Sos grzybowy
35min
Łatwy
1 kostka
30 g
Suszone grzyby
1
Cebula
1 łyżka
Masło
0.5 szklanka
Śmietana 30%
1 łyżka
Mąka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
9.54 g
Węglowodany
26.6 g
Tłuszcze
51.96 g
Wartość energetyczna
606.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Grzyby namocz, ugotuj i pokrój w paski, wodę zachowaj.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 3
5 min
Dodaj grzyby, podsmaż, oprósz mąką.
Krok 4
5 min
Wlej wodę z grzybów i śmietanę.
Krok 5
5 min
Dodaj kostkę bulionową. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podawaj do pieczeni i ryb smażonych.
Pachnący, gęsty sos grzybowy najlepszy jest na Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Przyrządzamy go na wywarze z dodatkiem suszonych grzybów i podsmażaną cebulą. Zabielamy śmietaną i zgodnie z tradycją polskiej kuchni podajemy do pieczonych mięs oraz ryb z patelni. Dla wegetarian - polecamy kopytka lub kluski śląskie polane sosem. Na jarzynkę - sałata ze śmietaną lub winegretem.
Komentarze 0