
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W jakich przepisach możesz wykorzystać bataty?
Chowder z batatów i pieczonego selera
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
1 minKrok 3
3 minKrok 4
30 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
1 minKrok 9
30 minKrok 10
50 minKrok 11
30 minKrok 12
1 minKrok 13
1 minKrok 14
3 minKrok 15
1 minKrok 16
1 min
Krok 1 z 16
Fasolę namoczyć przez noc.

Krok 2 z 16
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Krok 3 z 16
Buraki obrać, pokroić w kawałki, przełożyć na blachę. Delikatnie skropić oliwą.

Krok 4 z 16
Tak przygotowane warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną.

Krok 5 z 16
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 6 z 16
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę i czosnek.

Krok 7 z 16
Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Dorzucić do zeszklonych cebuli i czosnku.

Krok 8 z 16
Dorzucić upieczone buraki.

Krok 9 z 16
Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut.

Krok 10 z 16
W międzyczasie ugotować fasolę.

Krok 11 z 16
Bataty umyć, pokroić w kawałki. Ugotować w osolonej wodze do miękkości.

Krok 12 z 16
Pod koniec gotowania do zupy dodać pomidory i sok z cytryny.

Krok 13 z 16
Doprawić obficie solą i pieprzem.

Krok 14 z 16
Zmiksować na gładki krem.

Krok 15 z 16
W trakcie miksowania dodać śmietanę.

Krok 16 z 16
Zupę podawać z fasolą i ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0