Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus
32min
Łatwy
1 szklanka
Kasza kuskus
3 łyżek
Rodzynki
1.2 szklanek
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 płaskich łyżek
Sok z cytryny
1 ząbek
Czosnek
1 łyżka
Kminek
1 łyżeczka
Kolendra
0.5 łyżeczka
Imbir
1 trochę
Sól
1
Marchewka
0.5
Papryka czerwona
0.5
Cebula
1 szklanka
Ciecierzyca
2 płaskich łyżek
Pietruszka
.
Wartości odżywcze
Białko
19.36 g
Węglowodany
81.36 g
Tłuszcze
10.77 g
Wartość energetyczna
518.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
10 min
Kuskus wymieszać z rodzynkami w misce i zalać gorącym bulionem warzywnym Winiary. Przykryć naczynie i odstawić na 5 minut.
Krok 2
10 min
SOS: W małym słoiczku wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, przyprawy i sól, zamknąć słoik i wstrząsać, aby wszystko ładnie się wymieszało.
Krok 3
10 min
Kuskus rozdrobnić widelcem, aby oddzielić ziarna, wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną papryką, posiekaną cebulką, osączoną z zalewy ciecierzycą oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 4
2 min
Polać całość sosem i wymieszać razem, aż wszystko będzie dobrze połączone.
Marokańska sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus to propozycja na orientalną i pełną aromatów sałatkę. Kuskus zalany Bulionem warzywnym WINIARY nabierze warzywnego smaku, natomiast dodatek sosu z czosnku, soku z cytryny i orientalnych przypraw sprawi, że kuskus zyska niezwykle oryginalny charakter. Natomiast dodatek warzyw i posiekanej pietruszki nada całości wytrawnego wykończenia.
Komentarze 0