Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia Bliskiego Wschodu - kategoria top

Potrawy kuchni Bliskiego Wschodu

Kuchnia bliskowschodnia wyróżnia się niepowtarzalnymi smakami oraz intensywnym aromatem świeżych ziół i przypraw. Poznaj najpopularniejsze dania tego niezwykłego regionu. 

Przepisy 10
Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

14 godz 20 min Średni
Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych

Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych

80
1 godz Łatwy
Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

50 min Łatwy
Domowy kebab na ostro z wołowiną

Domowy kebab na ostro z wołowiną

30 min Łatwy
Harira

Harira

38 min Łatwy
Ryż pilaf z pieczarkami

Ryż pilaf z pieczarkami

90
54 min Łatwy
Hummus idealny

Hummus idealny

13 godz 12 min Łatwy
Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

55 min Łatwy
Hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką

12 min Łatwy

Pyszności z Bliskiego Wschodu 

Kuchnia Bliskiego Wschodu to mieszanka nie tylko wielu kultur czy sposobów przyrządzania potraw, lecz także duża różnorodność pod względem używanych produktów, ziół oraz przypraw. W tym tyglu smaków najbardziej wybijają się kuchnie arabska, egipska, turecka oraz żydowska i, w zależności od odwiedzanego rejonu, któraś z nich zazwyczaj dominuje. A których potraw bliskowschodnich warto spróbować lub przygotować w swoim domu? 

Tabbouleh – lekkie i pożywne danie 

Tabbouleh jest odmianą sałatki warzywnej przygotowanej na bazie gotowanego bulguru, z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku, ogórka oraz czerwonej papryki. Wyjątkowy smak tej popularnej w kuchni libańskiej potrawy gwarantuje dodanie świeżej mięty, cytryny i dużej ilości siekanej natki pietruszki. Nieraz stanowi samodzielne danie, które w upalnym klimacie jest nie tylko sycące, lecz także znakomicie orzeźwia. Tabbouleh może być także dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs. 

Tradycyjna arabska makluba 

Będąc na wschodnim azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego, warto spróbować popularnej w tym regionie makluby składającej się z mięsa, ryżu oraz smażonych warzyw. Potrawę serwuje się obróconą dnem do góry, przez co górna część jest mocno zaczerwieniona od pomidorów dawanych na dno naczynia jako pierwsze. Pyszną maklubę podaje się zazwyczaj z jogurtem oraz prostą sałatką z pomidorów, ogórka i pietruszki, polaną sosem tahini. 

Znana na całym świecie szawarma 

Prawdziwą klasyką kuchni bliskowschodniej jest szawarma (szoarma) – potrawa, której odpowiednikiem jest turecki kebab czy grecki gyros. Na obrotowym nożu nabijane są ciasno kawałki mięsa, które opiekane są przez pionowy grill. Ścięte paseczki baraniny czy drobiu umieszczane są w chlebie typu pita wraz z sosami i świeżymi warzywami. 

Aromatyczne kofty 

Nabite na drewniane patyczki kotleciki z mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny dosłownie zniewalają wyjątkowym aromatem. Walcowate lub okrągłe kofty kryją w sobie mnóstwo przypraw, tak charakterystycznych dla kuchni bliskowschodniej. Cebula, czosnek, kumin, cynamon, kolendra, chili, mięta… to tylko część przypraw nadających kotlecikom absolutnie wyjątkowego smaku. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu