Zupa z soczewicą
1 godz 45 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.68 g
Węglowodany
16.44 g
Tłuszcze
4.47 g
Wartość energetyczna
137.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
30 min
Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
Krok 2
10 min
Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.
Krok 3
10 min
Zagotuj 1 litr wody.
Krok 4
5 min
Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę JARZYNKA.
Krok 5
20 min
Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
Krok 6
15 min
Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
Krok 7
10 min
Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
Krok 8
5 min
Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.
Choć zupa z soczewicą nie należy do dań tradycyjnej polskiej kuchni, to jednak powinna znaleźć się na stałe w naszym menu. Jest sycąca, rozgrzewająca i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ma wyjątkowy smak i aromat, a to za sprawą odpowiedniej kompozycji przypraw – m.in. liścia laurowego i ziela angielskiego. Całości dopełnia zaś Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Dodatek wysmażonego na chrupko boczku i świeżego szczypiorku sprawia, że tej zupie trudno się oprzeć.
Zaletą, jaka wyróżnia nasz przepis na zupę z soczewicy jest łatwość przygotowania. Zacznij od namoczenia soczewicy w 1 szklance ciepłej wody i odstawienia na pół godziny. W tym czasie oczyść i obierz ziemniaki, marchewkę i seler, a następnie pokrój je w kostkę. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej soczewicę oraz pokrojone warzywa. Do wywaru dodaj też ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
Gotuj zupę na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Chudy boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Oprósz mąką i całość rozprowadź 1 szklanką wywaru. Przelej zawartość patelni do garnka z zupą i zagotuj. Zupa z soczewicy zielonej doskonale komponuje się z siekanym świeżym szczypiorkiem. Jej smak podkreśli też pieprz. Świetnie smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu, jak i następnego dnia.
Zaletą, jaka wyróżnia nasz przepis na zupę z soczewicy jest łatwość przygotowania. Zacznij od namoczenia soczewicy w 1 szklance ciepłej wody i odstawienia na pół godziny. W tym czasie oczyść i obierz ziemniaki, marchewkę i seler, a następnie pokrój je w kostkę. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej soczewicę oraz pokrojone warzywa. Do wywaru dodaj też ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
Gotuj zupę na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Chudy boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Oprósz mąką i całość rozprowadź 1 szklanką wywaru. Przelej zawartość patelni do garnka z zupą i zagotuj. Zupa z soczewicy zielonej doskonale komponuje się z siekanym świeżym szczypiorkiem. Jej smak podkreśli też pieprz. Świetnie smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu, jak i następnego dnia.
Komentarze 0