Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem
276min
Łatwy
1.5 kg
Szynka wieprzowa bez kości
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1 łyżeczka
Słodka papryka
2 ząbków
Czosnek
200 g
Podgrzybek
200 g
Botowiki
200 g
Pieczarki
2 kostek
1 szczypta
Pieprz
150 ml
Śmietana 30%
2 łyżek
Olej
2 łyżek
Masło
1
Cebula
.
Wartości odżywcze
Białko
29.41 g
Tłuszcze
177.57 g
Wartość energetyczna
1760 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
276 min
Krok 1
260 min
Mięso oczyść. Do miseczki wlej olej. Wsyp paprykę , pieprz, sól i dodaj czosnek. Wymieszaj całość. Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1/2 szklanki wody i przykryj całość. Mięso włoż do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywę i piecz przez następne 20 minut.
Krok 2
15 min
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż pokrojoną cebulę i grzyby. Bulion rozpuść w 1 1/2 szklance gorącej wody. Przelej do grzybów. Duś parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku
Krok 3
1 min
Mięso podawaj z aromatycznym grzybowym sosem
Pyszne i bardzo aromatyczne danie. Miękka i dobrze wypieczona pieczeń idealnie komponuje się z kremowym sosem z grzybów.
Komentarze 0