Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bogata w białko, aminokwasy i żelazo. W bardzo optymistycznym kolorze. Soczewica, to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych. Idealnie nadaje się nie tylko na zimowe rozgrzewające zupy, ale także te w wersji wiosennej. Jedną z nich ugotowałam właśnie dzisiaj. Zamiast idealnego na chłodne dni bulionu drobiowego, przygotowałam lekki bulion warzywny z dodatkiem świeżych ziół – tymianku, lubczyku i zielonej pietruszki. Soczewica gotuje się szybko i nie wymaga wcześniejszego namaczania w wodzie. Pół godziny gotowania wystarczy, by odpowiednio zmiękła, choć na puree będzie potrzebowała pewnie dodatkowych 10 minut. W mojej zupie jest miękka, ale jednak odrobinę wyczuwalna, czyli taka, jaką lubię. Przed wami zupa z czerwonej soczewicy!
Przygotowanie
44 min
Krok 1
15 min
Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Krok 2
6 min
Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.
Krok 3
20 min
Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.
Krok 4
3 min
Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.
Krok 1
z
4
Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Krok 2
z
4
Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.
Krok 3
z
4
Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.
Krok 4
z
4
Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0