
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zaraz po ugotowaniu zupa może wydawać się nieco rzadka , ale po czasie kasza napęcznieje i zupa robi się naprawdę gęsta. Kapuśniak z kaszą jęczmienną ma też bardzo istotną zaletę – jest bardzo sycący, więc miseczka takiej zupy w zupełności wystarczy każdemu na obiad.
Jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie tej zupy w innej wersji to polecam :
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
35 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
20 minKrok 6
3 minKrok 7
5 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Do wysokiego garnka wkładamy umytą włoszczyznę oraz żeberka. Zalewamy zimną wodą (około 2-2,5 litra).

Krok 2 z 8
Gotujemy pod przykryciem około 35 minut.

Krok 3 z 8
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki powinny być jednakowej wielkości, aby się równomiernie ugotowały). Dodajemy je do gotującego się wywaru. Do garnka wspujemy kaszę jęczmienną.

Krok 4 z 8
Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i przekładamy do garnka .

Krok 5 z 8
Gotujemy kolejne 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Krok 6 z 8
Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kostki bulionowe – Bulion na żeberkach.

Krok 7 z 8
Wyjmujemy marchewkę, kawałek selera i pietruszkę i ucieramy je natarce o dużych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.

Krok 8 z 8
Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i posypujemy majerankiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0