Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Ryż biały
3 szklanek
Woda
1.5 kostek
Kostka do smaku drobiowa
120 g
Ser żółty
1 pęczek
Pietruszka
1 Płaska łyżka
Mąka
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 
Jajko
2 płaskich łyżek
Olej
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
337.7 kcal
Tłuszcze
14.03 g
Węglowodany
39.05 g
Białko
12.74 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
20 min
Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia.
Krok 2
10 min
Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, ser, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki.
Krok 3
4 min
Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 4
10 min
Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 5
1 min
Najlepiej podawać z sosem pieczarkowym i surówką.
Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 1 z 5

Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 2 z 5

Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, ser, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 3 z 5

Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 4 z 5

Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 5 z 5

Najlepiej podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Sprawdź przepis na Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką. Zagotuj wodę z Kostką do Smaku warzywna WINIARY i wsyp ryż. Gdy będzie już miękki, dodaj pozostałe składniki i smaż w formie kulek na głębokim tłuszczu. Tak wspaniały przysmak sprawdzi się na obiad pysznym pieczarkowym sosem i świeżą surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika