
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Marokańska zupa harira

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
720 minKrok 2
12 minKrok 3
4 minKrok 4
8 minKrok 5
45 minKrok 6
20 minKrok 7
3 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.

Krok 2 z 8
W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.

Krok 3 z 8
Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.

Krok 4 z 8
Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu, imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.

Krok 5 z 8
Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.

Krok 6 z 8
Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Krok 7 z 8
Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.

Krok 8 z 8
Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0