Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami
Dodaj do CookBook

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

(0)
44 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica czerwona
1  l
Bulion warzywny Winiary
1  l
Woda
0.5  opakowanie
Pomidory w kawałkach bez skórki
1 
Marchewka
2 
Cebula dymka
trochę
Pistacje
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Kumin
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.6 g
Wartość energetyczna
237.4 kcal
Tłuszcze
5.8 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bogata w białko, aminokwasy i żelazo. W bardzo optymistycznym kolorze. Soczewica, to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych. Idealnie nadaje się nie tylko na zimowe rozgrzewające zupy, ale także te w wersji wiosennej. Jedną z nich ugotowałam właśnie dzisiaj. Zamiast idealnego na chłodne dni bulionu drobiowego, przygotowałam lekki bulion warzywny z dodatkiem świeżych ziół – tymianku, lubczyku i zielonej pietruszki. Soczewica gotuje się szybko i nie wymaga wcześniejszego namaczania w wodzie. Pół godziny gotowania wystarczy, by odpowiednio zmiękła, choć na puree będzie potrzebowała pewnie dodatkowych 10 minut. W mojej zupie jest miękka, ale jednak odrobinę wyczuwalna, czyli taka, jaką lubię. Przed wami zupa z czerwonej soczewicy!

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    15 min
    Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • Krok 2

    6 min
    Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.
  • Krok 3

    20 min
    Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.
Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 1 z 4

Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 2 z 4

Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 3 z 4

Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Krok 4 z 4

Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia arabska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu