Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapraszam Was na spacer po okolicy. Niedaleko od mojego domu rozciąga się pole, w tym roku obsadzone rzepakiem, a w sąsiedniej wsi, w zaraz za pierwszym ostrym zakrętem każdego lata gospodarz sprzedaje pyszne brzoskwinie i malinówki. Dziś nie zapędziłam się aż tak daleko, bo po drodze wpadłam na pomysł ugotowania zupy z dzikich ziół i zajęłam się ich zbieraniem. Zupa z dzikich ziół? Już dawno zamierzałam ją ugotować, ot tak, z ciekawości. Ale dopiero zupa z pokrzywy Joli przypomniała mi o moich zamierzeniach, które zamieniłam w czyny.
Na spacerze zebrałam młode listki pokrzywy (te najlepiej zbierać w foliowych rękawiczkach, ja rwałam przez chusteczkę higieniczną), krwawnika, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej i szczawiu. Można zebrać jeszcze inne zioła, tylko trzeba wiedzieć jakie. Ja z lekcji biologii zapamiętałam tylko te podstawowe, a przydałby się zielnik, który chyba każdy z nas robił na lekcji w podstawówce :).
Moja zupa ziołowa spontanicznie stała się częścią mojego autorskiego programu oczyszczającego, więc nie miała żadnych dodatków ekstra – jednak polecam taką zupę w wersji ze śmietaną, młodymi ziemniakami i pokrojoną w kostkę drobiową kiełbaską z fileta. Wówczas ziemniaki należy ugotować bulionie warzywnym i dodać do niego drobno posiekane zioła, kiełbaskę i jeszcze raz zagotować.
Zobacz też
Zobacz Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Cebulę siekam, wrzucam na patelnię z łyżką oliwy.
Kiedy się zeszkli, dodaję cebulę do gorącego bulionu, dodaję umyte zioła, zagotowuję i zestawiam z kuchenki.
Miksuję zupę, dodaję jogurt, ponownie miksuję, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupa z dzikich ziół świetnie smakuje z ziemniakami i kiełbaską z fileta lub grzankami.