
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Zupa z soczewicą
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zaletą, która wyróżnia nasz przepis na zupę z soczewicy, jest łatwość przygotowania. Zacznij od namoczenia soczewicy w 1 szklance ciepłej wody i odstawienia na pół godziny. W tym czasie oczyść i obierz ziemniaki, marchewkę i seler, a następnie pokrój je w kostkę. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej soczewicę oraz pokrojone warzywa. Do wywaru dodaj też ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
Gotuj zupę na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Chudy boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Oprósz mąką i całość rozprowadź 1 szklanką wywaru. Przelej zawartość patelni do garnka z zupą i zagotuj. Zupa z soczewicy zielonej doskonale komponuje się z siekanym świeżym szczypiorkiem. Jej smak podkreśli też pieprz. Świetnie smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu, jak i następnego dnia.
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
20 minKrok 6
15 minKrok 7
10 minKrok 8
5 minKrok 1 z 8
Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
Krok 2 z 8
Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.
Krok 3 z 8
Zagotuj 1 litr wody.
Krok 4 z 8
Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.
Krok 5 z 8
Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
Krok 6 z 8
Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
Krok 7 z 8
Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
Krok 8 z 8
Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0