Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Harira

0
38 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Kurkuma
1 łyżeczka
Kumin
1 łyżeczka
Ziarna kolendry
3 g
Papryka wędzona słodka
1 łyżeczka
Pieprz cayenne
3 g
Cynamon
400 g
Pomidory pelati
400 g
Ciecierzyca (fasola garbanzo, gram bengalski), dojrzałe nasiona, konserwowane, odsączone, spłukane w wodzie z kranu
150 g
Soczewica czerwona
10 g
Korzeń imbiru
1 pęczek
Pietruszka
2 
Limonka
100 g
Jogurt naturalny
4 
Pita
1 trochę
Sól
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
95.39 g
Wartość energetyczna
576.9 kcal
Białko
24.92 g
Tłuszcze
12.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
2 min
Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.
Krok 2
2 min
Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.
Krok 3
1 min
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.
Krok 4
30 min
Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.
Krok 5
1 min
Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.
Krok 6
1 min
Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.
Krok 7
1 min
Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.
Harira

Krok 1 z 7

Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku na oliwie zeszklij posiekane cebule.

Harira

Krok 2 z 7

Dodaj wszystkie przyprawy i dopraw solą. Wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 minuty.

Harira

Krok 3 z 7

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę i soczewicę.

Harira

Krok 4 z 7

Dolej tyle wody, aby przykryć wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok 30 min.

Harira

Krok 5 z 7

Na koniec dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Odstaw, aby smaki się przegryzły.

Harira

Krok 6 z 7

Imbir obierz, pokrój na cienkie plastry, a następnie na cieniutkie zapałki. Oderwij listki z kolendry.

Harira

Krok 7 z 7

Rozlej zupę do miseczek, posyp słupkami imbiru i świeżymi listkami kolendry. Serwuj z jogurtem i chlebkami pita.

Harira to gęsta i pożywna zupa, która pochodzi z okolic Maroka. W jej skład wchodzą ciecierzyca i soczewica, a w wersji niewegetariańskiej – mięso baranie, wołowe lub drobiowe. Harira doprawiona jest aromatycznymi przyprawami:kurkumą, kuminem, kolendrą, cynamonem i pieprzem cayenne. Najlepiej smakuje podawana na gorąco.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika