Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krakersy cebulowe

(0)
1 godz 53 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

15  g
Cebulka prażona
0.25  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.25  szklanka
Woda zimna
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól ziołowa
0.25  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Sól do posypania krakersów
35  g
Masło miękkie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.17 g
Węglowodany
23.27 g
Tłuszcze
7.89 g
Wartość energetyczna
172.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
5 min
Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 2
5 min
W moździerzu ucieramy cebulkę prażoną. Utarta cebulka wygląda jak mąka.
Krok 3
10 min
Dodajemy do pozostałych składników masło (miękkie) oraz zimną wodę i prażoną cebulkę, i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Krok 4
60 min
Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 220 C.
Krok 5
5 min
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Wałek też nacieramy mąką, aby ciasto się nam nie przyklejało.
Krok 6
10 min
Ciasto wałkujemy jak najcieniej.
Krok 7
5 min
Wycinamy kwadraty nożykiem do pizzy lub zwykłym nożem.
Krok 8
5 min
Wykałaczką robimy dziurki i posypujemy solą morską, świeżo zmieloną.
Krok 9
6 min
Pieczemy 6 minut w 220°C.
Krok 10
2 min
Z podanej ilości składników wychodzi 1 duża blacha krakersów.
Krakersy cebulowe

Krok 1 z 10

Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.

Krakersy cebulowe

Krok 2 z 10

W moździerzu ucieramy cebulkę prażoną. Utarta cebulka wygląda jak mąka.

Krakersy cebulowe

Krok 3 z 10

Dodajemy do pozostałych składników masło (miękkie) oraz zimną wodę i prażoną cebulkę, i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Krakersy cebulowe

Krok 4 z 10

Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 220 C.

Krakersy cebulowe

Krok 5 z 10

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Wałek też nacieramy mąką, aby ciasto się nam nie przyklejało.

Krakersy cebulowe

Krok 6 z 10

Ciasto wałkujemy jak najcieniej.

Krakersy cebulowe

Krok 7 z 10

Wycinamy kwadraty nożykiem do pizzy lub zwykłym nożem.

Krakersy cebulowe

Krok 8 z 10

Wykałaczką robimy dziurki i posypujemy solą morską, świeżo zmieloną.

Krakersy cebulowe

Krok 9 z 10

Pieczemy 6 minut w 220°C.

Krakersy cebulowe

Krok 10 z 10

Z podanej ilości składników wychodzi 1 duża blacha krakersów.

Rewelacyjny dodatek do wielu zup – krakersy cebulowe. Pachną obłędnie i smakują rewelacyjnie. Im cieńsze krakersy, tym lepiej dlatego, że cienkie krakersy po upieczeniu są przyjemnie chrupiące. Kształt w zasadzie jest dowolny, jak kto lubi. Jeśli zrobicie nieco grubsze krakersy, to nic nie szkodzi. Nie będą tylko już chrupiące, ale nie stracą nic ze swojego smaku. Możecie posypać je też sezamem lub makiem. Ja poszłam w kierunku tradycyjnych krakersow z dziurkami.

W zasadzie krakersy cebulowe same w sobie mogą być świetną przekąską, sprawdzą się też w towarzystwie pysznej zupy: kremowej z brokułami , zupy z dzikimi ziołami, zupy ogórkowej ze świeżych ogórków, kremu ziemniaczanego z bobem i wielu innych, na które tylko macie ochotę.

Przygotowanie domowych krakersów cebulowych jest bardzo proste. W zaledwie kilka minut wyrobicie ciasto i to prawie wszystko. Pieką się błyskawicznie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika