Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Harira
Dodaj do CookBook

Harira

(3)
38 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Ziarna kolendry
3  g
Papryka wędzona słodka
1  łyżeczka
Pieprz cayenne
3  g
Cynamon
400  g
Pomidory pelati
400  g
Puszka ciecierzycy
150  g
Soczewica czerwona
10  g
Korzeń imbiru
1  pęczek
Pietruszka
2 
Limonka
100  g
Jogurt naturalny
4 
Pita
trochę
Sól
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
95.4 g
Wartość energetyczna
576.9 kcal
Tłuszcze
12.1 g
Białko
24.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Harira to gęsta i pożywna zupa, która pochodzi z okolic Maroka. W jej skład wchodzą ciecierzyca i soczewica, a w wersji niewegetariańskiej – mięso baranie, wołowe lub drobiowe. Harira doprawiona jest aromatycznymi przyprawami:kurkumą, kuminem, kolendrą, cynamonem i pieprzem cayenne. Najlepiej smakuje podawana na gorąco.

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.
  • Krok 2

    2 min
    Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.
  • Krok 3

    1 min
    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.
  • Krok 4

    30 min
    Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.
  • Krok 5

    1 min
    Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
  • Krok 6

    1 min
    Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.
  • Krok 7

    1 min
    Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.
Harira

Krok 1 z 7

Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.

Harira

Krok 2 z 7

Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Harira

Krok 3 z 7

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.

Harira

Krok 4 z 7

Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.

Harira

Krok 5 z 7

Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.

Harira

Krok 6 z 7

Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.

Harira

Krok 7 z 7

Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Adolfons

Przepyszna zupka 🍲
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2023-02:40 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:50 CET
Dziękujemy i cieszymy się, że smakowało!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deszczowy dzień
  • Jesień
  • Kuchnia afrykańska
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu
  • Kuchnia marokańska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu