Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

(1)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1.5 
Ziemniaki
0.75 
Marchewka
1  kawałek
Seler
35  g
Boczek wędzony
0.75 
Pietruszka
1 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
3  łyżek
Soczewica zielona
1  łyżeczka
Mąka
1  łyżeczka
Szczypiorek
3  kulek
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.22 g
Węglowodany
24.41 g
Tłuszcze
4.3 g
Wartość energetyczna
169.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć zupa z soczewicą nie należy do dań tradycyjnej polskiej kuchni, to jednak powinna znaleźć się na stałe w naszym menu. Jest sycąca, rozgrzewająca i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ma wyjątkowy smak i aromat, a to za sprawą odpowiedniej kompozycji przypraw – m.in. liścia laurowego i ziela angielskiego. Całości dopełnia zaś Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Dodatek wysmażonego na chrupko boczku i świeżego szczypiorku sprawia, że tej zupie trudno się oprzeć.

Zaletą, która wyróżnia nasz przepis na zupę z soczewicy, jest łatwość przygotowania. Zacznij od namoczenia soczewicy w 1 szklance ciepłej wody i odstawienia na pół godziny. W tym czasie oczyść i obierz ziemniaki, marchewkę i seler, a następnie pokrój je w kostkę. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej soczewicę oraz pokrojone warzywa. Do wywaru dodaj też ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę JARZYNKA WINIARY.

Gotuj zupę na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Chudy boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Oprósz mąką i całość rozprowadź 1 szklanką wywaru. Przelej zawartość patelni do garnka z zupą i zagotuj. Zupa z soczewicy zielonej doskonale komponuje się z siekanym świeżym szczypiorkiem. Jej smak podkreśli też pieprz. Świetnie smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu, jak i następnego dnia.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    30 min
    Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotuj 1 litr wody.
  • Krok 4

    5 min
    Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.
  • Krok 5

    20 min
    Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
  • Krok 6

    15 min
    Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
  • Krok 7

    10 min
    Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
  • Krok 8

    5 min
    Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.
Zupa z soczewicą

Krok 1 z 8

Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.

Zupa z soczewicą

Krok 2 z 8

Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.

Zupa z soczewicą

Krok 3 z 8

Zagotuj 1 litr wody.

Zupa z soczewicą

Krok 4 z 8

Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.

Zupa z soczewicą

Krok 5 z 8

Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.

Zupa z soczewicą

Krok 6 z 8

Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.

Zupa z soczewicą

Krok 7 z 8

Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.

Zupa z soczewicą

Krok 8 z 8

Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Deszczowy dzień
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia marokańska
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem

    Zupa grochowa z boczkiem

    40 min Łatwy
  • Grochowa z parmezanem

    Grochowa z parmezanem

    41 min Łatwy
  • Grochowa domowa

    Grochowa domowa

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu