Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

0
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  dag
Ugotowane mięso drobiowe (np. 2 udka z rosołu, bez chrząstek i kostek)
1 
Ugotowana marchewka (z rosołu)
5  gałązek
Pietruszka zielona
0.5  szklanka
Mleko
0.5 
Czerstwa Bułka
0.5 
Cebula
trochę
Olej do smażenia
1  szklanka
Bułka tarta do obtoczenia kulek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
62.42 g
Węglowodany
28.97 g
Tłuszcze
7.72 g
Wartość energetyczna
435.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
10 min
Cebulę siekamy, szklimy na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 2
5 min
Mięso bez chrząstek i kości i marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy zeszkloną cebulkę i posiekane listki natki pietruszki, mieszamy.
Krok 3
5 min
Dodajemy namoczoną w mleku i lekko odciśniętą połówkę bułki, mieszamy.
Krok 4
5 min
Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kulki, obtaczamy w bułce tartej.
Krok 5
10 min
Smażymy kulki drobiowe na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu delikatnie je obracając, aż uzyskają lekko złoty kolor.
Krok 6
3 min
Kulki drobiowe podajemy do zupy zaraz po usmażeniu.
Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Krok 1 z 6

Cebulę siekamy, szklimy na lekko rozgrzanym oleju.

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Krok 2 z 6

Mięso bez chrząstek i kości i marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy zeszkloną cebulkę i posiekane listki natki pietruszki, mieszamy.

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Krok 3 z 6

Dodajemy namoczoną w mleku i lekko odciśniętą połówkę bułki, mieszamy.

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Krok 4 z 6

Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kulki, obtaczamy w bułce tartej.

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Krok 5 z 6

Smażymy kulki drobiowe na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu delikatnie je obracając, aż uzyskają lekko złoty kolor.

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Krok 6 z 6

Kulki drobiowe podajemy do zupy zaraz po usmażeniu.

Kulki drobiowe to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Pysznie smakują i sprawiają, że zupa staje się bardziej sycąca. Kulki drobiowe stanowią idealną alternatywę dla grzanek i groszku ptysiowego w zupach kremach. Można też podać je do barszczu białego, żuru, krupniku lub rosołu z kury. Drobiowe kulki nie tylko pysznie smakują, ale też ciekawie wyglądają!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika