Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Latem często wyjeżdżamy na kilkudniowe biwaki z rodziną, czy znajomymi. Mam sentyment do takich wyjazdów, bo jako nastolatka prawie wszystkie wakacje biwakowałam razem z rodzicami.
W takich warunkach polowych gotuję też obiady. Kiedy nie ma kuchenki, to jedynym rozwiązaniem jest grillowanie lub ognisko, a na ognisku można przygotować wiele potraw, zwłaszcza jeśli ma się kociołek. W kociołku można zrobić pyszne pieczonki, ale też błyskawicznie ugotować zupę. Ważne, aby natrzeć go nieco olejem od środka i stawiać już na sam żar. Wtedy możemy najlepiej kontrolować czas gotowania. Zupa ziemniaczana jest idealna do przygotowania w takich polowych warunkach. Wędzony boczek, dodany jeszcze na początku gotowania nadaje jej pysznego, lekkiego posmaku wędzonki.
Pora myjemy i drobno kroimy. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Kociołek od środka nacieramy olejem. Ustawiamy go na żar i wrzucamy por oraz boczek. Smażymy, a następnie zalewamy bulionem.
Krok 3
4 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
3 min
Marchewkę, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do zupy.
Krok 5
10 min
Dodajemy czosnek suszony w płatkach i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Krok 6
4 min
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie (gotują się dosyć szybko) zupę zabielamy 3 łyżkami śmietany, ciągle mieszając. Najlepiej na ten moment odstawić kociołek z żaru.
Krok 7
2 min
Na końcu dodajemy listki świeżego tymianku.
Krok 1
z
7
Pora myjemy i drobno kroimy. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 2
z
7
Kociołek od środka nacieramy olejem. Ustawiamy go na żar i wrzucamy por oraz boczek. Smażymy, a następnie zalewamy bulionem.
Krok 3
z
7
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu.
Krok 4
z
7
Marchewkę, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do zupy.
Krok 5
z
7
Dodajemy czosnek suszony w płatkach i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Krok 6
z
7
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie (gotują się dosyć szybko) zupę zabielamy 3 łyżkami śmietany, ciągle mieszając. Najlepiej na ten moment odstawić kociołek z żaru.
Krok 7
z
7
Na końcu dodajemy listki świeżego tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0