Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

(6)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
70  dag
Kości wieprzowe
2 
Marchewka
80  g
Pietruszka
trochę
Seler
1 
Cebula czosnkowa
70  dag
Ziemniaki
2  łyżek
Olej rzepakowy
20  dag
Kiełbasa podwawelska
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  łyżek
Majeranek
10  g
Tymianek
10  g
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
15  g
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.8 g
Węglowodany
35.8 g
Tłuszcze
14.79 g
Wartość energetyczna
303.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Każdy choć raz w życiu jadł zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest to jedno z tradycyjnych dań lubianych przez Polaków. Dzieje się tak dzięki niskiemu poziomowi trudności w przyrządzaniu i prostym składnikom. Trafia nie tylko na domowe stoły, ale gości też w kartach menu w restauracjach. Sekretem smaku tej zupy jest nie tylko kiełbasa, ale aromatyczne zioła: majeranek i tymianek. Dla ich podkreślenia warto zastosować Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Na przygotowanie zupy ziemniaczanej z majerankiem i kiełbasą wystarczy godzina. Oczyszczone kości schabowe zalej 1,5 litra wody, zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie pietruszkę, seler i marchew obierz i pokój w plastry lub w kostkę. Wrzuć do garnka. Posiekaną drobno cebulkę zeszklij na oleju i dodaj do wywaru.

Kiełbasę podwawelską pokrój w kostkę, zarumień na oleju i także dodaj do zupy. Gotuj przez około kwadrans. W dalszej kolejności obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wraz z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Na koniec zagęść zupę jasną zasmażką. Do mąki pszennej i oleju wlej 2 szklanki zimnej wody, rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie powoli wlej zasmażkę do zupy. Jeśli czujesz, że smak mógłby być bardziej intensywny, dopraw zupę ZIARENKAMI SMAKU.

RecipeFull HTML Comp

Zainspiruj się również

  Zupa z brukselki - przepis, jak zrobić?   Jak zrobić chłopski garnek - przepis

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.
  • Krok 2

    8 min
    Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.
  • Krok 3

    15 min
    Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
  • Krok 4

    11 min
    Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.
  • Krok 6

    1 min
    Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 1 z 6

Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 2 z 6

Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 3 z 6

Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 4 z 6

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 5 z 6

Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 6 z 6

Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Piotr

To już grochowka

Winiary
Expert

Niezupełnie, bo do zupy nie dodajemy grochu.

A Andrzej

Nie ma takiej jednostki "dag" jak podano w przepisie.

Winiary
Expert

Andrzeju, dziękujemy za czujność, ale źródła mówią, że poprawne są dwie formy skrótu od słowa dekagram, używane przez nas dag oraz dkg. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Deszczowy dzień
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z makaronem

    Zupa brokułowa z makaronem

    58 min Łatwy
  • Kapuśniak na boczku

    Kapuśniak na boczku

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu