Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos grzybowy

Sos grzybowy

(2)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
30  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
0.5  szklanka
Śmietana 30%
1  łyżka
Mąka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.54 g
Węglowodany
26.6 g
Tłuszcze
51.96 g
Wartość energetyczna
606.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pachnący, gęsty sos grzybowy najlepszy jest na Bulionie z grzybami leśnymi WINIARY. Przyrządzamy go na wywarze z dodatkiem suszonych grzybów i podsmażaną cebulą. Zabielamy śmietaną i zgodnie z tradycją polskiej kuchni podajemy do pieczonych mięs oraz ryb z patelni. Dla wegetarian - polecamy kopytka lub kluski śląskie polane sosem. Na jarzynkę - sałata ze śmietaną lub winegretem.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby namocz, ugotuj i pokrój w paski, wodę zachowaj.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj grzyby, podsmaż, oprósz mąką.
  • Krok 4

    5 min
    Wlej wodę z grzybów i śmietanę.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj kostkę bulionową. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj do pieczeni i ryb smażonych.
Sos grzybowy

Krok 1 z 6

Grzyby namocz, ugotuj i pokrój w paski, wodę zachowaj.

Sos grzybowy

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Sos grzybowy

Krok 3 z 6

Dodaj grzyby, podsmaż, oprósz mąką.

Sos grzybowy

Krok 4 z 6

Wlej wodę z grzybów i śmietanę.

Sos grzybowy

Krok 5 z 6

Dodaj kostkę bulionową. Dopraw solą i pieprzem.

Sos grzybowy

Krok 6 z 6

Podawaj do pieczeni i ryb smażonych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Inny
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    55 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Placki z grzybami

    Placki z grzybami

    1 godz 11 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu