Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
78.5g / 64%
Węglowodany
7.6g / 6%
Tłuszcze
17.1g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

+

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Wróć

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

(0)
4 godz 36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest celina

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Szynka wieprzowa bez kości
1  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  ząbków
Czosnek
200  g
Podgrzybek
200  g
Borowiki (mogą być borowiki i podgrzybki)
200  g
Pieczarki
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  łyżeczka
Pieprz i sól
150  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Olej
2  łyżek
Masło
1 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
78.45 g
Węglowodany
7.58 g
Tłuszcze
17.06 g
Wartość energetyczna
493.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne i bardzo aromatyczne danie. Miękka i dobrze wypieczona pieczeń idealnie komponuje się z kremowym sosem z grzybów.

Przygotowanie

276 min
  • Krok 1

    260 min
    Mięso oczyść. Do miseczki wlej olej. Wsyp paprykę , pieprz, sól i dodaj czosnek. Wymieszaj całość. Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1/2 szklanki wody i przykryj całość. Mięso włoż do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywę i piecz przez następne 20 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż pokrojoną cebulę i grzyby. Bulion rozpuść w 1 1/2 szklance gorącej wody. Przelej do grzybów. Duś parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku
  • Krok 3

    1 min
    Mięso podawaj z aromatycznym grzybowym sosem
Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Krok 1 z 3

Mięso oczyść. Do miseczki wlej olej. Wsyp paprykę , pieprz, sól i dodaj czosnek. Wymieszaj całość. Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1/2 szklanki wody i przykryj całość. Mięso włoż do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywę i piecz przez następne 20 minut.

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Krok 2 z 3

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż pokrojoną cebulę i grzyby. Bulion rozpuść w 1 1/2 szklance gorącej wody. Przelej do grzybów. Duś parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Krok 3 z 3

Mięso podawaj z aromatycznym grzybowym sosem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

    Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

    3 godz 35 min Łatwy
  • Polędwica w curry i śmietanie

    Polędwica w curry i śmietanie

    2 godz 50 min Łatwy
  • Klops wieprzowy na zimno

    Klops wieprzowy na zimno

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu