Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą
Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą
Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

(0)
1 godz 4 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Woda
1  pasek
Żeberka (mogą być wędzone)
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  pęczek
Włoszczyzna
1  szczypta
Sól morska do smaku
trochę
Pieprz świeżo mielony do smaku
2  łyżek
Majeranek
250  g
Kapusta Kiszona
5 
Ziemniaki (w zależności od wielkości 4-5 ziemniaki)
3 
Kiełbasa śląska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.32 g
Węglowodany
25.41 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
345.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon grillowy w pełni. Chyba każdy zdążył już choćby raz odpalić swojego grilla, aby przygotować pyszne kiełbaski, mięso na różne sposoby czy warzywne wariacje. Postanowiłam tym razem podczas grillowania zaserwować zupę. Ugotowałam kapuśniak o kremowej konsystencji i podałam go z grillowaną kiełbasą. Zupa wyszła rewelacyjna w smaku. Kwaśny kapuśniak i kiełbasa to idealne połączenie. Jeśli nie macie warunków na przygotowanie tradycyjnego grilla polecam grille elektryczne lub patelnie grillowe.

Zupa jest sycąca i nawet największy głodomorek naje się talerzem takiej zupy zaserwowanej z kiełbasą. Polecam Wam też zupę , którą przygotujecie w kociołku na ognisku: Zupa ziemniaczana z kociołka. Letnie obiady mogą być niebanalne, a przygotowanie ich może stać się też sposobem na spędzenie czasu z rodziną i niezłą frajdą.

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    30 min
    Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Doprawiamy solą i gotujemy do momentu aż żeberka będą na współ miękkie.
  • Krok 2

    1 min
    Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do nieco miękkich żeberek.
  • Krok 3

    15 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek.
  • Krok 5

    2 min
    Żeberka wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 6

    3 min
    Całość blendujemy. Do zblendowanej zupy dodajemy kawałki żeberek.
  • Krok 7

    10 min
    Kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na grillu węglowym, elektrycznym lub patelni grillowej.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy z plasterkami zgrillowanej kiełbasy. Z podanych składników przygotujecie 6-8 porcji zupy.
Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 1 z 8

Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Doprawiamy solą i gotujemy do momentu aż żeberka będą na współ miękkie.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 2 z 8

Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do nieco miękkich żeberek.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 3 z 8

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 4 z 8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 5 z 8

Żeberka wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 6 z 8

Całość blendujemy. Do zblendowanej zupy dodajemy kawałki żeberek.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 7 z 8

Kiełbasę kroimy w plasterki i grillujemy na grillu węglowym, elektrycznym lub patelni grillowej.

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z plasterkami zgrillowanej kiełbasy. Z podanych składników przygotujecie 6-8 porcji zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    1 godz 56 min Średni
  • Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

    Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

    1 godz 36 min Średni
  • Kapuśniak z krajanką warzywną

    Kapuśniak z krajanką warzywną

    1 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu