Marokańska zupa harira
13 godz 32 min
Trudny
1
szklanka
Ciecierzyca
1
szklanka
Zielona soczewica
3
gałązek
Seler naciowy
1
Cebula
1
Sok z cytryny
1
Cytryna
1
pęczek
Świeża kolendra
1
pęczek
Świeża pietruszka
1
laska
Cynamon lub łyżeczka sproszkowanego
1
szczypta
Imbir mielony
1
szczypta
Szafran
1
łyżeczka
Kurkuma
1
szczypta
Pieprz czarny
1
puszka
Pomidory pelati
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
1
łyżeczka
Nasiona kolendry
1
łyżeczka
Kumin
1
szczypta
Chili
30
dag
Mięso wołowe
1
Marchewka
1
szczypta
Sól morska
3
łyżek
Oliwa do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
40.72 g
Węglowodany
63.35 g
Tłuszcze
16.5 g
Wartość energetyczna
557.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
812 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.
Krok 2
12 min
W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.
Krok 3
4 min
Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.
Krok 4
8 min
Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu, imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.
Krok 5
45 min
Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
Krok 6
20 min
Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
3 min
Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
Krok 8
3 min
Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.
Marokańska zupa harira, podawana z daktylami mocno rozgrzewa i syci. Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Marokańska zupa harira najlepiej smakuje przygotowywana w tradycyjnym garnku glinianym, długo i na małym ogniu, by wydobyć ze wszystkich składników to, co najcenniejsze.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Komentarze 0