Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marokańska zupa harira

(0)
13 godz 32 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Ciecierzyca
1  szklanka
Zielona soczewica
3  gałązek
Seler naciowy
1 
Cebula
1 
Sok z cytryny
1 
Cytryna
1  pęczek
Świeża kolendra
1  pęczek
Świeża pietruszka
1  laska
Cynamon lub łyżeczka sproszkowanego
1  szczypta
Imbir mielony
1  szczypta
Szafran
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny
1  puszka
Pomidory pelati
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1  łyżeczka
Nasiona kolendry
1  łyżeczka
Kumin
1  szczypta
Chili
30  dag
Mięso wołowe
1 
Marchewka
1  szczypta
Sól morska
3  łyżek
Oliwa do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.72 g
Węglowodany
63.35 g
Tłuszcze
16.5 g
Wartość energetyczna
557.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

812 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.
Krok 2
12 min
W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.
Krok 3
4 min
Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.
Krok 4
8 min
Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu, imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.
Krok 5
45 min
Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
Krok 6
20 min
Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
3 min
Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
Krok 8
3 min
Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.
Marokańska zupa harira

Krok 1 z 8

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.

Marokańska zupa harira

Krok 2 z 8

W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.

Marokańska zupa harira

Krok 3 z 8

Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.

Marokańska zupa harira

Krok 4 z 8

Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu, imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.

Marokańska zupa harira

Krok 5 z 8

Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.

Marokańska zupa harira

Krok 6 z 8

Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Marokańska zupa harira

Krok 7 z 8

Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.

Marokańska zupa harira

Krok 8 z 8

Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.

Marokańska zupa harira, podawana z daktylami mocno rozgrzewa i syci. Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Marokańska zupa harira najlepiej smakuje przygotowywana w tradycyjnym garnku glinianym, długo i na małym ogniu, by wydobyć ze wszystkich składników to, co najcenniejsze.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha