Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Harira

(0)
38min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Ziarna kolendry
3  g
Papryka wędzona słodka
1  łyżeczka
Pieprz cayenne
3  g
Cynamon
400  g
Pomidory pelati
400  g
Puszka ciecierzycy
150  g
Soczewica czerwona
10  g
Korzeń imbiru
1  pęczek
Pietruszka
2 
Limonka
100  g
Jogurt naturalny
4 
Pita
trochę
Sól
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.92 g
Węglowodany
95.39 g
Tłuszcze
12.1 g
Wartość energetyczna
576.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Harira to gęsta i pożywna zupa, która pochodzi z okolic Maroka. W jej skład wchodzą ciecierzyca i soczewica, a w wersji niewegetariańskiej – mięso baranie, wołowe lub drobiowe. Harira doprawiona jest aromatycznymi przyprawami:kurkumą, kuminem, kolendrą, cynamonem i pieprzem cayenne. Najlepiej smakuje podawana na gorąco.

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.
  • Krok 2

    2 min
    Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.
  • Krok 3

    1 min
    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.
  • Krok 4

    30 min
    Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.
  • Krok 5

    1 min
    Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
  • Krok 6

    1 min
    Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.
  • Krok 7

    1 min
    Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.
Harira

Krok 1 z 7

Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.

Harira

Krok 2 z 7

Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Harira

Krok 3 z 7

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.

Harira

Krok 4 z 7

Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.

Harira

Krok 5 z 7

Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.

Harira

Krok 6 z 7

Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.

Harira

Krok 7 z 7

Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Deszczowy dzień
  • Jesień
  • Kuchnia afrykańska
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia Bliskiego Wschodu
  • Kuchnia marokańska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Ramen - japońska zupa

    2 godz Łatwy
  • Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Penne arrabiata na sposób WINIARY

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu