Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż pilaf z pieczarkami

0
54 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
500 g
Pieczarki
200 g
Ryż, brązowy, długoziarnisty, surowy
1 
Cebula
2 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
7.83 g
Węglowodany
43.84 g
Tłuszcze
8.8 g
Wartość energetyczna
277.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
5 min
Obierz cebulę, drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cząstki, podsmaż.
Krok 3
2 min
Następnie wsyp odważony ryż i chwile podsmażaj, cały czas mieszając.
Krok 4
3 min
Rozpuść Bulion grzybowy z borowikami WINIARY w 400 ml wrzącej wody.
Krok 5
2 min
Następnie dolewaj bulion w stosunku 2:1 do ryżu. Gotuj na wolnym ogniu do częściowego wchłonięcia wody przez ryż.
Krok 6
30 min
Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, mieszając widelcem co kilka chwil do momentu, aż ryż będzie sypki i miękki.
Krok 7
2 min
Możesz podawać z sałatką albo jako dodatek do pieczonego mięsa.
Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 1 z 7

Obierz cebulę, drobno posiekaj i zeszklij na oleju.

Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 2 z 7

Pieczarki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cząstki, podsmaż.

Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 3 z 7

Następnie wsyp odważony ryż i chwile podsmażaj, cały czas mieszając.

Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 4 z 7

Rozpuść Bulion grzybowy z borowikami WINIARY w 400 ml wrzącej wody.

Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 5 z 7

Następnie dolewaj bulion w stosunku 2:1 do ryżu. Gotuj na wolnym ogniu do częściowego wchłonięcia wody przez ryż.

Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 6 z 7

Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, mieszając widelcem co kilka chwil do momentu, aż ryż będzie sypki i miękki.

Ryż pilaf z pieczarkami

Krok 7 z 7

Możesz podawać z sałatką albo jako dodatek do pieczonego mięsa.

Ryż pilaf (także pilaw) to potrawa z kuchni wschodniej. Ryż jest podawany z warzywami i grzybami. Proponujemy przyrządzenie pilawu z ryżem, warzywami i pieczarkami. Aby ryż miał wyrazisty smak i intensywny aromat, polecamy jego ugotowanie w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY. Ryż pilaf można podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do kurczaka i ziemniaków, jednak może też stanowić pyszną sałatkę na zimno. Wypróbuj, z jakimi przyprawami smakuje Ci najlepiej i w jakiej formie jest najsmaczniejszy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika