Zupa z dzikimi ziołami
19min
Łatwy
5
pęczków
Młode listki dzikich ziół – pokrzywy, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej
1.5
łyżek
500
ml
Woda
1
Młoda cebula
1
łyżka
Olej winogronowy
100
ml
100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 10%
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
3
Ziemniaki
2
porcji
Kiełbaski z fileta z piersi kurczaka
.
Wartości odżywcze
Białko
3.48 g
Węglowodany
12.65 g
Tłuszcze
4.93 g
Wartość energetyczna
101.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
19 min
Krok 1
3 min
Cebulę siekam, wrzucam na patelnię z łyżką oliwy.
Krok 2
10 min
Kiedy się zeszkli, dodaję cebulę do gorącego bulionu, dodaję umyte zioła, zagotowuję i zestawiam z kuchenki.
Krok 3
4 min
Miksuję zupę, dodaję jogurt, ponownie miksuję, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
2 min
Zupa z dzikich ziół świetnie smakuje z ziemniakami i kiełbaską z fileta lub grzankami.
Zapraszam Was na spacer po okolicy. Niedaleko od mojego domu rozciąga się pole, w tym roku obsadzone rzepakiem, a w sąsiedniej wsi, w zaraz za pierwszym ostrym zakrętem każdego lata gospodarz sprzedaje pyszne brzoskwinie i malinówki. Dziś nie zapędziłam się aż tak daleko, bo po drodze wpadłam na pomysł ugotowania zupy z dzikich ziół i zajęłam się ich zbieraniem. Zupa z dzikich ziół? Już dawno zamierzałam ją ugotować, ot tak, z ciekawości. Ale dopiero zupa z pokrzywy Joli przypomniała mi o moich zamierzeniach, które zamieniłam w czyny.
Na spacerze zebrałam młode listki pokrzywy (te najlepiej zbierać w foliowych rękawiczkach, ja rwałam przez chusteczkę higieniczną), krwawnika, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej i szczawiu. Można zebrać jeszcze inne zioła, tylko trzeba wiedzieć jakie. Ja z lekcji biologii zapamiętałam tylko te podstawowe, a przydałby się zielnik, który chyba każdy z nas robił na lekcji w podstawówce :).
Moja zupa ziołowa spontanicznie stała się częścią mojego autorskiego programu oczyszczającego, więc nie miała żadnych dodatków ekstra – jednak polecam taką zupę w wersji ze śmietaną, młodymi ziemniakami i pokrojoną w kostkę drobiową kiełbaską z fileta. Wówczas ziemniaki należy ugotować bulionie warzywnym i dodać do niego drobno posiekane zioła, kiełbaskę i jeszcze raz zagotować.
Zobacz też
Zobacz Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Na spacerze zebrałam młode listki pokrzywy (te najlepiej zbierać w foliowych rękawiczkach, ja rwałam przez chusteczkę higieniczną), krwawnika, mniszka lekarskiego, babki lancetowatej i szczawiu. Można zebrać jeszcze inne zioła, tylko trzeba wiedzieć jakie. Ja z lekcji biologii zapamiętałam tylko te podstawowe, a przydałby się zielnik, który chyba każdy z nas robił na lekcji w podstawówce :).
Moja zupa ziołowa spontanicznie stała się częścią mojego autorskiego programu oczyszczającego, więc nie miała żadnych dodatków ekstra – jednak polecam taką zupę w wersji ze śmietaną, młodymi ziemniakami i pokrojoną w kostkę drobiową kiełbaską z fileta. Wówczas ziemniaki należy ugotować bulionie warzywnym i dodać do niego drobno posiekane zioła, kiełbaskę i jeszcze raz zagotować.
Zobacz też
Zobacz Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Komentarze 0