Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

(3)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Russkaya
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Ryż biały
3  szklanek
Woda
1.5  kostek
Kostka do smaku drobiowa
120  g
Ser żółty
1  pęczek
Pietruszka
1  Płaska łyżka
Mąka
1  Płaska łyżka
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1 
Jajko
2  płaskich łyżek
Olej
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.74 g
Węglowodany
39.05 g
Tłuszcze
14.03 g
Wartość energetyczna
337.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
20 min
Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia.
Krok 2
10 min
Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, ser, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki.
Krok 3
4 min
Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 4
10 min
Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 5
1 min
Najlepiej podawać z sosem pieczarkowym i surówką.
Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 1 z 5

Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 2 z 5

Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, ser, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 3 z 5

Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 4 z 5

Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką

Krok 5 z 5

Najlepiej podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Sprawdź przepis na Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką. Zagotuj wodę z Kostką do Smaku warzywna WINIARY i wsyp ryż. Gdy będzie już miękki, dodaj pozostałe składniki i smaż w formie kulek na głębokim tłuszczu. Tak wspaniały przysmak sprawdzi się na obiad pysznym pieczarkowym sosem i świeżą surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
12.7g / 16%
Węglowodany
39g / 46%
Tłuszcze
14g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 11/10/2020 - 13:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 11/10/2020 - 13:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 11/10/2020 - 13:19 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha