Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arabskie smaki 

W kuchni arabskiej nie brakuje różnorodności oraz całej gamy smaków i aromatów. Dopełnieniem dań są wyraziste w smaku przyprawy, takie jak kmin rzymski, kurkuma, kolendra, szafran, kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, tymianek. Natomiast podstawą wielu potraw są baranina, ciecierzyca, pomidory, papryka, bakłażany, cukinia, pomidory, cebula oraz czosnek. W kuchni arabskiej liczy się nie tylko głębia smaków i aromatów, lecz także sposób podawania dań. Na stole znajduje się wiele miseczek, tak aby każdy domownik i gość miał łatwy dostęp do konkretnej potrawy. 

Smakowite dania kuchni arabskiej 

Najpopularniejszym mięsem w kuchni arabskiej jest baranina – zwłaszcza mięso pieczone na rożnie i polewane masłem. Z baraniny można przyrządzić również tadżin, czyli potrawę z mięsem duszonym przez dłuższy czas w warzywach w gęstym sosie. Innymi typowymi składnikami kuchni arabskiej są cieciorka i bakłażany, które często podaje się smażone lub faszerowane. Natomiast bez cieciorki nie obędzie się hummus i falafel. Bardzo popularnymi zupami na Bliskim Wschodzie są harira, marokańska zupa z ciecierzycą, czy zupa z soczewicą. Wszystkie łączy jedno – wyrazisty smak przypraw. Obecnie istnieje wiele modyfikacji dań kuchni arabskiej. Hummus może być wzbogacony szczypiorkiem, a falafel świeżą natką pietruszki. Każdy może dostosować ulubione danie do własnego gustu i ochoty!