Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ziemniaczana z kociołka

(0)
32min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  ml
Domowy bulion warzywno-drobiowy
400  g
Młode ziemniaki
1 
Por (biała część)
90  g
Młoda marchewka
2  łyżeczek
Suszony czosnek w płatkach
2  łyżek
Olej
5  gałązek
Świeży tymianek
3  łyżek
Śmietana 18%
200  g
Boczek wędzony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.46 g
Węglowodany
26.05 g
Tłuszcze
34.34 g
Wartość energetyczna
445.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
4 min
Pora myjemy i drobno kroimy. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Kociołek od środka nacieramy olejem. Ustawiamy go na żar i wrzucamy por oraz boczek. Smażymy, a następnie zalewamy bulionem.
Krok 3
4 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
3 min
Marchewkę, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do zupy.
Krok 5
10 min
Dodajemy czosnek suszony w płatkach i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Krok 6
4 min
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie (gotują się dosyć szybko) zupę zabielamy 3 łyżkami śmietany, ciągle mieszając. Najlepiej na ten moment odstawić kociołek z żaru.
Krok 7
2 min
Na końcu dodajemy listki świeżego tymianku.
Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 1 z 7

Pora myjemy i drobno kroimy. Boczek kroimy w kostkę.

Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 2 z 7

Kociołek od środka nacieramy olejem. Ustawiamy go na żar i wrzucamy por oraz boczek. Smażymy, a następnie zalewamy bulionem.

Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 3 z 7

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu.

Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 4 z 7

Marchewkę, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do zupy.

Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 5 z 7

Dodajemy czosnek suszony w płatkach i gotujemy co jakiś czas mieszając.

Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 6 z 7

Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie (gotują się dosyć szybko) zupę zabielamy 3 łyżkami śmietany, ciągle mieszając. Najlepiej na ten moment odstawić kociołek z żaru.

Zupa ziemniaczana z kociołka

Krok 7 z 7

Na końcu dodajemy listki świeżego tymianku.

Latem często wyjeżdżamy na kilkudniowe biwaki z rodziną, czy znajomymi. Mam sentyment do takich wyjazdów, bo jako nastolatka prawie wszystkie wakacje biwakowałam razem z rodzicami.

W takich warunkach polowych gotuję też obiady. Kiedy nie ma kuchenki, to jedynym rozwiązaniem jest grillowanie lub ognisko, a na ognisku można przygotować wiele potraw, zwłaszcza jeśli ma się kociołek. W kociołku można zrobić pyszne pieczonki, ale też błyskawicznie ugotować zupę. Ważne, aby natrzeć go nieco olejem od środka i stawiać już na sam żar. Wtedy możemy najlepiej kontrolować czas gotowania. Zupa ziemniaczana jest idealna do przygotowania w takich polowych warunkach. Wędzony boczek, dodany jeszcze na początku gotowania nadaje jej pysznego, lekkiego posmaku wędzonki.

Zupa ziemniaczana z kociołka rewelacyjnie smakuje z krakersami cebulowymi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika