Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marokańska zupa harira
Marokańska zupa harira
Marokańska zupa harira
Marokańska zupa harira
Marokańska zupa harira
Marokańska zupa harira

Marokańska zupa harira

(1)
13 godz 32 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ciecierzyca
1  szklanka
Zielona soczewica
3  gałązek
Seler naciowy
1 
Cebula
1 
Sok z cytryny
1 
Cytryna
1  pęczek
Świeża kolendra
1  pęczek
Świeża pietruszka
1  laska
Cynamon lub łyżeczka sproszkowanego
1  szczypta
Imbir mielony
1  szczypta
Szafran
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny
1  puszka
Pomidory pelati
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1  łyżeczka
Nasiona kolendry
1  łyżeczka
Kumin
1  szczypta
Chili
30  dag
Mięso wołowe
1 
Marchewka
1  szczypta
Sól morska
3  łyżek
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.69 g
Węglowodany
63.37 g
Tłuszcze
16.47 g
Wartość energetyczna
558 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Marokańska zupa harira, podawana z daktylami mocno rozgrzewa i syci. Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Marokańska zupa harira najlepiej smakuje przygotowywana w tradycyjnym garnku glinianym, długo i na małym ogniu, by wydobyć ze wszystkich składników to, co najcenniejsze.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Przygotowanie

812 min
  • Krok 1

    720 min
    Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.
  • Krok 2

    12 min
    W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.
  • Krok 3

    4 min
    Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.
  • Krok 4

    8 min
    Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu, imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.
  • Krok 5

    45 min
    Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
  • Krok 6

    20 min
    Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 7

    3 min
    Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
  • Krok 8

    3 min
    Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.
Marokańska zupa harira

Krok 1 z 8

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin.

Marokańska zupa harira

Krok 2 z 8

W glinianym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Nadmiar soków, które puści mięso, odlewamy.

Marokańska zupa harira

Krok 3 z 8

Cebulę kroimy w kostkę, z selera naciowego usuwamy włókna, kroimy w kostkę.

Marokańska zupa harira

Krok 4 z 8

Do rondla dodajemy cebulę, seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy starte w moździerzu nasiona kolendry i kminu, imbir, laskę cynamonu, kurkumę, chili, mieszamy, dodajemy szczyptę roztartego w palcach szafranu, smażymy kilka minut.

Marokańska zupa harira

Krok 5 z 8

Podlewamy warzywa 05, l wody, dodajemy ciecierzycę, gotujemy 45 minut., od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.

Marokańska zupa harira

Krok 6 z 8

Pomidory miksujemy blenderem na gładką masę (razem z sokiem), dodajemy do rondla. Łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, dolewamy do rondla, dodajemy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki (odkładamy trochę zieleniny do dekoracji), gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Marokańska zupa harira

Krok 7 z 8

Harirę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny.

Marokańska zupa harira

Krok 8 z 8

Marokańską zupę harirę podajemy posypaną kolendrą, z daktylami i cytryną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia marokańska
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy
  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    39 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

    Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu