Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

(0)
4 godz 36 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest celina
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Szynka wieprzowa bez kości
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  ząbków
200  g
Podgrzybek
200  g
Botowiki
200  g
Pieczarki
1  szczypta
Pieprz
150  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Olej
2  łyżek
Masło
1 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.41 g
Tłuszcze
177.57 g
Wartość energetyczna
1760 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

276 min
Krok 1
260 min
Mięso oczyść. Do miseczki wlej olej. Wsyp paprykę , pieprz, sól i dodaj czosnek. Wymieszaj całość. Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1/2 szklanki wody i przykryj całość. Mięso włoż do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywę i piecz przez następne 20 minut.
Krok 2
15 min
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż pokrojoną cebulę i grzyby. Bulion rozpuść w 1 1/2 szklance gorącej wody. Przelej do grzybów. Duś parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku
Krok 3
1 min
Mięso podawaj z aromatycznym grzybowym sosem
Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Krok 1 z 3

Mięso oczyść. Do miseczki wlej olej. Wsyp paprykę , pieprz, sól i dodaj czosnek. Wymieszaj całość. Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1/2 szklanki wody i przykryj całość. Mięso włoż do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Następnie ściągnij pokrywę i piecz przez następne 20 minut.

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Krok 2 z 3

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż pokrojoną cebulę i grzyby. Bulion rozpuść w 1 1/2 szklance gorącej wody. Przelej do grzybów. Duś parę minut. Wlej śmietanę i dopraw do smaku

Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

Krok 3 z 3

Mięso podawaj z aromatycznym grzybowym sosem

Pyszne i bardzo aromatyczne danie. Miękka i dobrze wypieczona pieczeń idealnie komponuje się z kremowym sosem z grzybów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha