Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krakersy cebulowe
Krakersy cebulowe

Krakersy cebulowe

(0)
1 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15  g
Cebulka prażona
0.25  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.25  szklanka
Woda zimna
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól ziołowa
0.25  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  szczypta
Sól do posypania krakersów
35  g
Masło miękkie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.17 g
Węglowodany
23.27 g
Tłuszcze
7.89 g
Wartość energetyczna
172.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rewelacyjny dodatek do wielu zup – krakersy cebulowe. Pachną obłędnie i smakują rewelacyjnie. Im cieńsze krakersy, tym lepiej dlatego, że cienkie krakersy po upieczeniu są przyjemnie chrupiące. Kształt w zasadzie jest dowolny, jak kto lubi. Jeśli zrobicie nieco grubsze krakersy, to nic nie szkodzi. Nie będą tylko już chrupiące, ale nie stracą nic ze swojego smaku. Możecie posypać je też sezamem lub makiem. Ja poszłam w kierunku tradycyjnych krakersow z dziurkami.

W zasadzie krakersy cebulowe same w sobie mogą być świetną przekąską, sprawdzą się też w towarzystwie pysznej zupy: kremowej z brokułami , zupy z dzikimi ziołami, zupy ogórkowej ze świeżych ogórków, kremu ziemniaczanego z bobem i wielu innych, na które tylko macie ochotę.

Przygotowanie domowych krakersów cebulowych jest bardzo proste. W zaledwie kilka minut wyrobicie ciasto i to prawie wszystko. Pieką się błyskawicznie.

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    5 min
    Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Krok 2

    5 min
    W moździerzu ucieramy cebulkę prażoną. Utarta cebulka wygląda jak mąka.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy do pozostałych składników masło (miękkie) oraz zimną wodę i prażoną cebulkę, i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Krok 4

    60 min
    Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 220 C.
  • Krok 5

    5 min
    Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Wałek też nacieramy mąką, aby ciasto się nam nie przyklejało.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto wałkujemy jak najcieniej.
  • Krok 7

    5 min
    Wycinamy kwadraty nożykiem do pizzy lub zwykłym nożem.
  • Krok 8

    5 min
    Wykałaczką robimy dziurki i posypujemy solą morską, świeżo zmieloną.
  • Krok 9

    6 min
    Pieczemy 6 minut w 220°C.
  • Krok 10

    2 min
    Z podanej ilości składników wychodzi 1 duża blacha krakersów.
Krakersy cebulowe

Krok 1 z 10

Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.

Krakersy cebulowe

Krok 2 z 10

W moździerzu ucieramy cebulkę prażoną. Utarta cebulka wygląda jak mąka.

Krakersy cebulowe

Krok 3 z 10

Dodajemy do pozostałych składników masło (miękkie) oraz zimną wodę i prażoną cebulkę, i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Krakersy cebulowe

Krok 4 z 10

Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 220 C.

Krakersy cebulowe

Krok 5 z 10

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Wałek też nacieramy mąką, aby ciasto się nam nie przyklejało.

Krakersy cebulowe

Krok 6 z 10

Ciasto wałkujemy jak najcieniej.

Krakersy cebulowe

Krok 7 z 10

Wycinamy kwadraty nożykiem do pizzy lub zwykłym nożem.

Krakersy cebulowe

Krok 8 z 10

Wykałaczką robimy dziurki i posypujemy solą morską, świeżo zmieloną.

Krakersy cebulowe

Krok 9 z 10

Pieczemy 6 minut w 220°C.

Krakersy cebulowe

Krok 10 z 10

Z podanej ilości składników wychodzi 1 duża blacha krakersów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Mniejsze danie
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Mazurek bakaliowy

    Mazurek bakaliowy

    3 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu