Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem
1 godz 30 min
Średni
450
g
Opakowanie mrożonego bobu
6
Ziemniaki
2
Cebula dymka ze szczypiorem
1
łyżka
Masło
1
Młoda cebula
1
opakowanie
Włoszczyzna
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Ziarna czarnego pieprzu
4
Goździki
1
gałązka
Lubczyk
3
gałązek
Świeży tymianek
trochę
Kilka ździebełek szczypiorku
.
Wartości odżywcze
Białko
9.73 g
Węglowodany
28.06 g
Tłuszcze
3.8 g
Wartość energetyczna
178.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
1 min
Mrożony bób przesypuję na talerz i odstawiam do rozmrożenia.
Krok 2
50 min
W tym czasie gotuję litr bulionu warzywnego z włoszczyzny z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu, gałązki lubczyku i cebuli z wbitymi goździkami (można ugotować więcej bulionu, pozostawić litr, resztę przelać do innego naczynia i dodać do przygotowywanego kremu, gdy będzie zbyt gęsty). Przecedzam.
Krok 3
3 min
Dymkę ze szczypiorkiem cienko kroję, chwilę podduszam na maśle.
Krok 4
5 min
Dodaję obrany bób (zawsze go obieram, choć łupinki są jadalne i bardzo zdrowe), odsypując wcześniej niecałą szklankę, duszę jeszcze chwilę.
Krok 5
8 min
W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.
Krok 6
15 min
Bób z dymką dodaję do garnka z bulionem, dodaję ziemniaki, gotuję 15 minut.
Krok 7
3 min
Miksuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Pozostały bób wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut. Dodaję do kremu rozlanego do miseczek, posypuję listkami świeżego tymianku i posiekanym szczypiorkiem.
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem planowałam ugotować ze świeżego bobu. W pierwszej połowie czerwca mogłoby się wydawać to niemożliwe, jednak kilka dni temu w moim warzywniaku był świeży bób. Niestety tak jak niespodziewanie się pojawił, tak znikł, bo amatorów letnich smaków w okolicy nie brakuje. A mi właśnie zamarzyła się zupa ze świeżym bobem…
Bób kojarzy mi się z upalnym latem, bo takie właśnie gorące lata pamiętam z mojego dzieciństwa. Szeroko otwarte okna w mieszkaniu, koty wylegujące się w słońcu i bób okraszony masełkiem. Cudowne lata 🙂 Dziś patrząc na zimny czerwcowy świat za oknem zastanawiam się, czy w tym roku lato w ogóle będzie? O tej porze roku powinno być już naprawdę gorąco, tymczasem jest zwyczajnie zimno, o deszczu nie wspomnę… Ach, żeby mnie tak za to moje narzekanie lipcowe słońce w moim własnym ogródku przypiekło :).
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem jest całkiem sporą namiastką letnich klimatów, które można przywołać w każdej chwili, przygotowując zupę z mrożonego bobu. Mój krem wyszedł dość gęsty i długo trzymał ciepło. Latem można go przygotować z bobu świeżego, dodając więcej bulionu lub zmniejszając ilość ziemniaków, by miał lżejszą konsystencję.
Do bulionu, na którym przygotowałam krem ziemniaczany z bobem i tymiankiem, dodałam młodą cebulę z wbitymi czterema goździkami, których aromat świetnie skomponował się z bobem.
Wszystkim wielbicielom ziemniaczanych kremów polecam też bardzo ziołowy krem z ziemniaków z łososiem.
Bób kojarzy mi się z upalnym latem, bo takie właśnie gorące lata pamiętam z mojego dzieciństwa. Szeroko otwarte okna w mieszkaniu, koty wylegujące się w słońcu i bób okraszony masełkiem. Cudowne lata 🙂 Dziś patrząc na zimny czerwcowy świat za oknem zastanawiam się, czy w tym roku lato w ogóle będzie? O tej porze roku powinno być już naprawdę gorąco, tymczasem jest zwyczajnie zimno, o deszczu nie wspomnę… Ach, żeby mnie tak za to moje narzekanie lipcowe słońce w moim własnym ogródku przypiekło :).
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem jest całkiem sporą namiastką letnich klimatów, które można przywołać w każdej chwili, przygotowując zupę z mrożonego bobu. Mój krem wyszedł dość gęsty i długo trzymał ciepło. Latem można go przygotować z bobu świeżego, dodając więcej bulionu lub zmniejszając ilość ziemniaków, by miał lżejszą konsystencję.
Do bulionu, na którym przygotowałam krem ziemniaczany z bobem i tymiankiem, dodałam młodą cebulę z wbitymi czterema goździkami, których aromat świetnie skomponował się z bobem.
Wszystkim wielbicielom ziemniaczanych kremów polecam też bardzo ziołowy krem z ziemniaków z łososiem.
Komentarze 0