Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica czerwona
1  l
Bulion warzywny Winiary
1  l
Woda
0.5  opakowanie
Pomidory w kawałkach bez skórki
1 
Marchewka
2 
Cebula dymka
trochę
Pistacje
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Kumin
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.24 g
Węglowodany
30.65 g
Tłuszcze
5.79 g
Wartość energetyczna
237.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bogata w białko, aminokwasy i żelazo. W bardzo optymistycznym kolorze. Soczewica, to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych. Idealnie nadaje się nie tylko na zimowe rozgrzewające zupy, ale także te w wersji wiosennej. Jedną z nich ugotowałam właśnie dzisiaj. Zamiast idealnego na chłodne dni bulionu drobiowego, przygotowałam lekki bulion warzywny z dodatkiem świeżych ziół – tymianku, lubczyku i zielonej pietruszki. Soczewica gotuje się szybko i nie wymaga wcześniejszego namaczania w wodzie. Pół godziny gotowania wystarczy, by odpowiednio zmiękła, choć na puree będzie potrzebowała pewnie dodatkowych 10 minut. W mojej zupie jest miękka, ale jednak odrobinę wyczuwalna, czyli taka, jaką lubię. Przed wami zupa z czerwonej soczewicy!

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    15 min
    Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • Krok 2

    6 min
    Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.
  • Krok 3

    20 min
    Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.
Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 1 z 4

Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 2 z 4

Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 3 z 4

Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 4 z 4

Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia arabska
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa z selera naciowego z ryżem

    Zupa z selera naciowego z ryżem

    30 min Łatwy
  • Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

    Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

    1 godz 50 min Łatwy
  • Ostra zupa z marchewki z chili

    Ostra zupa z marchewki z chili

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu