Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

0
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450  g
Opakowanie mrożonego bobu
6 
Ziemniaki
2 
Cebula dymka ze szczypiorem
1  łyżka
Masło
1 
Młoda cebula
1  opakowanie
Włoszczyzna
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Ziarna czarnego pieprzu
4 
Goździki
1  gałązka
Lubczyk
3  gałązek
Świeży tymianek
trochę
Kilka ździebełek szczypiorku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.73 g
Węglowodany
28.06 g
Tłuszcze
3.8 g
Wartość energetyczna
178.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
1 min
Mrożony bób przesypuję na talerz i odstawiam do rozmrożenia.
Krok 2
50 min
W tym czasie gotuję litr bulionu warzywnego z włoszczyzny z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu, gałązki lubczyku i cebuli z wbitymi goździkami (można ugotować więcej bulionu, pozostawić litr, resztę przelać do innego naczynia i dodać do przygotowywanego kremu, gdy będzie zbyt gęsty). Przecedzam.
Krok 3
3 min
Dymkę ze szczypiorkiem cienko kroję, chwilę podduszam na maśle.
Krok 4
5 min
Dodaję obrany bób (zawsze go obieram, choć łupinki są jadalne i bardzo zdrowe), odsypując wcześniej niecałą szklankę, duszę jeszcze chwilę.
Krok 5
8 min
W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.
Krok 6
15 min
Bób z dymką dodaję do garnka z bulionem, dodaję ziemniaki, gotuję 15 minut.
Krok 7
3 min
Miksuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Pozostały bób wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut. Dodaję do kremu rozlanego do miseczek, posypuję listkami świeżego tymianku i posiekanym szczypiorkiem.
Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 8

Mrożony bób przesypuję na talerz i odstawiam do rozmrożenia.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 8

W tym czasie gotuję litr bulionu warzywnego z włoszczyzny z dodatkiem kilku ziarenek pieprzu, gałązki lubczyku i cebuli z wbitymi goździkami (można ugotować więcej bulionu, pozostawić litr, resztę przelać do innego naczynia i dodać do przygotowywanego kremu, gdy będzie zbyt gęsty). Przecedzam.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 8

Dymkę ze szczypiorkiem cienko kroję, chwilę podduszam na maśle.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 8

Dodaję obrany bób (zawsze go obieram, choć łupinki są jadalne i bardzo zdrowe), odsypując wcześniej niecałą szklankę, duszę jeszcze chwilę.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 8

W tym czasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 6 z 8

Bób z dymką dodaję do garnka z bulionem, dodaję ziemniaki, gotuję 15 minut.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 7 z 8

Miksuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem

Krok 8 z 8

Pozostały bób wrzucam na wrzątek i gotuję kilka minut. Dodaję do kremu rozlanego do miseczek, posypuję listkami świeżego tymianku i posiekanym szczypiorkiem.

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem planowałam ugotować ze świeżego bobu. W pierwszej połowie czerwca mogłoby się wydawać to niemożliwe, jednak kilka dni temu w moim warzywniaku był świeży bób. Niestety tak jak niespodziewanie się pojawił, tak znikł, bo amatorów letnich smaków w okolicy nie brakuje. A mi właśnie zamarzyła się zupa ze świeżym bobem…

Bób kojarzy mi się z upalnym latem, bo takie właśnie gorące lata pamiętam z mojego dzieciństwa. Szeroko otwarte okna w mieszkaniu, koty wylegujące się w słońcu i bób okraszony masełkiem. Cudowne lata 🙂 Dziś patrząc na zimny czerwcowy świat za oknem zastanawiam się, czy w tym roku lato w ogóle będzie? O tej porze roku powinno być już naprawdę gorąco, tymczasem jest zwyczajnie zimno, o deszczu nie wspomnę… Ach, żeby mnie tak za to moje narzekanie lipcowe słońce w moim własnym ogródku przypiekło :).

Krem ziemniaczany z bobem i świeżym tymiankiem jest całkiem sporą namiastką letnich klimatów, które można przywołać w każdej chwili, przygotowując zupę z mrożonego bobu. Mój krem wyszedł dość gęsty i długo trzymał ciepło. Latem można go przygotować z bobu świeżego, dodając więcej bulionu lub zmniejszając ilość ziemniaków, by miał lżejszą konsystencję.

Do bulionu, na którym przygotowałam krem ziemniaczany z bobem i tymiankiem, dodałam młodą cebulę z wbitymi czterema goździkami, których aromat świetnie skomponował się z bobem.

Wszystkim wielbicielom ziemniaczanych kremów polecam też bardzo ziołowy krem z ziemniaków z łososiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika