Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z dzikimi ziołami

(0)
19min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  pęczków
Młode listki dzikich ziół – pokrzywy, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
500  ml
Woda
1 
Młoda cebula
1  łyżka
Olej winogronowy
100  ml
100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 10%
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
3 
Ziemniaki
2  porcji
Kiełbaski z fileta z piersi kurczaka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.43 g
Węglowodany
15.22 g
Tłuszcze
4.94 g
Wartość energetyczna
111 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zapraszam Was na spacer po okolicy. Niedaleko od mojego domu rozciąga się pole, w tym roku obsadzone rzepakiem, a w sąsiedniej wsi, w zaraz za pierwszym ostrym zakrętem każdego lata gospodarz sprzedaje pyszne brzoskwinie i malinówki. Dziś nie zapędziłam się aż tak daleko, bo po drodze wpadłam na pomysł ugotowania zupy z dzikich ziół i zajęłam się ich zbieraniem. Zupa z dzikich ziół? Już dawno zamierzałam ją ugotować, ot tak, z ciekawości. Ale dopiero zupa z pokrzywy Joli przypomniała mi o moich zamierzeniach, które zamieniłam w czyny.

Na spacerze zebrałam młode listki pokrzywy (te najlepiej zbierać w foliowych rękawiczkach, ja rwałam przez chusteczkę higieniczną), krwawnika, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej i szczawiu. Można zebrać jeszcze inne zioła, tylko trzeba wiedzieć jakie. Ja z lekcji biologii zapamiętałam tylko te podstawowe, a przydałby się zielnik, który chyba każdy z nas robił na lekcji w podstawówce :).

Moja zupa ziołowa spontanicznie stała się częścią mojego autorskiego programu oczyszczającego, więc nie miała żadnych dodatków ekstra – jednak polecam taką zupę w wersji ze śmietaną, młodymi ziemniakami i pokrojoną w kostkę drobiową kiełbaską z fileta. Wówczas ziemniaki należy ugotować bulionie warzywnym i dodać do niego drobno posiekane zioła, kiełbaskę i jeszcze raz zagotować.

Zobacz też

Zobacz Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę siekam, wrzucam na patelnię z łyżką oliwy.
  • Krok 2

    10 min
    Kiedy się zeszkli, dodaję cebulę do gorącego bulionu, dodaję umyte zioła, zagotowuję i zestawiam z kuchenki.
  • Krok 3

    4 min
    Miksuję zupę, dodaję jogurt, ponownie miksuję, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Zupa z dzikich ziół świetnie smakuje z ziemniakami i kiełbaską z fileta lub grzankami.
Zupa z dzikimi ziołami

Krok 1 z 4

Cebulę siekam, wrzucam na patelnię z łyżką oliwy.

Zupa z dzikimi ziołami

Krok 2 z 4

Kiedy się zeszkli, dodaję cebulę do gorącego bulionu, dodaję umyte zioła, zagotowuję i zestawiam z kuchenki.

Zupa z dzikimi ziołami

Krok 3 z 4

Miksuję zupę, dodaję jogurt, ponownie miksuję, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa z dzikimi ziołami

Krok 4 z 4

Zupa z dzikich ziół świetnie smakuje z ziemniakami i kiełbaską z fileta lub grzankami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu