Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

(0)
44min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Soczewica czerwona
4  łyżek
1  l
Woda
0.5  opakowanie
Pomidory w kawałkach bez skórki
1 
Marchewka
2 
Cebula dymka
trochę
Pistacje
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Kumin

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.54 g
Węglowodany
36.29 g
Tłuszcze
6.21 g
Wartość energetyczna
256.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
15 min
Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Krok 2
6 min
Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.
Krok 3
20 min
Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.
Krok 4
3 min
Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.
Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 1 z 4

Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 2 z 4

Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 3 z 4

Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 4 z 4

Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.

Bogata w białko, aminokwasy i żelazo. W bardzo optymistycznym kolorze. Soczewica, to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych. Idealnie nadaje się nie tylko na zimowe rozgrzewające zupy, ale także te w wersji wiosennej. Jedną z nich ugotowałam właśnie dzisiaj. Zamiast idealnego na chłodne dni bulionu drobiowego, przygotowałam lekki bulion warzywny z dodatkiem świeżych ziół – tymianku, lubczyku i zielonej pietruszki. Soczewica gotuje się szybko i nie wymaga wcześniejszego namaczania w wodzie. Pół godziny gotowania wystarczy, by odpowiednio zmiękła, choć na puree będzie potrzebowała pewnie dodatkowych 10 minut. W mojej zupie jest miękka, ale jednak odrobinę wyczuwalna, czyli taka, jaką lubię. Przed wami zupa z czerwonej soczewicy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika