Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty tym razem podany w postaci kremu. Smak zupy podkręca mus z winnych jabłek podlewanych cydrem i delikatnie grillowane plasterki oscypka. Jeśli nie próbowaliście nigdy kapuśniaku z kiszonej kapusty w postaci kremu,
zacznijcie od tego przepisu. A zaraz po nim wypróbujcie nasz kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z grillowaną kiełbasą.
A dla miłośników nietypowego smaku rodem z Azji, kilka przepisów na zupy doprawiane sosem sojowym:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Krok 3
3 min
Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.
Krok 4
40 min
Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).
Krok 5
1 min
Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.
Krok 6
1 min
Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 7
1 min
Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.
Krok 1
z
7
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.
Krok 2
z
7
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Krok 3
z
7
Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.
Krok 4
z
7
Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).
Krok 5
z
7
Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.
Krok 6
z
7
Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.
Krok 7
z
7
Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0