Harira
38min
Łatwy
2
Cebula
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Kurkuma
1 łyżeczka
Kumin
1 łyżeczka
Ziarna kolendry
3 g
Papryka wędzona słodka
1 łyżeczka
Pieprz cayenne
3 g
Cynamon
400 g
Pomidory pelati
400 g
Ciecierzyca (fasola garbanzo, gram bengalski), dojrzałe nasiona, konserwowane, odsączone, spłukane w wodzie z kranu
150 g
Soczewica czerwona
10 g
Korzeń imbiru
1 pęczek
Pietruszka
2
Limonka
100 g
Jogurt naturalny
4
Pita
1 trochę
Sól
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
.
Wartości odżywcze
Białko
24.92 g
Węglowodany
95.39 g
Tłuszcze
12.1 g
Wartość energetyczna
576.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
2 min
Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.
Krok 2
2 min
Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.
Krok 3
1 min
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.
Krok 4
30 min
Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.
Krok 5
1 min
Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
Krok 6
1 min
Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.
Krok 7
1 min
Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.
Harira to gęsta i pożywna zupa, która pochodzi z okolic Maroka. W jej skład wchodzą ciecierzyca i soczewica, a w wersji niewegetariańskiej – mięso baranie, wołowe lub drobiowe. Harira doprawiona jest aromatycznymi przyprawami:kurkumą, kuminem, kolendrą, cynamonem i pieprzem cayenne. Najlepiej smakuje podawana na gorąco.
Komentarze 0