Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krakersy cebulowe
Krakersy cebulowe
Dodaj do CookBook

Krakersy cebulowe

(1)
1 godz 53 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15  g
Cebulka prażona
0.25  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.25  szklanka
Woda zimna
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól ziołowa
0.25  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Sól do posypania krakersów
35  g
Masło miękkie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.3 g
Wartość energetyczna
172.2 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
4.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiące krakersy cebulowe mają niebywałe właściwości kulinarne. Mogą być wykorzystywane jako dodatek do zup, ale również znajdują swoje całkowicie samodzielne zastosowanie. Każdy, kto ich spróbował, uwielbia uczucie kruszących się ustach cząstek o aromacie cebulowym. Dużą korzyścią związaną z ich przygotowaniem jest łatwość przepisu. Nie trzeba trzymać się kurczowo wszystkich wytycznych, aby przygotować smakowity dodatek do niezliczonej ilości dań. Jak je przygotować i dlaczego mają tak znakomity smak?


Krakersy z cebuli do przygotowania w domu

Krakersy cebulowe to znany przysmak, który ze względu na prostotę stworzenia ma niebywale długą historię. Nie sposób określić pierwszej osoby, która wpadła na genialny pomysł prażenia, a następnie mielenia cebuli. Współczesne przepisy mają różny charakter, dlatego można spotkać ich całkiem dużą liczbę. Aby jednak krakersy z cebuli wyszły jak najlepiej, warto zastosować gotową prażoną cebulkę dostępną do kupienia w opakowaniu. Osoby, które są w stanie poświęcić więcej czasu na gotowanie, mogą uprażyć warzywo samodzielnie. Wystarczy do tego patelnia i kilka dorodnych, okrągłych cebuli oraz szereg składników dodatkowych. Krakersy można maczać w sosie lub testować je bez tego rodzaju dodatków.


Krakersy cebulowe - przepis domowy

Stworzenie krakersów cebulowych we własnej kuchni nie przysparza wielu problemów i zawiłości. Najważniejsze jest to, aby krakers był maksymalnie chrupiący i sztywny po wyjęciu z miski lub talerza. Aby osiągnąć tę właściwość należy zadbać o to, aby udział wody w przygotowywanej masie nie był zbyt wysoki. Przepis można zrealizować w ciągu kilkudziesięciu minut. Ważnym etapem przygotowania krakersów jest proces odpoczywania ciasta. Jeśli zatem mamy przynajmniej dwie godziny zapasu czasowego i zastanawiamy się, jaką przekąską zaskoczyć najbliższych - wówczas warto postawić na ręcznie tworzone krakersy, które mogą być alternatywą dla sklepowych chipsów.


Jak podawać cebulowe krakersy?

W przeciwieństwie do wielu innych przepisów, tworzenie krakersów nie wymaga kurczowego trzymania się wytycznych.  Bez znaczenia jest to, jakiej grubości będą wytworzone przez nas domowe krakersy cebulowe. Zarówno cienkie, jak i te grubsze, mogą być używane do tych samych celów. Jedne i drugie smakują obłędnie i komponują się z wieloma ciekawymi potrawami.

W zasadzie krakersy cebulowe same w sobie mogą być świetną przekąską, sprawdzą się też w towarzystwie pysznej zupy: kremowej z brokułami,  zupy z dzikimi ziołami, zupy ogórkowej ze świeżych ogórków,  kremu ziemniaczanego z bobem i wielu innych, na które tylko macie ochotę.

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    5 min
    Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Krok 2

    5 min
    W moździerzu ucieramy cebulkę prażoną. Utarta cebulka wygląda jak mąka.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do pozostałych składników masło (miękkie) oraz zimną wodę i prażoną cebulkę, i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Krok 4

    60 min
    Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 220 C.
  • Krok 5

    5 min
    Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Wałek też nacieramy mąką, aby ciasto się nam nie przyklejało.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto wałkujemy jak najcieniej.
  • Krok 7

    5 min
    Wycinamy kwadraty nożykiem do pizzy lub zwykłym nożem.
  • Krok 8

    5 min
    Wykałaczką robimy dziurki i posypujemy solą morską, świeżo zmieloną.
  • Krok 9

    6 min
    Pieczemy 6 minut w 220°C.
  • Krok 10

    2 min
    Z podanej ilości składników wychodzi 1 duża blacha krakersów.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

    Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu