Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Falafel - smażone kulki z ciecierzycy
Dodaj do CookBook

Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Ciecierzyca
1  łyżeczka
Kumin mielony
0.75  łyżeczka
Kolendra mielona
0.5  łyżeczka
Imbir mielony
0.33  łyżeczka
Mielony cynamon
1  łyżeczka
Sól
0.33  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1  łyżeczka
Czosnek mielony
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Cebula
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.6 g
Wartość energetyczna
258.6 kcal
Tłuszcze
5.5 g
Białko
12.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Falafel to kulki smażone w głębokim tłuszczu na bazie zmielonej oraz wcześniej namoczonej ciecierzycy. Niezbędne są także przyprawy takie jak natka pietruszki, czosnek, kolendra. Prostota, szybkość wykonania, doskonały smak oraz uniwersalność wyróżniają falafel. Przepis jest natomiast na tyle prosty, że każdy będzie w stanie go opanować. Falafel z ciecierzycy jest ponadto bardzo popularną potrawą wegańską, cieszącą się dużym uznaniem, zwłaszcza w krajach arabskich. Jednak ze względu na walory smakowe oraz prostotę przygotowania danie to znane jest na całym świecie, jako roślinna alternatywa kebabu. Jest to zatem doskonały wybór dla osób, które pragną odżywiać się zdrowo oraz stawiać na wartościowe produkty spożywcze.


Jak przygotować falafel?

Przepis na falafel jest prosty, jednak wymaga korzystania z wysokiej jakości ciecierzycy. Idealnie przyrządzony falafel powinien być chrupiący z zewnątrz oraz miękki w środku. Bardzo ważne jest, aby ciecierzycę namoczyć, a następnie zmiksować. Należy także pamiętać, że falafel przygotowuje się najczęściej z surowej ciecierzycy. Na samym początku ciecierzycę należy wsypać do garnka oraz zalać wodą. Po kilku lub kilkunastu godzinach ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą i sodą oczyszczoną należy zmiksować. Pod koniec dodaje się natkę pietruszki oraz przyprawy. Z masy należy uformować małe kuleczki lub placuszki. Następnie smaży się je na oleju rozgrzanym do około 160 stopni Celsjusza przez 3 minuty z każdej strony.


Propozycja podania falafela

Z czym podawać tę potrawę, aby uzyskać doskonałe połączenie smakowe? Idealnie sprawdzi się sos tahini. Jest to mieszanka naturalnego jogurtu, soku z cytryny oraz czosnku. Sos ten wykorzystuje się do skrapiania sałatek, pieczonego kalafiora, jednak smakuje wyśmienicie także z falafelem. Wystarczy wykorzystać dwie łyżki pasty sezamowej, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku, 250 ml jogurtu naturalnego, natkę pietruszki, ostrą paprykę, sól, kozieradkę oraz przyprawy do smaku. Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie falafel można zanurzyć w przygotowanym sosie lub skropić bardzo delikatnie. Warto wykorzystać również liście sałaty lodowej, które dodatkowo urozmaicą potrawę smakowo i kolorystycznie.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciecierzycę namocz w wodzie najlepiej przez noc lub użyj gotowej z puszki lub słoika (wtedy nie musisz jej namaczać). Po tym czasie odsącz z wody i umieść w malakserze.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj przyprawy, sodę oraz posiekaną w kostkę cebulę i całość zmiksuj. Możesz również wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa lub dobry blender. Kiedy masa nabierze lekko klejącej konsystencji – ciasto jest gotowe.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozgrzej olej (do ok 170*C.) Z masy formuj niewielkie kotleciki przy pomocy zwilżonych dłoni lub łyżki. Falafele smaż na głębokim tłuszczu po ok 1,5-2 min z każdej strony.
  • Krok 4

    5 min
    Danie podawaj z humusem i oliwą posypane natką pietruszki.
Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

Krok 1 z 4

Ciecierzycę namocz w wodzie najlepiej przez noc lub użyj gotowej z puszki lub słoika (wtedy nie musisz jej namaczać). Po tym czasie odsącz z wody i umieść w malakserze.

Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

Krok 2 z 4

Dodaj przyprawy, sodę oraz posiekaną w kostkę cebulę i całość zmiksuj. Możesz również wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa lub dobry blender. Kiedy masa nabierze lekko klejącej konsystencji – ciasto jest gotowe.

Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej olej (do ok 170*C.) Z masy formuj niewielkie kotleciki przy pomocy zwilżonych dłoni lub łyżki. Falafele smaż na głębokim tłuszczu po ok 1,5-2 min z każdej strony.

Falafel - smażone kulki z ciecierzycy

Krok 4 z 4

Danie podawaj z humusem i oliwą posypane natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Adi

To w końcu gotowana czy nie?
Raz piszecie ze nie może być ze słoika i puszki a potem ze można.
Zdecydujecie się i nie kopiujcie od innych.
Anonim (niezweryfikowany) 02/18/2024-09:32 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-05:08 CEST
Najlepsza będzie surowa ciecierzyca, którą należy namoczyć, ale to zajmuje sporo czasu. Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania, możesz wykorzystać gotową ciecierzycę.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Falafele

    Falafele

    43 min Łatwy
  • Pieczone czerwone falafele z burakami

    Pieczone czerwone falafele z burakami

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu