiązkowym składnikiem kapuśniaku 🙂 Będąc dzieckiem jakoś specjalnie nie przepadałam za kapuśniakiem, a teraz wręcz go uwielbiam i zazwyczaj gotuję duży garnek tej zupy, który wystarcza nam na 2-3 dni. Lubię takie kwaśne smaki i podoba mi się połączenie kapusty z kaszą.

Zaraz po ugotowaniu zupa może wydawać się nieco rzadka , ale po czasie kasza napęcznieje i zupa robi się naprawdę gęsta. Kapuśniak z kaszą jęczmienną ma też bardzo istotną zaletę – jest bardzo sycący, więc miseczka takiej zupy w zupełności wystarczy każdemu na obiad.

Jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie tej zupy w innej wersji to polecam :

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    2 min
    Do wysokiego garnka wkładamy umytą włoszczyznę oraz żeberka. Zalewamy zimną wodą (około 2-2,5 litra).
  • Krok 2

    35 min
    Gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki powinny być jednakowej wielkości, aby się równomiernie ugotowały). Dodajemy je do gotującego się wywaru. Do garnka wspujemy kaszę jęczmienną.
  • Krok 4

    5 min
    Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i przekładamy do garnka .
  • Krok 5

    20 min
    Gotujemy kolejne 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  • Krok 6

    3 min
    Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kostki bulionowe – Bulion na żeberkach.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmujemy marchewkę, kawałek selera i pietruszkę i ucieramy je natarce o dużych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.
  • Krok 8

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i posypujemy majerankiem.
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 1 z 8

Do wysokiego garnka wkładamy umytą włoszczyznę oraz żeberka. Zalewamy zimną wodą (około 2-2,5 litra).

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 2 z 8

Gotujemy pod przykryciem około 35 minut.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 3 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki powinny być jednakowej wielkości, aby się równomiernie ugotowały). Dodajemy je do gotującego się wywaru. Do garnka wspujemy kaszę jęczmienną.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 4 z 8

Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i przekładamy do garnka .

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 5 z 8

Gotujemy kolejne 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 6 z 8

Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kostki bulionowe – Bulion na żeberkach.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 7 z 8

Wyjmujemy marchewkę, kawałek selera i pietruszkę i ucieramy je natarce o dużych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 8 z 8

Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i posypujemy majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Kapuśniak z krajanką warzywną

    Kapuśniak z krajanką warzywną

    1 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu