Zupa ziemniaczana z kociołka
32min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
10.46 g
Węglowodany
26.05 g
Tłuszcze
34.34 g
Wartość energetyczna
445.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
4 min
Pora myjemy i drobno kroimy. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Kociołek od środka nacieramy olejem. Ustawiamy go na żar i wrzucamy por oraz boczek. Smażymy, a następnie zalewamy bulionem.
Krok 3
4 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
3 min
Marchewkę, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do zupy.
Krok 5
10 min
Dodajemy czosnek suszony w płatkach i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Krok 6
4 min
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie (gotują się dosyć szybko) zupę zabielamy 3 łyżkami śmietany, ciągle mieszając. Najlepiej na ten moment odstawić kociołek z żaru.
Krok 7
2 min
Na końcu dodajemy listki świeżego tymianku.
Latem często wyjeżdżamy na kilkudniowe biwaki z rodziną, czy znajomymi. Mam sentyment do takich wyjazdów, bo jako nastolatka prawie wszystkie wakacje biwakowałam razem z rodzicami.
W takich warunkach polowych gotuję też obiady. Kiedy nie ma kuchenki, to jedynym rozwiązaniem jest grillowanie lub ognisko, a na ognisku można przygotować wiele potraw, zwłaszcza jeśli ma się kociołek. W kociołku można zrobić pyszne pieczonki, ale też błyskawicznie ugotować zupę. Ważne, aby natrzeć go nieco olejem od środka i stawiać już na sam żar. Wtedy możemy najlepiej kontrolować czas gotowania. Zupa ziemniaczana jest idealna do przygotowania w takich polowych warunkach. Wędzony boczek, dodany jeszcze na początku gotowania nadaje jej pysznego, lekkiego posmaku wędzonki.
Zupa ziemniaczana z kociołka rewelacyjnie smakuje z krakersami cebulowymi.
W takich warunkach polowych gotuję też obiady. Kiedy nie ma kuchenki, to jedynym rozwiązaniem jest grillowanie lub ognisko, a na ognisku można przygotować wiele potraw, zwłaszcza jeśli ma się kociołek. W kociołku można zrobić pyszne pieczonki, ale też błyskawicznie ugotować zupę. Ważne, aby natrzeć go nieco olejem od środka i stawiać już na sam żar. Wtedy możemy najlepiej kontrolować czas gotowania. Zupa ziemniaczana jest idealna do przygotowania w takich polowych warunkach. Wędzony boczek, dodany jeszcze na początku gotowania nadaje jej pysznego, lekkiego posmaku wędzonki.
Zupa ziemniaczana z kociołka rewelacyjnie smakuje z krakersami cebulowymi.
Komentarze 0