Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni marokańskiej

Maroko kusi słońcem, pięknymi plażami, cudowną architekturą i niezwykle różnorodną kuchnią. Poznaj najważniejsze potrawy marokańskie, o których nie sposób zapomnieć. 

Przepisy 5

Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

17 min Łatwy
Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

1 godz 45 min Łatwy
Marokańska zupa harira

Marokańska zupa harira

13 godz 32 min Trudny
Harira

Harira

38 min Łatwy
Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus

Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus

32 min Łatwy

Smaczna i aromatyczna kuchnia Maroka 

Kuchnia marokańska wchodzi w skład tzw. kuchni Maghrebu, obejmującej północne rejony Afryki, ukształtowanej przede wszystkim przez Berberów, beduinów oraz Francuzów. Nie bez znaczenia jest także dominująca tutaj od wielu wieków kultura islamu, mająca duży wpływ na wykorzystanie określonych produktów do przyrządzania potraw. 

Kuchnia Maroka obfituje w aromatyczne przyprawy, nadające potrawom jedynego w swoim rodzaju, wręcz egzotycznego smaku. Popularne są zwłaszcza szafran, pieprz w różnych kolorach, kminek, chili, wszelkiego rodzaju papryka, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż czy kardamon. Na terenach nadmorskich dominują dania oparte na owocach morza i rybach z dodatkiem kuskusu i warzyw. Bardzo lubiana jest tutaj jagnięcina, cielęcina oraz drób. Ceni się także potrawy na bazie roślin strączkowych oraz bardzo słodkie desery, których głównym składnikiem są orzechy, daktyle, migdały i miód. 

Najbardziej znane potrawy Maroka 

Niewątpliwie najpopularniejszą potrawą kuchni marokańskiej jest tażin (tadżin) – rodzaj gulaszu mięsno-warzywnego duszonego w specjalnym, glinianym naczyniu o stożkowatej pokrywce. Liczne przyprawy i długi czas gotowania sprawiają, że tażin smakuje niezwykle, a wszystkie składniki są miękkie i zachowują swój własny smak. Tę typowo marokańską potrawę podaje się z kuskusem lub pszennym chlebkiem (khobz) przypominającym płaskie placki. 

Charakterystyczną dla Maroka zupą jest doskonale rozgrzewająca harira, tradycyjnie gotowana na mięsie baranim, wołowinie lub jagnięcinie, z dodatkiem ciecierzycy, grochu oraz bobu. Wyjątkowego smaku i koloru nadaje jej duża ilość warzyw (głównie pomidorów i papryki), świeżych ziół oraz przypraw. Zupa, podobnie jak tażin, powinna być gotowana bardzo wolno i koniecznie pod przykryciem. Harira spożywana jest z ugotowanymi na twardo jajkami, posypanymi kuminem, suszonymi daktylami lub figami, jednak w marokańskich restauracjach można także spotkać zupę z dodatkiem jeszcze ciepłego pieczywa lub cienkich nitek makaronu. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu