Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą
Dodaj do CookBook

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

(6)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
70  dag
Kości wieprzowe
2 
Marchewka
80  g
Pietruszka
trochę
Seler
1 
Cebula czosnkowa
70  dag
Ziemniaki
2  łyżek
Olej rzepakowy
20  dag
Kiełbasa podwawelska
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  łyżek
Majeranek
10  g
Tymianek
10  g
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
15  g
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.8 g
Wartość energetyczna
303.5 kcal
Tłuszcze
14.8 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Każdy choć raz w życiu jadł zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest to jedno z tradycyjnych dań lubianych przez Polaków. Dzieje się tak dzięki niskiemu poziomowi trudności w przyrządzaniu i prostym składnikom. Trafia nie tylko na domowe stoły, ale gości też w kartach menu w restauracjach. Sekretem smaku tej zupy jest nie tylko kiełbasa, ale aromatyczne zioła: majeranek i tymianek. Dla ich podkreślenia warto zastosować Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.

Na przygotowanie zupy ziemniaczanej z majerankiem i kiełbasą wystarczy godzina. Oczyszczone kości schabowe zalej 1,5 litra wody, zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie pietruszkę, seler i marchew obierz i pokój w plastry lub w kostkę. Wrzuć do garnka. Posiekaną drobno cebulkę zeszklij na oleju i dodaj do wywaru.

Kiełbasę podwawelską pokrój w kostkę, zarumień na oleju i także dodaj do zupy. Gotuj przez około kwadrans. W dalszej kolejności obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wraz z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Na koniec zagęść zupę jasną zasmażką. Do mąki pszennej i oleju wlej 2 szklanki zimnej wody, rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie powoli wlej zasmażkę do zupy. Jeśli czujesz, że smak mógłby być bardziej intensywny, dopraw zupę ZIARENKAMI SMAKU.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.
  • Krok 2

    8 min
    Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.
  • Krok 3

    15 min
    Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
  • Krok 4

    11 min
    Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.
  • Krok 6

    1 min
    Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 1 z 6

Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 2 z 6

Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 3 z 6

Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 4 z 6

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 5 z 6

Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.

Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

Krok 6 z 6

Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.6 z 5
4.625
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
55
33
00
00
00

Opinie

5

Piotr

To już grochowka
Anonim (niezweryfikowany) 09/19/2023-11:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/27/2023-05:17 CEST
Niezupełnie, bo do zupy nie dodajemy grochu.
4

Andrzej

Nie ma takiej jednostki "dag" jak podano w przepisie.
Anonim (niezweryfikowany) 01/03/2022-02:10 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/12/2022-02:25 CET
Andrzeju, dziękujemy za czujność, ale źródła mówią, że poprawne są dwie formy skrótu od słowa dekagram, używane przez nas dag oraz dkg. Pozdrawiamy!
4

(Brak tytułu)

Pyszneeee):):):)
i’ll (niezweryfikowany) 10/28/2021-08:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Deszczowy dzień
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu