Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą
60min
Łatwy
70 dag
Kości wieprzowe
2
Marchewka
80 g
Pietruszka
1 trochę
Seler
1
Cebula czosnkowa
70 dag
Ziemniaki
2 łyżek
Olej rzepakowy
20 dag
Kiełbasa wieprzowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
Majeranek
10 g
Tymianek
15 g
Mąka pszenna
.
Wartości odżywcze
Białko
11.61 g
Węglowodany
31.69 g
Tłuszcze
17.99 g
Wartość energetyczna
323.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
20 min
Kości oczyścić, zalać 1,5 litra wody, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 2
8 min
Pietruszkę, marchewkę i seler obrać. Seler dowolnie pokroić, marchewki i pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Seler, marchewki, pietruszkę i pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na oleju, dodać do wywaru.
Krok 3
15 min
Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Krok 4
11 min
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zioła, sól i pieprz. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
5 min
Z mąki i oleju zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej 2 szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Zagęścić tym zupę.
Krok 6
1 min
Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Każdy choć raz w życiu jadł zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest to jedno z tradycyjnych dań lubianych przez Polaków. Dzieje się tak dzięki niskiemu poziomowi trudności w przyrządzaniu i prostym składnikom. Trafia nie tylko na domowe stoły, ale gości też w kartach menu w restauracjach. Sekretem smaku tej zupy jest nie tylko kiełbasa, ale aromatyczne zioła: majeranek i tymianek. Dla ich podkreślenia warto zastosować Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY.
Na przygotowanie zupy ziemniaczanej z majerankiem i kiełbasą wystarczy godzina. Oczyszczone kości schabowe zalej 1,5 litra wody, zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie pietruszkę, seler i marchew obierz i pokój w plastry lub w kostkę. Wrzuć do garnka. Posiekaną drobno cebulkę zeszklij na oleju i dodaj do wywaru.
Kiełbasę podwawelską pokrój w kostkę, zarumień na oleju i także dodaj do zupy. Gotuj przez około kwadrans. W dalszej kolejności obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wraz z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
Na koniec zagęść zupę jasną zasmażką. Do mąki pszennej i oleju wlej 2 szklanki zimnej wody, rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie powoli wlej zasmażkę do zupy. Jeśli czujesz, że smak mógłby być bardziej intensywny, dopraw zupę ZIARENKAMI SMAKU.
Na przygotowanie zupy ziemniaczanej z majerankiem i kiełbasą wystarczy godzina. Oczyszczone kości schabowe zalej 1,5 litra wody, zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie pietruszkę, seler i marchew obierz i pokój w plastry lub w kostkę. Wrzuć do garnka. Posiekaną drobno cebulkę zeszklij na oleju i dodaj do wywaru.
Kiełbasę podwawelską pokrój w kostkę, zarumień na oleju i także dodaj do zupy. Gotuj przez około kwadrans. W dalszej kolejności obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wraz z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem dodaj do wywaru. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
Na koniec zagęść zupę jasną zasmażką. Do mąki pszennej i oleju wlej 2 szklanki zimnej wody, rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie powoli wlej zasmażkę do zupy. Jeśli czujesz, że smak mógłby być bardziej intensywny, dopraw zupę ZIARENKAMI SMAKU.
Komentarze 0