Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Każdy choć raz w życiu jadł zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest to jedno z tradycyjnych dań lubianych przez Polaków. Dzieje się tak dzięki niskiemu poziomowi trudności w przyrządzaniu i prostym składnikom. Trafia nie tylko na domowe stoły, ale gości też w kartach menu w restauracjach. Sekretem smaku tej zupy jest nie tylko kiełbasa, ale aromatyczne zioła: majeranek i tymianek. Dla ich podkreślenia warto zastosować Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Na przygotowanie zupy ziemniaczanej z majerankiem i kiełbasą wystarczy godzina. Oczyszczone kości schabowe zalej 1,5 litra wody, zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie pietruszkę, seler i marchew obierz i pokój w plastry lub w kostkę. Wrzuć do garnka. Posiekaną drobno cebulkę zeszklij na oleju i dodaj do wywaru.
Kiełbasę podwawelską pokrój w kostkę, zarumień na oleju i także dodaj do zupy. Gotuj przez około kwadrans. W dalszej kolejności obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wraz z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
Na koniec zagęść zupę jasną zasmażką. Do mąki pszennej i oleju wlej 2 szklanki zimnej wody, rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie powoli wlej zasmażkę do zupy. Jeśli czujesz, że smak mógłby być bardziej intensywny, dopraw zupę ZIARENKAMI SMAKU.
Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 2
8 min
Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.
Krok 3
15 min
Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Krok 4
11 min
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.
Krok 6
1 min
Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Krok 1
z
6
Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 2
z
6
Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.
Krok 3
z
6
Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Krok 4
z
6
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
z
6
Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.
Krok 6
z
6
Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
P
Piotr
To już grochowka
Winiary
Expert
Niezupełnie, bo do zupy nie dodajemy grochu.
A
Andrzej
Nie ma takiej jednostki "dag" jak podano w przepisie.
Winiary
Expert
Andrzeju, dziękujemy za czujność, ale źródła mówią, że poprawne są dwie formy skrótu od słowa dekagram, używane przez nas dag oraz dkg. Pozdrawiamy!
Komentarze 2