Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos grzybowy

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 g
Suszone grzyby
1 
Cebula
1 łyżka
Masło
0.5 szklanka
Śmietana 30%
1 łyżka
Mąka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.6 g
Wartość energetyczna
606.77 kcal
Białko
9.54 g
Tłuszcze
51.96 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Grzyby namocz, ugotuj i pokrój w paski, wodę zachowaj.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 3
5 min
Dodaj grzyby, podsmaż, oprósz mąką.
Krok 4
5 min
Wlej wodę z grzybów i śmietanę.
Krok 5
5 min
Dodaj kostkę bulionową. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podawaj do pieczeni i ryb smażonych.
Sos grzybowy

Krok 1 z 6

Grzyby namocz, ugotuj i pokrój w paski, wodę zachowaj.

Sos grzybowy

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Sos grzybowy

Krok 3 z 6

Dodaj grzyby, podsmaż, oprósz mąką.

Sos grzybowy

Krok 4 z 6

Wlej wodę z grzybów i śmietanę.

Sos grzybowy

Krok 5 z 6

Dodaj kostkę bulionową. Dopraw solą i pieprzem.

Sos grzybowy

Krok 6 z 6

Podawaj do pieczeni i ryb smażonych.

Pachnący, gęsty sos grzybowy najlepszy jest na Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Przyrządzamy go na wywarze z dodatkiem suszonych grzybów i podsmażaną cebulą. Zabielamy śmietaną i zgodnie z tradycją polskiej kuchni podajemy do pieczonych mięs oraz ryb z patelni. Dla wegetarian - polecamy kopytka lub kluski śląskie polane sosem. Na jarzynkę - sałata ze śmietaną lub winegretem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika